Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki jatkaa aktiivimallin puolustamista kolumnissaan. Hetemäen mukaan väärinkäsitykset mallista vievät huomion pääosioista.
Työttömyyden keskimääräinen kesto määrittää pitkälti työttömyyden tason, Hetemäki kirjoittaa. Hänen mukaansa työttömyyden keskimääräinen kesto on nykyisin yli vuosi.
Hetemäki on vieraana MTV3:n Seitsemän uutisissa tänään kello 19.
– Jos se ei lyhene, työttömyys alenee vain, jos työttömyysriski alenee. Kun nykysuhdanne on ohi tai automaatio vie töitä, tuo riski nousee.
Hetemäen mukaan työttömän köyhyysriski on Suomessa kymmenen kertaa suurempi kuin työllisen.
Aktiivimallissa työttömyysetuus nousee työttömyyden alussa, pysyy vähintään sillä tasolla ja aktiivisuus nostaa sen vanhalle tasolle.
– Aktiivimalli alentaa työttömyyttä yhtä paljon kuin noin 15 prosentin etuuden pudotus puolen vuoden kohdalla. Se kannustaa työhön ja palveluihin koko työttömyyden ajan, ei vain puolen vuoden kohdalla.
Verrattuna muihin maihin Hetemäki pitää Suomen aktiivimallia reiluna tapana lyhentää työttömyyttä.
Hetemäki kirjoittaa myös, että aktiivimallin vuoksi heränneiden huolten vastaisesti työvoimapalvelujen saatavuus on noussut ja työvoimapalveluhenkilöstöä on lisätty. Hänen mukaansa myös työttömän palkkatuesta yrityksissä on saatu hyviä tuloksia.
– Työtön saa heti käyvän palkan, vaikka hänen tuottavuutensa olisi aluksi heikko. Viesti palkkatuen käytön helppoudesta pitää saada paremmin perille.
Niin ikään työmahdollisuudet eri alueilla ovat Hetemäen mukaan lisääntyneet. Manner-Suomen maakunnissa työpaikat ovat lisääntyneet 45 prosenttia.
– Suomen työllisyys kasvaa nyt muita maita kovempaa. Hyvinvoinnin turvaava työllisyysaste on kuitenkin kaukana, Hetemäki toteaa.
9:31
7:30
9:31