Hjallis Harkimolla näppinsä pelissä – tätä keksintöä kritisoitiin SM-liigassa: "Kaikki taklataan pelikyvyttömiksi"

Näin SM-liigan Kultainen kypärä sai alkunsa – Hjallis Harkimolla näppinsä pelissä 3:36
Näin SM-liigan Kultainen kypärä sai alkunsa – Hjallis Harkimolla näppinsä pelissä

Idea, mikä herätti jo sen alkumetreillä kritiikkiä ja mistä esitetään yhä vastakkaisia näkemyksiä. Puhutaan myös ideasta, josta on tullut instituutio. Aiheena on SM-liigan kultaiset kypärät.

Kultaisten kypärien alkuperäinen idea lähti liikkeelle täysin toisen lajin parista.

– Se tuli Ranskan Tour de Francesta, missä keltaisella paidalla erotetaan se, kuka kisaa johtaa, Risto Nieminen selittää Hockey night – Tien päällä -ohjelmassa.

Ideaa pohdittiin jo 1990-luvun alkuvaiheilla Veikkauksen silloisten yhteistyökumppaneiden Ässien ja Jokereiden kanssa. Veikkauksen silloisena tiedostusjohtajana toiminut Nieminen kävi aiheesta keskusteluja muun muassa Jokereiden omistajan Hjallis Harkimon kanssa.

– Se oli Hjalliksen idea, että olisi joku tapa erottua, Nieminen paljastaa.

Kultaiset kypärät otettiin käyttöön SM-liigassa syyskaudella 1994. Siitä lähtien idea on pitänyt paikkansa kaikennäköisten uudistusten keskellä.

Nieminen myöntää, että idea herätti kritiikkiä jo sen alkuvaiheilla.

– Sitä vastustettiin sillä, että pelaaja ikään kuin merkataan negatiivisella tavalla. Että nyt kaikki taklataan pelikyvyttömiksi, Nieminen kertoo.

Muun muassa HIFK:n tähtihyökkääjä Jori Lehterä on puhunut aiheesta viimeisten vuosien aikana. Lehterä on viitannut kannanotoissaan nimenomaan kultakypärän negatiivisiin vaikutuksiin.

Vastustuksesta huolimatta Liigassa kultaiset kypärät otettiin käyttöön taas viime viikolla. Niitä kantavat kunkin joukkueen parhaat pistemiehet.

Lisää aiheesta jutun yläreunan videolla.

Lue myös:

    Uusimmat