Inflaatio kiihtyi rahtusen kesäkuussa

Elintarvikkeet, sähkö ja polttoaineet halpenivat vuoden takaisesta.

Kuluttajahinnat kallistuivat Suomessa kesäkuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan 0,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. 

Toukokuussa inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan 0,5 prosenttia.

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat halpenivat Tilastokeskuksen mukaan 0,4 prosenttia vuoden takaisesta. 

Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet puolestaan halpenivat 0,9 prosenttia.

Alkoholijuomat ja tupakka kallistuivat vuoden takaisesta 4,3 prosenttia. Vaatetus ja jalkineet puolestaan kallistuivat 3,4 prosenttia.

Eniten kallistui koulutus, jossa mitattiin kesäkuussa Tilastokeskuksen mukaan 7,9 prosentin hintojen nousu viimevuotisesta.

Kuukausitasolla tarkasteltuna kuluttajahinnoissa ei tapahtunut muutosta toukokuusta kesäkuuhun.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista, rahapelejä eikä kulutus- ja muiden luottojen korkoja. 

Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

"EKP:n korkotaso liian korkea"

Suomen Yrittäjien ekonomistin Roope Ohlsbomin mukaan Suomen matalaksi laskenut inflaatio selittää osaltaan kuluttajien kevään aikana kasvuun kääntynyttä luottamusta omaan ja Suomen talouteen, kun Suomessa inflaatio on selätetty ja kuluttajien ostovoima kasvussa.

Ohlsbomin mukaan tuoreet inflaatioluvut osoittavat jälleen, että Euroopan keskuspankin EKP:n nykyinen korkotaso on Suomelle edelleen liian korkea.

–  Suomen kuluttajahintojen muutosnopeus on alittanut selvästi Euroopan keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteen kysyntää rajoittavan kireän korkopolitiikan vuoksi, Ohlsbom kirjoittaa sähköpostikommentissaan.

Ohlsbomin mukaan euroalueen inflaatiotilanne on epäselvä, joten on epävarmaa, kuinka monta ja minkä suuruisia koronlaskuja lähiaikoina nähdään.

–  Esimerkiksi vain yksi 0,25 prosenttiyksikön lasku loppuvuoden aikana olisi Suomen taloudelle auttamatta liian hidas tahti. Suomen kannalta olisi välttämätöntä, että korkoja lasketaan mahdollisimman ripeällä vauhdilla, Ohlsbom kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat