Yle päätti viime viikolla hyllyttää Herra Heinämäki -ohjelman Pikku Kakkosesta ja Yle Areenasta. Lastenohjelma päätettiin siirtää Elävään arkistoon sen intiaanihahmosta syntyneen somekeskustelun vuoksi. Aamun Huomenta Suomessa vierailleet sarjan tekijät ymmärtävät ratkaisun, mutta kritisoivat sen toteutustapaa.
Lue myös: Intiaanihahmo aiheutti somekohun, Yle hyllytti lastenohjelman
– Sarja on Ylen omaisuutta ja heillä on oikeus tehdä siirtopäätös. Vanhat jaksot jo joutavatkin arkistoon, muusikko-käsikirjoittaja Heikki Salo sanoo.
Salon mukaan Ylen olisi kuitenkin pitänyt keskustella asiasta sarjan tekijöiden kanssa.
– Olisimme kertoneet, että jo maaliskuussa julkaisimme videon siitä, miten Punanata muuttuu. Meillä on prosessi kesken ja nyt se hieno alku tuhottiin.
"Lastenkulttuurin pitää reagoida ajatteluun"
Salo sanoo kuitenkin, että kulttuurinen omiminen on tärkeä asia ja lastenkulttuurin pitää reagoida ajattelun sekä yhteiskunnan muutoksiin.
Punanataa näyttelevä muusikko Mikko Löytty on Salon kanssa samaa mieltä ja toteaa, että Punanatan on aika etsiä itseään uudelleen.
– Maailma muuttuu ja hahmo on jo parinkymmenen vuoden ikäinen.
Salon mukaan tilanne on haastava erityisesti sen hallitsemattomuuden vuoksi.
– Kyse on monimutkaisesta asiasta, sillä tällaista hahmon muutosta ei lasten kulttuurissa ainakaan Suomessa ole aiemmin tehty. Miten se pitäisi tehdä niin, etteivät hahmoon tykästyneet lapset revi pelihousujaan?
"Vetoaa lapsiin, jotka ovat hieman syrjään vetäytyviä"
Löytty sanoo, että tekijöiden saaman palautteen perusteella Punanata on vedonnut erityisesti tietyntyyppisiin lapsiin.
Lue myös: Missien sulkapäähineistä nousi kohu
– Hahmo vetoaa lapsiin, jotka ovat hieman syrjään vetäytyviä, ujoja ja puhumattomia. Punanata on ollut tällaisille lapsille sankari ja olisi aika julmaa hahmo äkkiä hävittää.
Heikki Salon mukaan keskustelu kulttuurisesta omimisesta alkoi bändin kesken jo vuosi sitten ja tästä syystä hahmon uudistaminen oli työn alla.
Mutta missä sarjan tekijöiden mielestä kulkee raja, että mitä voi tehdä ja mitä ei? Entä mikä oikeastaan on kulttuurista omimista? Haastattelu katsottavissa kokonaisuudessaan artikkelin yläpuolella.