Hiustensiirtotekniikka on kehittynyt niin, että pienestäkin määrästä hiuksia voidaan tehdä siirteitä, ja edistää näin omien hiusten kasvua. Hiustensiirtoihin perehtynyt hoitaja Outi Pyykkönen Pihlajalinnasta on työskennellyt hiustensiirtojen parissa kymmenisen vuotta.
Hiustensiirto on toimenpide, jossa takaraivolta eli siirrealueelta kerätään hiussiirteitä tekniikasta riippuen joko leikkauksella tai moottoroidulla stanssilla ja siirretään ne kaljuuntuneelle tai hiustenlähdöstä kärsivälle alueelle.
Hiustenlähtö vaivaa pääosin miehiä, ja usein puhutaankin miestyyppisestä kaljuuntumisesta. Pyykkösen mukaan syynä on tällöin geneettinen perimä. Naisillakin geneettistä hiustenlähtöä esiintyy, jolloin hiustensiirto on mahdollista tehdä myös naisille.
Pälvikalju
- Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hylkii omia karvojaan.
- Hiukset lähtevät yleensä päästä läiskittäin.
- Hiustensiirto ei tehoa pälvikaljuuteen.
– Hiustenlähtö periytyy usein äidin puolelta. Ideaa omasta hiusperimästään saa katsomalla äidin isää tai äidin veljiä. Toisinaan äidin lähimiessukulaisista ei voi kuitenkaan päätellä vielä mitään, sillä hiustenlähtö voi hypätä sukupolven yli, Pihlajalinnan hiustensiirtoihin perehtynyt hoitaja Outi Pyykkönen sanoo.
Hiustenlähtöä voi aiheuttaa myös muun muassa häiriöt kilpirauhasen toiminnassa, tietyt lääkitykset ja stressi.
– Yleisimmin miehet alkavat huomata hiustenlähdön merkkejä parikymppisenä. Vaihtelua on paljonkin – joillakin hiustenlähtö voi alkaa jo 16-vuotiaana, joillakin se alkaa yli kolmekymppisenä.
Hiustenlähdön syyt selvitetään hiuskonsultaatiossa
Moni potilas aloittaa hoitopolkunsa Pihlajalinnan maksuttomassa hiuskonsultaatiossa, joita Pyykkönen tekee.
– Aluksi kyselen hiustenlähdön taustoista. Tarkistan, onko asiakkaalla sairauksia, allergioita tai stressiä. Kysyn myös lääkityksestä, ja onko henkilöllä mahdollisesti häiriötä esimerkiksi kilpirauhasen toiminnassa. Kaikki nämä asiat voivat vaikuttaa hiustenlähtöön.
Hiustenlähtö voi johtua monesta eri asiasta ja joihinkin niistä hiustensiirtokaan ei auta.
– Osalla lähtee ensimmäiseksi etuhiusraja ja lahdelmat vetäytymään, osalla kaljuuntuu kruunun alue. Tämä on tyypillistä juuri geneettisestä hiustenlähdöstä kärsiville. Naisilla hiustenlähtö on yleensä harvenemista koko päälaen alueella. Vastaanotolla näen myös sen, onko kyseessä esimerkiksi pälvikaljuuntuminen – siihen hiustensiirto ei ole ratkaisu.
Pyykkönen kertoo, että useimmat heistä, joilla on geneettinen taipumus hiustenlähtöön, saavat hiustensiirrosta avun.
– Harvoin käy niin, ettei hiustensiirrolla saataisi tuloksia aikaan. Toimenpiteen jälkeen yli 95 prosenttia hiuksista alkaa kasvaa.
Parikymppisille suositellaan ennaltaehkäiseviä hoitoja
Osa miehistä tulee vastaanotolle tyttöystävänsä tai vaimonsa patistamana.
– Jos syynä hiustensiirron haluamiselle on jonkun toisen toive, eikä itse koe sitä tarpeelliseksi, on toimenpiteeseen turha lähteä, Pyykkönen sanoo.
Hän on huomannut eroja siinä, millä tavalla eri-ikäiset katselevat omaa peilikuvaansa.
– Kaksikymppinen ja kolmekymppinen katsovat itseään eri tavalla. Kolmekymppinen on jo lempeämpi itseään kohtaan. Olen usein sanonut vastaanotolle tulevalle nuorelle miehelle, ettei hiustensiirtoa kannata vielä tehdä, sillä siinä on kierre valmis. Hiuksia lähtee vielä todennäköisesti vuosien varrella lisää, ja asiakas joutuu mahdollisesti tulemaan useisiin toimenpiteisiin.
Pihlajalinnassa hiustensiirtoa suositellaankin pääosin yli 30-vuotiaille.
– Toki me teemme niitä myös kaksikymppisille, mutta hiustenlähdön alkuvaiheessa voivat ennaltaehkäisevät hoidot olla tarkoituksenmukaisempia, Pyykkönen sanoo.
Ennaltaehkäisevistä hoidoista Pihlajalinnassa tarjotaan plasma- eli PRP-hoitoa ja kasvutekijämikroneulausta. Hoidot sopivat esimerkiksi hiustenlähdön alkuvaiheessa tai päänahan ongelmien hoidossa. Parhaassa tapauksessa hoidoilla voidaan jopa ehkäistä hiustensiirto. Hoito tehdään sarjahoitona, ja sillä tuetaan myös siirron jälkeen päänahan hyvinvointia.
Hiukset eivät kasva yhdessä yössä
Hiustensiirtoa harkitsevan on hyvä tietää, että vaikka itse toimenpide hoituu päivässä, joutuu tuloksia odottamaan joskus useita kuukausia.
– Saan usein puheluita potilailta noin viisi kuukautta toimenpiteen jälkeen. He sanovat, että nyt on toimenpide mennyt aivan pieleen, kun mitään ei vielä näy. Minä rauhoittelen, että vielä pitää odottaa. Juuri siksi varaamme yleensä seurantakäynnin 10–12 kuukauden päähän hiustensiirrosta, sillä silloin viimeistään lähes kaikilla näkyy tulos, Pyykkönen kertoo.
Hiustensiirtoja tehdään kahdella eri tekniikalla. Joko pidempään käytössä olleella FUT-tekniikalla tai uudemmalla FUE-tekniikalla, jossa hiussiirteitä otetaan päänahasta veitsettömästi ilman toimenpidehaavaa ja ompeleita. Pyykkösen mukaan lopputulos on molemmissa sama, mutta hiussiirteet otetaan päästä eri tekniikalla. FUE-tekniikalla päänahkaan jää yleisesti pienempiä arpia. Molemmissa tekniikoissa hiuksia siirretään niiden luonnollisina tuppiryhminä ja lopputulos on luonnollinen.
Hiustenlähtöön annettavia hoitoja:
- FUT-tekniikalla tehty hiustensiirto – niin sanottu perinteinen toimenpidemenetelmä, jossa siirteet otetaan takaraivolta yhtenäisenä kapeana ihokaistaleena.
- FUE-tekniikalla tehty hiustensiirto – uusi veitsetön toimenpide ilman toimenpidehaavaa ja ompeleita. Siirteet kerätään yksitellen moottoroidulla stanssi-laitteella.
- PRP-hoito ja kasvutekijämikroneulaus – ennaltaehkäisevää hoitoa, jolla voidaan parhaassa tapauksessa välttää hiustensiirto.
- Lue lisää täältä.
– Lopputulos on molemmilla tekniikoilla sama, erona on vain se, miten hius otetaan päänahasta käyttöön. FUT-tekniikalla otetaan takaraivolta halutun kokoinen pala, ja siitä jää ohut arpi. FUE-tekniikalla puolestaan käytetään moottoroitua stanssia, joka mahdollistaa pientenkin siirteiden ottamisen kerralla. Käymme asiakkaan kanssa eri tekniikat läpi, ja hoitomuoto voidaan valita asiakkaan toiveiden mukaan. Tekniikan valitseminen riippuu muun muassa siitä, minkäkokoista siirrettä tarvitaan, Outi Pyykkönen selventää.
Jos kaljuuntunut alue on pieni, voi jo yksi toimenpidekerta korjata tilanteen. Laajojen alueiden hoito saattaa vaatia kahdesta kolmeen hoitokertaan.
Toimenpiteestä toipuu nopeasti
Koko päivän kestävä toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. FUT-tekniikalla tehtäessä toimenpiteen suorittaa plastiikkakirurgi, jonka jälkeen hoitajat leikkaavat siirteet mikroskoopin alla ja istuttavat ne hiustenlähdöstä kärsivälle alueelle käsityönä. FUE-tekniikalla tehtäessä siirteitä irroittelee ja kerää koko hiustensiirtotiimi.
Pihlajalinnassa hiustensiirtojen yhteydessä on mahdollista tehdä myös plasmahoitoa eli PRP:tä. Hoidon on todettu aktivoivan hiusten kasvua. Ensimmäinen hoitokerta on kuukausi ennen toimenpidettä, toinen toimenpiteen yhteydessä ja kolmas hoitokerta kaksi kuukautta toimenpiteen jälkeen.
Hiustensiirrosta toipuminen on nopeaa.
– Kaksi viikkoa toimenpiteen jälkeen kaikenlainen kova fyysinen rasitus on kiellettyä. Suosittelemme välttämään liikuntaa, hikoilua ja verenpaineen nousua pään alueella leikkauksen jälkeen, sillä siirre voi liikkua paikaltaan.
Pyykkönen kertoo saavansa asiakkailta tasaisesti palautetta hiustensiirtotoimenpiteen jälkeen.
– Onhan se hienoa kuulla, kun ihmiset kertovat, että elämänlaatu on parantunut ja itsetunto on noussut sen jälkeen, kun hiukset ovat kasvaneet päähän takaisin.
Pihlajalinna
|