"Himohormoni" vähensi alkoholistiapinoiden juopottelua puolella – apua myös ihmisille?

Maksan erittämään hormoniin perustuvasta hoitomenetelmästä toivotaan apua alkoholismiin. Eläinkokeissa hoidosta saatiin lupaavia tuloksia.

Runsas alkoholin käyttö on terveydellinen ja sosiaalinen ongelma, joka johtaa pahimmillaan riippuvuuteen. Terveyskirjaston mukaan noin 10–15 prosenttia miehistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa alkoholismista.

Kyseessä on krooninen sairaus, jossa mieli ja elimistö ovat tulleet riippuvaisiksi alkoholista. Käytön vähentäminen tai raitistuminen voi olla pitkä ja kivinen tie, eivätkä kaikki onnistu pääsemään viinapirusta eroon.

Nyt Iowan ja Kööpenhaminan yliopistojen tutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia uudesta mahdollisesta alkoholismin hoitomuodosta. Eläinkokeissa maksan erittämään FGF21-hormoniin vaikuttaminen hillitsi hiirien ja apinoiden juopottelua.

Alkoholille persojen apinoiden juopottelu väheni puolella

Ihminen ei ole ainut eläinlaji, jolle alkoholi maistuu. Nisäkkäät ovat päihdyttäneet itseään käyneitä hedelmiä syömällä jo ennen kuin homo sapiens keksi, miten valmistaa alkoholia itse.

Sittemmin myös muut eläimet ovat päässeet nauttimaan teollisista alkoholijuomista. Esimerkiksi vihermarakattien tiedetään varastelevan baarissa kävijöiden juomia, kertoo brittiläinen Sky News -uutiskanava. Päihtymiselle persoista apinoista ei ole vain päänvaivaa, sillä niitä tutkimalla on saatu lisätietoa alkoholismin mahdollisista hoitomuodoista.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tutkimukseen valittujen apinoiden alkoholimieltymyksiä selvitettiin antamalla niille vapaa pääsy viinan luo neljänä tuntina päivässä neljänä eri päivänä. Sitten kanssakädellisten juomistapoja tarkkailleet tieteentekijät jakoivat vihermarakatit kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä apinoille annettiin lumelääkettä ja toisessa FGF21-hormonin kaltaista yhdistettä.

FGF21:n eli fibroblastikasvutekijä-21:n tiedetään ennestään vaikuttavan makeanhimoon, ja sillä on havaittu olevan yhteyksiä myös tupakointiin ja alkoholin käyttöön.

Uusi tutkimus vahvistaa, että kyseinen maksan tuottama hormoni säätelee luonnostaan alkoholin kulutusta vaikuttamalla aivoihin. FGF21 vähensi juopottelemaan taipuvaisten vihermarakattien alkoholin käyttöä 50 prosentilla verrattuna lumelääkettä saaneisiin apinoihin.

Cell Metabolism -tiedelehdessä ilmestyneiden löydösten takana olleet tutkijat toivovat, että FGF21-hormoniin kohdistuvat hoidot voisivat estää liiallista alkoholin käyttöä myös ihmisillä.

Hae apua alkoholismiin

Tarkka mekanismi FGF21:n alkoholin kulutusta vähentävän vaikutuksen taustalla on kuitenkin vielä selvittämättä. Lisätutkimuksia siis tarvitaan ennen kuin alkoholismia voidaan alkaa hoitaa kyseiseen hormoniin puuttumalla.

Alkoholin käytöstään huolestuneen tai alkoholiriippuvaisen ei kannata jäädä odottelemaan vaan hakeutua avun piiriin, jos ei kykene omin avuin lopettamaan.

Vertaistukiryhmien lisäksi erilaiset psykoterapiat voivat auttaa addiktia. Lääkehoidossa käytetään ensisijaisesti mielialalääkkeitä tai lääkkeitä, jotka estävät alkoholin käytön tai aineen humalluttavat vaikutukset.

Katso alla oleva video: Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti, mutta onnistui lopulta raitistumaan.

Lue myös:

    Uusimmat