Vertailu: Suomi maailman onnellisin maa – Ei välttämättä mittaa onnellisuutta, sanoo tutkija

onnellinen perhe auringonlasku
Shutterstock
Julkaistu 14.03.2018 08:10(Päivitetty 14.03.2018 10:00)

MTV UUTISET

Suomi sijoittuu ykköseksi kansainvälisessä onnellisuusvertailussa. Suomi oli mukana World Happiness Report -tutkimuksessa neljättä kertaa ja sijoittui 156:n maan vertailussa kärkeen ensimmäistä kertaa. Suomalaisten jälkeen onnellisimpia olivat norjalaiset, tanskalaiset, islantilaiset ja sveitsiläiset.

Tutkimus selvitti myös maahanmuuttajien onnellisuutta 117:ssa maassa. Myös tässä vertailussa Suomi oli ykkönen.

Jokaisessa tutkimukseen osallistuneessa maassa haastateltiin vähintään tuhatta ihmistä. Onnellisuutta mitataan useilla eri tekijöillä: muun muassa bruttokansantuotteella, odotettavissa olevalla eliniällä ja yksilöiden kokemalla vapaudella.

Onnellisuutta tutkinut filosofian tohtori Ilona Suojanen sanoo kuitenkin, että kysely ei välttämättä mittaa onnellisuutta.

Lue myös: 

Psykoterapeutti Maaret Kallio: "Onnellisuuteen liittyy paljon väärinkäsityksiä"

– Vaikuttaa viittaavan siihen, että ulkoiset asiat aikaansaavat onnellisuuden. Ei ole mitään selviä kausaalitodisteita että näistä asioista automaattisesti seuraa onnellisuutta, Suojanen sanoo. 

Suojasen mukaan tämänkaltaiset tutkimukset kertovat enemmänkin yleisistä trendeistä. 

– Kysytään onko tyytyväisiä siihen, ei sitä tekeekö se onnelliseksi. Ehkä enemmänkin tällaiset määrälliset onnellisuusmittaukset ja rankingit kertoo trendeistä ja arvostuksista mutta ne ei välttämättä todellakaan kerro suoraan siitä onko kansalaiset onnellisia, Suojanen summaa. 

Tutkimus ei kerro kaikkea

Suojanen toivoo etteivät päättäjät tyydy onnellisuustutkimuksen tuloksiin.

– Toivottavasti ainakaan Suomessa ei päätetä tai ajatella, että nyt on asiat niin hienosti järjestetty Suomessa, että valtio on tehnyt oman osansa ja nyt kyllä yksilön pitää olla onnellinen. Ja jos yksilö ei ole onnellinen, se on sitten yksilön vika.

– Huolestun siitä ettei sitä vastuuta siitä onnellisuudesta tai onnellisuuden tunteen puuttumisesta laiteta yksilölle.

Tutkimuksen tekemiseen on osallistunut useita kansainvälisiä toimijoita, mm. kansainvälinen kestävän kehityksen verkosto SDSN ja Kanadan korkeakoulututkimuksen instituutti. 

14.3. klo 8:32 Juttua täydennetty yksityiskohdilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa