Hiussiirto voi olla kaljuuntuvan pelastus – suomalaismiehet eivät innostuneita

kalju
Useammilla hiussiirroilla kaljuuntuvakin voi luoda vaikutelman täyteläisestä tukasta.Colourbox.com
Julkaistu 06.04.2016 06:13
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Kaljuuntunut voi saada kuontalonsa takaisin omista hiuksista tehtävillä hiussiirteillä. Siitä on tosin pystyttävä maksamaan joitakin tuhansia euroja.

– Hiussiirre tarkoittaa nimensä mukaisesti pientä siirrettä, jossa on mukana yksi tai useampia hiuksia. Se otetaan potilaan takaraivon alueelta joko yhtenä kappaleena tai sitten nyppimällä pienempiä paloja yksittäin, plastiikkakirurgi Heikki Kupi kertoo.

Edellytyksenä kaljuuntumisen hoidossa käytettävälle toimenpiteelle on, että hiuksia on vielä riittävästi jäljellä takaraivolla ja korvien seudulla.

– Toki hiussiirteitä voidaan tehdä hyvin laajoillekin kaljuille alueille, mutta tulokset eivät ole silloin yhtä hyvät kuin jos siirteet tehdään heti kaljuuntumisen alkuvaiheessa. Ja normaalista kaljuuntumisesta poiketen pälvikalju on hiustensiirtoa ajatellen siitä huono, että silloin hiuspohjassa on jo alkujaan reaktio, jonka myötä myöhemminkin siirretyt hiukset saattavat kadota.

Tavallisimmin hiussiirtoja tehdään nimenomaan miehille.

– Toki myös jotkut naiset kaljuuntuvat perinnöllisten tai hormonaalisten syiden tai tiettyjen sairauksien takia. Siirtoja voidaan tehdä ja tehdään heillekin, mutta huomattavasti vähemmän kuin miehille.

Käytännössä hiustensiirto tehdään paikallispuudutuksessa. Siirteen ottaa plastiikkakirurgi, mutta suurimman osan työstä tekevät hoitajat, jotka muotoilevat siirteet mikroskoopin alla ja istuttavat ne kaljulle alueelle käsityönä.

– Toimenpide kestää useita tunteja riippuen siirteiden määrästä. Kerralla niitä voidaan siirtää jopa tuhansia.

Leikkauksen jälkeen toimenpidealue voi turvota ja tuntua kipeältä. Pää suojataan sidoksella.

– Kannattaa varautua siihen, että pariin viikkoon ei voi olla ihmisten ilmoilla ilman pipoa. Senkin jälkeen siirtoalue näyttää vielä poikkeavalta.

kalju (2)

Siirtoja tarvitaan useampia

Kupi kertoo, että suurin osa siirretyistä hiuksista lähtee yleensä kasvamaan erinomaisesti.

– Hienoa on myös, että ne pysyvät päässä erittäin pitkään, periaatteessa lähes pysyvästi. Siirrännäishiuksilla on siitä ihmeellinen kestokyky, että kaljuuntuminen ei yleensä vaikuta niihin.

Hiussiirre ei kuitenkaan sinänsä pysäytä kaljuuntumista.

– Alkuperäiset hiukset hiussiirteen ympärillä saattavat pikkuhiljaa kadota siinä missä ennenkin. Jos niitä katoaa paljon, hiussiirrealuetta voi joutua täydentämään, Kupi selittää.

Oman hiuskannan häviämistä kaljuuntumisen myötä voi koittaa estää lääkkeillä, jotka ylläpitävät hiusten kasvua paikallisesti. Myös esimerkiksi PRP (Platelet Rich Plasma) -hoito, jossa ruiskutetaan hiuspohjaan omasta verestä otettuja kasvutekijöitä, voi auttaa.

Mutta vaikka oma hiuskanta saataisiin säilymään siirrettyjen hiusten seassa, on epätodennäköistä, että kerran tehty hiustensiirto riittäisi.

– Yleensä hiussiirteitä tehdään useampia, jotta saataisiin aikaan mahdollisimman luonnollisen näköinen lopputulos. Yhdellä toimenpiteellä se harvoin onnistuu, vaan vähän lähtötilanteesta ja tekotavasta riippuen hiussiirteen usein huomaa selkeästi.

– Varsinkin hiusrajaa pyritään monesti myöhemmässä vaiheessa keventämään useammilla pienemmillä siirroilla. Jos hiusraja-alueen pehmentäminen onnistuu, voidaan saada tosi luonnollisen näköisiä lopputuloksia.

kalju (4)

Suomessa suosio laskenut

Tekniikkaa, jossa siirre otetaan palana takaraivon alueelta, on käytetty 1970–1980-luvuilta lähtien. Uudempi ”nyppimistekniikka” on ollut käytössä kymmenkunta vuotta. Hiljattain työntekoa helpottamaan on kehitetty myös robotti, mutta tiettävästi sellaista ei ole saatu vielä yhteenkään Pohjoismaahan.

– Suomessa on tällä hetkellä yksi omalla tiimillä hiussiirteitä tekevä klinikka Helsingissä. Lisäksi yksi tiimi kiertää tekemässä hoitoja useammilla plastiikkakirurgian klinikoilla ympäri maata, Kupi kertoo.

Suomessa miehet eivät ole nykyään kovin innostuneita hiussiirteistä.

– Tuntuu siltä, että suomalaisille miehille tehtiin 1980–90-luvuilla jopa enemmän hiustensiirtoja kuin nykyään, Kupi sanoo.

Yksi syy suosion laskuun voi olla hiustrendeissä.

– Viimeisten 10–15 vuoden ajan miehillä on ollut vallitsevana trendinä lyhyt tukka. Eli kun nuoret miehet rupeavat kaljuuntumaan, he joko leikkaavat hiukset kokonaan pois tai pitävät hyvin lyhyttä hiusmallia. He eivät koe hiustenlähtöä sillä tavalla ongelmana.

kalju (3)

Turkissa pääsee halvemmalla

Kulttuuri vaikuttaa siihen, kuinka tärkeinä hiuksia pidetään.

– Arabikulttuureissa, eritoten Turkissa, hiussiirteiden tekeminen on huomattavasti tavallisempaa. Siellä hiukset ovat elinvoiman merkki. Miehet haluavat hoitaa kaljuuntumistaan nimenomaan hiussiirteiden avulla, ja varsinkin Istanbulin alueella on hyvin paljon hiussiirteitä tekeviä hoitoloita.

Turkissa toimenpiteiden hinnatkin ovat huomattavasti alhaisemmat.

– Jos Suomessa tehdään laaja hiustensiirto, niin puhutaan äkkiä 5 000–10 000 eurosta. Turkissa vastaavantyyppinen toimenpide voi maksaa jotain 2 000–4 000 euron väliltä.

– Ero johtuu siitä, että hiussiirteet tehdään käsityönä monen hengen tiimillä, ja palkkakustannukset ovat Turkissa paljon pienemmät kuin Suomessa.

Suomestakin matkustetaan jonkin verran halvan hintatason perässä Turkkiin hiussiirtoja tekemään, mutta lähtijät ovat yleensä turkkilais- tai arabitaustaisia.

– Ei suomalaisia perusmiehiä sinne oikeastaan lähde. Mutta jos osaa kieltä ja tuntee paikkoja, se on ihan hyvä vaihtoehto. Samalla hintatasolla voi tietysti saada monenlaista laatua, eikä ihan joka nettimainokseen kannata uskoa. Mutta tässä tapauksessa ei voi sanoa, että halpa hinta vastaisi huonoa laatua, päinvastoin. Turkissa näitä toimenpiteitä tehdään paljon, ja siten ne myös osataan, Kupi sanoo.

Näin hiukset kuuluu pestä

Vuosia nuoremmaksi -ohjelmassa opastettiin oikeaoppiseen hiustenpesuun marraskuussa 2015. Tiesitkö, että yleensä naiset esimerkiksi levittävät hoitoaineen väärällä tavalla?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Hiusongelmat