Historiaa Rukan fluorikäryllä tehnyt hiihtäjä katosi maailmancupista – avautuu nyt tilanteestaan: "En ole enää varma, palaanko lähitulevaisuudessa"

Maailmancupissa ensimmäisenä maastohiihtäjänä kielletyn fluorivoiteen käytöstä kärähtänyt ukrainalainen Oleh Mishtshenko on ajautunut ikävään tilanteeseen Rukalla sattuneen tapauksen jälkeen.

Rukan maailmancupissa nähtiin alkutalvesta jotain historiallista. Maastohiihtäjä Oleh Mishsthenko jäi kiinni vastikään kielletyn fluorivoiteen käytöstä, kun asiaa testattiin ennen kympin perinteisen lähtöä. Hänen kilpailemisensa estettiin. Tapaus oli ensimmäinen maailmancupin historiassa.

Mishtshenkon suksista löytyi raja-arvot ylittänyt määrä fluorimolekyylejä, hiihtäjän oman selvityksen mukaan vanhasta voitelusta johtuen.

– Tunsin vain pettymystä. Sitten ymmärsin, että kaikki tekemäni työ valui hukkaan. Meillä ei ole kovinkaan montaa mahdollisuutta kilpailla maailmancupissa tänä talvena, 23-vuotias Mishtshenko harmittelee nyt Expressenille.

Ukrainan hiihtomaajoukkue joutuu Mishtshenkon mukaan taistelemaan rajallisten resurssien kanssa.

– Maajoukkueen päävalmentaja joutuu tekemään kaiken yksin, eikä hän voi tarkistaa kaikkea. Me joukkueena olemme velvoitettuja auttamaan häntä.

Kun Mishtshenko ei päässyt starttiviivalle Rukan kympillä, hän joutui katselemaan kilpailua sivusta.

– Masennuin. Oikeastaan olin menossa ulos harjoittelemaan kisan aikana, mutta en pystynyt, Mishtshenko kertoo.

Rukan viikonlopun jälkeen Mishtshenko jäi harjoittelemaan Suomeen ja kilpaili kansallisen tason tapahtumissa.

Mishtshenkon suunnitelmana oli palata maailmancupiin ensi viikonloppuna Oberhofissa, mutta sairastuminen joulun alla ja heikot tulokset sitä ennen ovat muuttaneet tilannetta.

– En ole enää varma, palaanko maailmancupiin lähitulevaisuudessa. Mutta jos voin harjoitella ja parannan tasoani, teen kaikkeni päästäkseni sinne jälleen, Mishtshenko sanoo.

Ensi viikonlopun Oberhofin kisojen jälkeen maailmancupia kilpaillaan tänä talvena vielä seitsemällä eri paikkakunnalla.

Lue myös:

    Uusimmat