Historiallinen kannanotto – kuningas Charles ei aio olla esteenä, jos Australia haluaa itsenäistyä

Kuningas Charlesin toimesta lähetettiin kirje australialaiselle järjestölle, jossa kuningas ilmaisi olevansa sinut sen kanssa, mikäli australialaiset äänestäisivät itsenäistymisensä puolesta.

Kuningas Charles  on sanonut, ettei aio "olla esteenä", mikäli Australia haluaa korvata hänet valtionpäämiehenä, kertoo Daily Mail. Australia on osa Kansainyhteisöä, johon kuuluu useita Ison-Britannian entisiä siirtomaita. Ison-Britannian monarkkina Charles on muodollisesti yhä näiden maiden, myös Australian hallitsija. 

Charles, 75, aloittaa 18. lokakuuta valtiovierailun Australiassa ensimmäistä kertaa kuninkaana. Australiassa, kuten muissakin Kansainyhteisön maissa on paljon tahoja, jotka vastustavat monarkiaa. Yksi tällaisista tahoista on Australian Republic Movement -järjestö, joka oli pyytänyt Buckinghamin palatsilta tapaamista Charlesin kanssa tämän saavuttua Australiaan.

Pyyntöön vastasi Charlesin apulaisosastonsihteeri Nathan Ross, jonka kautta kutsusta kieltäydyttiin kohteliaasti. Kirjeessä Ross korosti kuninkaan "syvää rakkautta sekä kiintymystä" Australiaa kohtaan.

– Voitte olla varmoja siitä, että näkemyksenne tästä asiasta on huomioitu erittäin huolellisesti. Hänen majesteettinsa toimii perustuslaillisena monarkkina ministeriensä neuvojen perusteella, ja sen vuoksi Australian kansan on päätettävä, tuleeko Australiasta tasavalta.

Ross myös kiitti kirjeessä järjestöä "huomaavaisuudestaan" sekä totesi, että "sitä arvostetaan lämpimästi".

Järjestö on itse asiassa ollut varsin myötämielinen brittiläistä kuninkaallista perhettä kohtaan ja ylistänyt "sen merkittävää panosta". Australian Republic Movementin mukaan monet australialaiset kunnioittavat jatkossakin Ison-Britannian monarkiaa ja toivovat maiden välien pysyvän läheisinä.

Kirjeessään hoville järjestö kuitenkin korosti, että Australian olisi aika olla "kansainvälisesti tasavertainen muiden kansakuntien kanssa".

Edellisen kerran Australiassa on järjestetty kansanäänestys valtionpäämiehen hylkäämisestä vuonna 1999, ja tuolloin lähes 55 prosenttia äänesti sen puolesta. Jotta perustuslain muutos hyväksyttäisiin kansanäänestyksellä, olisi sillä saavutettava kaksinkertainen enemmistö.

Näin ollen vähintään neljässä Australian kuudesta osavaltiosta olisi oltava äänestäjien kansallinen enemmistö, eli yli 50 prosenttia kyllä-ääniä. 

Vuoden alussa tammikuussa Australian hallitus ilmoitti lykänneensä toistaiseksi uusia suunnitelmia kansanäänestyksen järjestämiseksi. Australialaiset ministerit ovat todenneet, ettei se ole ensisijainen asia tällä hetkellä maan hallitukselle.

Muodollisena hallitsijana kuningas Charlesin ei ole mahdollista puuttua Australian asioihin. Charlesin ainoa valta on nimittää kenraalikuvernööri, joka on kuninkaan edustaja maassa. Tämänkin monarkki tekee Australian pääministerin suosituksen mukaisesti.

Charlesin kannanotto merkittävän kiertueen kynnyksellä näyttää kuitenkin sen, että asiasta on käyty keskustelua ja se on edennyt. Rossin lähettämän kirjeen myötä Charles osoittaa, että mikäli tällaiseen ratkaisuun päädyttäisiin, hän hyväksyisi sen. 

Australian lisäksi Charles on 13 muun Kansainyhteisön maan muodollinen hallitsija ympäri maailman. Viimeisimpänä Kansainyhteisöstä erosi Barbados vuonna 2021.

Jamaikalla yleisessä keskustelussa on ollut jo pitkään valtaväestön halu niin ikään erota Kansainyhteisöstä, ja maan itsenäisyydestä on tarkoitus järjestää äänestys vielä tämän vuoden aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat