Yksinkertainen laite poistaa alkoholia elimistöstä tehokkaasti hengityksen kautta. Laite estää hyperventilointiin liittyvät oireet, sillä se palauttaa osan uloshengitetystä hiilidioksidista takaisin elimistöön.
Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että 3 miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi alkoholin käytön seurauksena, mikä vastaa yli viittä prosenttia kaikista kuolemista. Alkoholin pitkäaikainen runsas käyttö lisää sairastuvuutta, mutta osa kuolemista johtuu myös humalasta ja myrkytyksistä. Suomessa alkoholimyrkytykseen kuolee vuosittain yli 200 ihmistä.
Kanadalaistutkijoiden uudesta lupaavasta keksinnöstä toivotaan apua alkoholimyrkytyksen hoitoon, mutta myös humalaisen pään selvittämiseen, mikä voisi vähentää alkoholista johtuvia tapaturmia. Akateemisessa Scientific Reports -julkaisussa ilmestyneessä pilottitutkimuksessa havaittiin, että alkoholia voidaan poistaa elimistöstä onnistuneesti hengityksen kautta.
Valtaosa, yli 90 prosenttia, alkoholista poistuu kehosta maksan kautta palamalla. Loput haihtuvat hengityksen, virtsan ja hien mukana. Tutkijoiden kehittämällä laitteella aikaansaadun kiihtyneen hengitystiheyden avulla alkoholi saatiin poistettua osallistujien elimistöstä kolme kertaa nopeammin kuin pelkästään maksan kautta, tutkijat kertovat tiedotteessaan.
Laboratorio-olosuhteissa tehtyyn pilottitutkimukseen osallistui viisi vapaaehtoista tervettä henkilöä, joiden veren alkoholipitoisuus oli 0,1 prosenttia.
LUE MYÖS: Puoli miljoonaa suomalaista kärsii maksasyöpää aiheuttavasta sairaudesta – kolme merkittävää riskitekijää
Yksinkertainen laite palauttaa osan hiilidioksidista elimistöön
Syvään ja nopeasti uloshengittäessä verestä poistuu hiilidioksidin lisäksi alkoholia. Omatoiminen hyperventilointi voi kuitenkin johtaa huimaukseen, tunnottomuuteen ja pyörtymiseen.
University Health Network -sairaalan tutkijat käyttivät laitetta, jonka avulla alkoholimyrkytyksestä kärsivä potilas voi hyperventiloida ilman, että veren hiilidioksiditasot romahtavat. Laite palauttaa osan uloshengitetystä hiilidioksidista takaisin elimistöön.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Laite on pienen salkun kokoinen eikä sen käyttöön tarvita sähkölaitteita, tietokoneita tai suodattimia. Osallistujat pitivät prosessia tylsänä, mutta eivät epämukavana.
– On lähes käsittämätöntä, ettemme yrittäneet tätä vuosikymmeniä sitten, tutkimusta johtanut anestesiologi ja vanhempi tutkija John Fisher sanoo tiedotteessa.
Laitteen toimivuus on testattava vielä lisätutkimuksissa, jotta se voidaan ottaa käyttöön kliinisissä ympäristöissä. Mikäli se ei osoittaudu toimivaksi merkittävien ja vaarallisten humalatilojen laskemisessa, siitä voisi olla ainakin hyötyä tilanteissa, joissa ihmisen tulisi olla nopeasti selvä juomisen jälkeen.
LUE MYÖS: Miksei huono olo hellitä millään? Nämä syyt venyttävät krapulan kaksipäiväiseksi
LUE MYÖS: Kuudella eurolla välitön humalatila 20 minuutiksi – asiantuntijat huolissaan vaarallisesta vodkavillityksestä brittiklubeilla
Lähteet: University Health Network, IFL Science, Scientific Reports, THL, Päihdelinkki, Alko