Hirven metsästyskausi on ehtinyt jo hyvään alkuun, ja kautta jatkuu aina joulukuun 15. päivään asti. Hirvi on ylivoimaisesti tärkein suomalainen riistaeläin talteen otettavan lihamäärän mukaan. Parhaina vuosina hirviä on kaadettu jopa yli 68 000 kappaletta, mikä tekee lihaksi muutettuna yli 8 miljoonaa kiloa. Tunnettu riistaruokien ystävä ja riistaruokaprojektin vetäjä keittiömestari Jaakko Kolmonen on kuitenkin huolestuneena pannut merkille, että joka vuosi valtavia määriä hirvenlihaa menee hukkaan väärien käsittelytapojen seurauksena. Kokki Kolmonen on listannut kymmenen yleisintä virhettä ja neuvoo kultaiset ohjeet niiden välttämiseksi.
Kymmenen kultaista ohjetta - yleisimmät virheet:
1. Väärä luodin osumapaikka On vältettävä suolisto- ja paistiosumia. Vähiten haittaa on lapaosumasta. Väärällä osumalla tuhotaan lihaa jopa 10 - 20 kiloa.
2. Huolimaton verenlasku Hirvessä on lähes ämpärillinen verta. Verta sisältävä liha alkaa elttaantumaan niin kylmiössä kuin pakastimessa.
3. Luodin saastuttaman lihan käyttö Luodin saastuttama liha pitää haudata koiran ulottumattomiin, sillä raskasmetallit eivät ole hyväksi kenellekään.
4. Ruhona riiputtaminen Vähäinenkin ruhona riiputtaminen pitää tehdä 0-asteisessa tilassa. Pahinta ovat vaihtelevat sääolosuhteet, aamun pakkaset ja korkea ilman kosteus sekä illan 10 asteen lämpö ja kuivuus. Nolla-asteessa vasalle riittää vuorokauden riiputtaminen, aikuiselle 1 - 2 vuorokautta. Myös lämminpaloittelu tulee kysymykseen. Tällöin lihapalat pitää jäähdyttää nollatilassa ennen raakakypsentämistä tai pakastamista.
5. Lihan paloittelu on ammatti-ihmisen työtä Älä tuhoa lihaa kirveellä ja isojakoisella sahalla. Hanki lihanpaloitteluoppi ammattihenkilöltä. Tee työ huolella ja hygieenisesti. 5. Lihojen raakakypsentäminen Raakakypsennä paistit ja fileet oikein leikattuna tyhjiöpakkauksissa. Mureille lihoille, kuten fileelle ja paahtopaistille, riittää muutama päivä. Vastaavasti lapalihat ja ulkopaistit saavat mureutua kotioloissakin yli viikon.
6. Lihojen pakastaminen Älä pakasta lihaa jauhelihana eikä missä tapauksessa silavan kanssa jauhettuna. Pakasta lihat puhtaassa pakastimessa ritilän päällä. Pakasta ensin pienet raakakypsentämättömät palat. Älä kääri lihoja liian monikerroksiseen kääreeseen ennen pakastamista.
7. Sulata pakastettu liha hitaasti jääkaapissa Mitä nopeammin pakastat ja hitaammin sulatat pakastetuotteen, sitä mehukkaampana tuote säilyy.
8. Luiden pakastaminen Voit pakastaa muutaman palan ydinluuta makupaloiksi. Samoin lihaisimmat rustoiset rintapalat voi pakastaa hyytelöpitoisia ruokia varten. Muuten luista kannattaa keittää maukasta lientä. Keitä lientä kokoon ja pakasta sitä jäähtyneenä litran purkeissa keittoja ja kastikkeita varten.
9. Muista hygienia niin metsällä kuin kotona lihan käsittelyssä Esimerkiksi huoleton ruhon peseminen vedellä lisää vain bakteerikannan leviämistä.
10. Muista, että riista on itsensä marinoinut Älä pilaa riistan hienoa makua marinadeilla ja voimakkailla mausteilla.
Täältä löydät hirvenlihareseptejä
(MTV3/Finfood)