Inflaatio hidastui lokakuussa – taustalla muun muassa sähkön hinnan lasku

1:53img
Katso myös: Näin inflaatio kurittaa suomalaisia
Julkaistu 14.11.2023 08:24(Päivitetty 14.11.2023 10:18)

MTV UUTISET – STT

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos hidastui lokakuussa 4,9 prosenttiin syyskuun 5,5 prosentista, kertoo Tilastokeskus. Inflaation hidastuminen johtui muun muassa sähkön hinnan laskusta.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi myös osakehuoneistojen, omakotitalokiinteistöjen ja lasten päivähoidon halpeneminen.

Lokakuussa kuluttajahintoja nosti eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n sisäisten ulkomaan valmismatkojen hintojen nousu. Inflaatiota siivitti myös kaukolämmön ja EU:n ulkopuolelle suuntautuvien valmismatkojen kallistuminen.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos syyskuusta lokakuuhun oli 0,3 prosenttia.

Inflaatiolukuja kommentoineet ekonomistit tervehtivät ilolla tietoja inflaation hidastumisesta.

– Kotimaan inflaation hidastuminen on positiivinen uutinen niin kuluttajille kuin yrityksillekin. Kuluttajien ostovoima on jo kääntynyt nousuun, ja se tulee paranemaan myös ensi vuonna palkankorotusten ja inflaation hidastumisen myötä. Ostovoiman nousu taas tukee esimerkiksi palvelualan yrityksiä, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo tiedotteessaan.

Lue myös: Näin sähkö- ja ruokapomot tienasivat inflaation kurittaessa suomalaisia

"EKP:n rahapolitiikka liian kireää"

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kiinnittää huomiota siihen, että korkojen nousu selittää valtaosan Suomen kokonaisinflaatiosta.

Appelqvist huomauttaa, että ilman korkojen nousun vaikutusta Suomen inflaatio olisi ollut lokakuussa noin 1,8 prosenttia eli jopa alle Euroopan keskuspankin tavoitteleman tason.

– Kun korkojen nousun vaikutus putsataan pois sotkemasta inflaatiolukuja, tullaan siihen tulokseen, että Suomessa inflaatio on aika lailla tavanomaisissa lukemissa. Vaikka osa hinnoista nousee edelleen, näyttää selvältä, että nykyisessä suhdannetilanteessa hallitsemattoman inflaatiokehityksen riski on vähäinen, Appelqvist arvioi tiedotteessaan.

– Siksi Suomen kannalta euroalueen keskimääräisen tilanteen mukaan viritetty rahapolitiikka on jo liiankin kireää ja olisi toivottavaa, että ohjauskorkojen alentaminen aloitettaisiin mahdollisimman pian, Appelqvist jatkaa.

Puolet asuntovelallisista karsinut päivittäisistä menoista korkojen ja hintojen nousun vuoksi, kertoo kyselytutkimus

Euroalueen keskiarvon alapuolella

Eurooppalaisessa vertailussa Suomen inflaatiolukema oli lokakuussa hieman euroalueen keskiarvon alapuolella. EU:n yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli lokakuussa 2,9 prosenttia. Suomen vastaava lukema oli lokakuussa 2,4 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Euroalueen inflaatio hidastui lokakuussa, sillä syyskuussa se oli 4,3 prosenttia.

Suomen Yrittäjien Roope Ohlsbomin mukaan myös euroalueen hintojen nousun taittuminen on Suomelle hyvä asia, sillä se voi tarkoittaa ohjauskorkojen laskun aikaistumista. Ohlsbom on Appelqvistin kanssa yhtä mieltä siitä, että Euroopan keskuspankin rahapolitiikka on nykyisellään Suomen talouden kannalta liian kireää.

– Lähiaikoina nähdyn euroalueen inflaatiokehityksen jatkuessa on mahdollista, että keskuspankki laskee ohjauskorkoja odotettua aikaisemmin, esimerkiksi jo keväällä, Ohlsbom arvioi.

Tuoreimmat aiheesta

Inflaatio