Kuningas Charlesin toimesta lähetettiin kirje australialaiselle järjestölle, jossa kuningas ilmaisi olevansa sinut sen kanssa, mikäli australialaiset äänestäisivät sen puolesta, että Australiasta tulisi tasavalta.
Kuningas Charles on sanonut, ettei aio "olla esteenä", mikäli Australia haluaa korvata hänet valtionpäämiehenä, kertoo Daily Mail. Australia on osa Kansainyhteisöä, johon kuuluu useita Ison-Britannian entisiä siirtomaita. Ison-Britannian monarkkina Charles on muodollisesti 14 eri Kansainyhteisön maan, myös Australian hallitsija.
Charles, 75, aloittaa 18. lokakuuta valtiovierailun Australiassa ensimmäistä kertaa kuninkaana. Australiassa, kuten muissakin Kansainyhteisön maissa on paljon tahoja, jotka vastustavat monarkiaa. Yksi tällaisista tahoista on Australian Republic Movement -järjestö, joka oli pyytänyt Buckinghamin palatsilta tapaamista Charlesin kanssa tämän saavuttua Australiaan.
Pyyntöön vastasi Charlesin apulaisosastonsihteeri Nathan Ross, jonka kautta kutsusta kieltäydyttiin kohteliaasti. Kirjeessä Ross korosti kuninkaan "syvää rakkautta sekä kiintymystä" Australiaa kohtaan.
– Voitte olla varmoja siitä, että näkemyksenne tästä asiasta on huomioitu erittäin huolellisesti. Hänen majesteettinsa toimii perustuslaillisena monarkkina ministeriensä neuvojen perusteella, ja sen vuoksi Australian kansan on päätettävä, tuleeko Australiasta tasavalta.
Lue lisää: Nämä asiat uskottavuuttaan ja terveyttään menettäneessä brittihovissa huolestuttavat erityisesti: "Tulee pahoja viboja"
Ross myös kiitti kirjeessä järjestöä "huomaavaisuudestaan" sekä totesi, että "sitä arvostetaan lämpimästi".
Järjestö on itse asiassa ollut varsin myötämielinen brittiläistä kuninkaallista perhettä kohtaan ja ylistänyt "sen merkittävää panosta". Australian Republic Movementin mukaan monet australialaiset kunnioittavat jatkossakin Ison-Britannian monarkiaa ja toivovat maiden välien pysyvän läheisinä.
Kirjeessään hoville järjestö kuitenkin korosti, että Australian olisi aika olla "kansainvälisesti tasavertainen muiden kansakuntien kanssa".
Edellisen kerran Australiassa on järjestetty kansanäänestys valtiomuodosta vuonna 1999. Tuolloin lähes 55 prosenttia äänesti monarkian puolesta.
Vuoden alussa tammikuussa Australian hallitus ilmoitti lykänneensä toistaiseksi suunnitelmaansa uuden kansanäänestyksen järjestämiseksi. Hallituksen mukaan valtiomuotokansanäänestys ei ole tällä hetkellä tärkeysjärjestyksessä korkealla.
Muodollisena hallitsijana kuningas Charlesin ei ole mahdollista puuttua Australian asioihin. Charlesin ainoa valta on nimittää kenraalikuvernööri, joka on kuninkaan edustaja maassa. Tämänkin monarkki tekee Australian pääministerin suosituksen mukaisesti.
Lue lisäksi: Kuningas Charles kuuli auton ratissa ollessaan kylmäävät sanat, jotka muuttivat lopullisesti hänen elämänsä
Charlesin kannanotto merkittävän kiertueen kynnyksellä näyttää kuitenkin sen, että asiasta on käyty keskustelua ja se on edennyt. Rossin lähettämän kirjeen myötä Charles osoittaa, että mikäli tällaiseen ratkaisuun päädyttäisiin, hän hyväksyisi sen.
Australian lisäksi Charles on 14 muun Kansainyhteisön maan muodollinen hallitsija ympäri maailman. Viimeisimpänä Kansainyhteisöstä erosi Barbados vuonna 2021. Kansainyhteisössä on yhteensä 56 maata. Näistä ainakin Jamaikalla on keskusteltu pitkään maan muuttamisesta tasavallaksi. Jamaikan hallitus suunnittelee järjestävänsä valtiomuodosta kansanäänstyksen.
Juttua muokattu 13.10. kello 12:46: Otsikosta sekä ingressistä poistettu viittaus Australian itsenäistymisestä.
Juttua muokattu kauttaaltaan 13.10.2024 kello 17.10.