Hinnat jatkoivat yhä kallistumistaan

Kuluttajahinnat kallistuivat joulukuussa 3,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Marraskuussa inflaatio oli 3,3 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti joulukuussa vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen hintojen nousu.

Samaan aikaan sähkön, osakehuoneistojen ja omakotitalokiinteistöjen hinnat halpenivat, mikä hillitsi kuluttajahintojen nousua vuoden takaiseen verrattuna.

Suomen Yrittäjien ekonomistin Petri Malisen mukaan Euroopan keskuspankin (EKP) koronlaskua odottavien suomalaisten ei ole syytä huolestua inflaation kiihtymisestä joulukuussa.

– Vuositason inflaation kiihtyminen joulukuussa ei kerro hintapaineiden voimistumisesta eikä muuta rahapolitiikkanäkymää, vaan on todennäköistä, että keskuspankki laskee ohjauskorkoja viimeistään kesällä, Malinen ennakoi Suomen Yrittäjien julkistamassa pika-analyysissä.

Paluu kohti normaalimpaa

Koko vuoden keskimääräinen inflaatio oli viime vuonna 6,2 prosenttia.

Asuminen, vesi, sähkö sekä kaasu ja muut polttoaineet kallistuivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna keskimäärin 9,1 prosenttia. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat samaan aikaan keskimäärin 9 prosenttia.

Vuoden 2022 keskimääräinen inflaatio oli 7,1 prosenttia.

– Vaikka inflaatio oli edelleen selvästi tavoitetta nopeampaa, voidaan sanoa, että palasimme lievästi normaalimpaan tilanteeseen poikkeuksellisen vuoden 2022 jälkeen, Malinen sanoo.

Inflaation hidastuminen on Malisen mukaan myönteinen uutinen niin kuluttajille kuin yrityksillekin.

– Kuluttajien ostovoima on jo kääntynyt nousuun, ja se tulee paranemaan myös tänä vuonna palkankorotusten ja inflaation edelleen hidastumisen myötä. Ostovoiman nousu taas tukee esimerkiksi palvelualan yrityksiä, Malinen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat