Euroopan Unioni (EU) kieltää 4. heinäkuuta lähtien C8-ainetta sisältävien fluorisuksivoiteiden valmistuksen EU-maissa. Suuri kysymysmerkki on, kuinka muutos vaikuttaa maastohiihtoon.
Fluorivoiteet ovat olleet pitkään keskustelun aiheena niiden haittavaikutuksien vuoksi. Vuonna 2015 49-vuotias valmentaja menehtyi syöpään Norjassa ja lääkärit epäilivät tämän sairastuneen, koska hän oli hengittänyt sisään fluorivoidetta. Valmistuskielto ei koskisi vahvoja hiihtomaita, kuten Venäjää ja Yhdysvaltoja. Vaikka Norja ei ole EU:n jäsen, on se kytköksissä EU:n sisäisiin markkinoihin niin sanotun EES-sopimuksen myötä.
Suomen hiihtoliiton sääntöryhmän puheenjohtaja Jussi Prykäri kertoi MTV Urheilulle, että totaalikiellosta ei ole ainakaan vielä keskusteltu kansainvälisellä tasolla.
– Kansainvälisessä hiihtoliitossa on viimeisten vuosien aikana pyritty parantamaan huoltohenkilöstön olosuhteita ja vähentämää fluorivoiteiden haittoja esimerkiksi huoltotiloissa. Sillä on merkittävä vaikutus välineen toimivuuteen, koska se ikään kuin hylkii likaa ja kosteutta. Sen vuoksi suksen luisto-ominaisuus paranee merkittävästi, Prykäri sanoo.
– Uskon, että miesten 15 kilometrin kilpailun osalta ero voisi olla useita minuutteja, jopa kolme minuuttia se välineillä tuleva ero, Prykäri toteaa.
Prykäri ei usko, että sellaista tilannetta tullaan näkemään, missä toiset maat käyttävät fluorivoiteita ja toiset eivät.
– Periaatteessa kaikilla mailla pitäisi olla samat mahdollisuudet välinepuolella. Jokainen maa voi toki kehittää omia välineitä ja voiteita. Se kuuluu omalta osaltaan lajin evoluutioon. Se on sellainen aspekti, että myös sillä tavalla kilpaillaan lajissa. Tuntuisi kyllä sangen oudolta, jos olisi sellainen tilanne, jossa osa maista saisi käyttää ja osa ei. Se ei oikein palvele urheilun periaatteita, Prykäri kertoo.
– Varmastikin tässäkin tapauksessa lainsäädäntö ohjaa lajin evoluutiota. Se on hyvä asia, että meillä Suomessakin on sääntöryhmässä keskusteltu siitä, että fluorivoiteiden käyttö tiettyyn ikäluokkaan asti kiellettäisiin. Valitettavasti emme ole vielä saaneet tätä sääntöä aikaiseksi, Prykäri jatkaa.
Yksi vaikeimmin ratkaistavista ongelmista fluorivoiteiden käytössä on Prykärin mukaan valvonta.
– Puuttuu tavallaan sellainen hyvä menetelmä, jolla voisi todentaa että fluorivoiteita ole käytetty. Tällaisen täyskiellon valvominen on se hankalin prosessi, että miten voisi kehittää halvan ja luotettavan pikatestin. Sitten pitäisi saada koko yhteisö sen päätöksen taakse, että esimerkiksi nuorilla on fluorivoiteiden käyttö kiellettyä. Niin kuin joka asiassa, niin lainsäädäntö ohjaa toimintaa ja jos tällainen kielto tulisi, niin sitten sitä pitäisi myös pystyä valvomaan. Jos meillä on vaikka perinteisen hiihtotavan kilpailussa hiihtotaparikkomus ja sitä ei valvottaisi millään tavalla, niin voi olla hyvin mahdollista, että kaikki eivät välttämättä noudattaisi teknisiä määritteitä, Prykäri päättää.
Maastohiihdon kausi 2019-2020 käynnistyy 29. marraskuuta Rukalla.
27:37