Miksi punaviini aiheuttaa joillekin kamalaa päänsärkyä? Tutkijat uskovat ratkaisseensa mysteerin

1:11img
KATSO MYÖS: Päänsärky voi liittyä yhtenä oireena yleisiin sairauksiin. Videolla kerrotaan, milloin päänsärystä pitäisi huolestua.
Julkaistu 23.11.2023 20:06

Emmi Niiniaho

Tutkijat ovat jo kauan pyrkineet selvittämään, miksi punaviini aiheuttaa osalle päänsärkyä. Tuore amerikkalaistutkimus uskoo ratkaisseensa mysteerin.

Alkoholijuomat voivat aiheuttaa kehossa jopa yllättäviäkin reaktioita.

Moni esimerkiksi kokee, että punaviinin juominen aiheuttaa heille päänsärkyä. 

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs  kommentoi MTV Uutisille heinäkuussa 2023, että asiantuntijoilla ei ole täyttä yhteisymmärrystä punaviinipäänsärystä.

Lue myös: Tutkimus: Tämä reaktio alkoholia juodessa voi olla merkki vakavasta terveysongelmasta

– Joidenkin mukaan esimerkiksi punaviini aiheuttaa voimakkaasti oireita ja on ajateltu, että se johtuisi juuri histamiinin vapauttajista, kuten tonnikalastakin puhutaan. Tutkimuksissa ei ole tällaista kuitenkaan havaittu, Ijäs toteaa.

Vaikka joidenkin asiantuntijoiden mielestä punaviinipäänsärylle ei ole tieteellistä näyttöä, jotkut ihmiset kuitenkin kokevat sen hyvin vahvasti.

Kalifornian yliopiston tutkijat uskovat kuitenkin löytäneensä tuoreessa tutkimuksessaan syyn punaviinipäänsärylle, kirjoittaa New York Post.

Lue myös: Alkoholijuomat voivat aiheuttaa yllättäviä allergisia reaktioita – pahimmillaan "pisarakin voi olla liikaa"

Terveellinen antioksidantti muuttuu myrkylliseen muotoon

Tuoreen tutkimuksen mukaan punaviinin aiheuttama päänsärky johtuisi flavonoidista nimeltä kversetiini.

Kversetiini on antioksidantti, jota esiintyy luonnostaan hedelmissä ja vihanneksissa ja sitä myydään myös ravintolisänä.

Tutkijoiden mukaan alkoholiin yhdistettynä kversetiini muuttuu kuitenkin asetaldehydiksi, joka taas voi aiheuttaa osalle ihmisistä päänsärkyä.

– Kun kversetiini pääsee verenkiertoon, kehosi muuttaa sen eri muotoon. Siinä muodossa se estää alkoholin hajoamisen [kehossa], viinitutkija ja Kalifornian yliopiston viininviljelyn ja viinikulttuurin emeritusprofessori Andrew Waterhouse kommentoi yliopiston tiedotteessa.

viinirypäle, viiniköynös

Kversetiinin määrä punaviineissä vaihtelee. Tutkijoiden mukaan rypäleiden suurempi altistus auringonvalolle lisää myös kversetiinin määrää viinissä.

Tämä voi johtaa siihen, että asetaldehydia kerääntyy nopeasti kehoon aiheuttaen päänsäryn muutaman tunnin kuluessa.

– Asetaldehydi on hyvin tunnettu myrkyllinen, ärsyttävä ja tulehduksellinen aine. Tutkijat tietävät, että korkea asetaldehydipitoisuus voi aiheuttaa kasvojen punoitusta, päänsärkyä ja pahoinvointia, Kalifornian yliopiston viininviljelyn ja viinikulttuurin tohtoritutkija Apramita Devi toteaa.

Kalifornian yliopiston neurologian professori Morris Levinin mukaan tutkijat olettavat, että jos henkilöllä on jo ennestään esimerkiksi migreeni, punaviinipäänsärky voi kehittyä jo viinistä, joka sisältää vain pienen määrän kversetiiniä.

– Luulemme, että olemme vihdoin oikealla suunnalla selvittämässä tätä tuhansia vuosia vanhaa mysteeriä, Levin toteaa.

Lue myös: Neurologit kertovat, miten itse helpottavat päänsärkyä – ota tämä huomioon lääkkeiden käytössä

Lue myös: Suomalaisilla on yhä vääristyneitä käsityksiä tequilasta – "Huono tequila saa meidät tekemään vääriä valintoja"

Katso myös: Yömyssyt historiaan alkoholi on surkea unilääke

9:48img

Alkoholihömpsy ennen nukkumaanmenoa voi tuoda rentouttavan olon, mutta tavaksi yömyssyä ei suositella. Asiantuntijoiden mielestä sen tulisikin jäädä historian hämäriin.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Lähteet: New York Post, UCDavis, Nature Briefing

Tuoreimmat aiheesta

Päänsärky