Vanhemman silmissä uhkaavilta näyttävissä leikeissä on etuja: ne ovat jännittäviä, niissä saa testata itseään ja selvittää, mitä riskinotosta seuraa.
Monet vanhemmat ovat kokeneet sen: lapsi ryntäilee suuna päänä ympäri puistoa, kompastelee, kaatuu, roikkuu ja harjoittaa kaikenlaista varomatonta käytöstä.
Vaikka riekkuminen voi aiheuttaa sydämentykytyksiä, se voi olla myös hyödyllistä, Laurel Gregory kirjoittaa Global news -sivustolla.
– Jos kelataan taaksepäin pari vuosikymmentä – takaisin neonvärisiin hiusdonitseihin ja solmuvärjättyihin t-paitoihin – olin itse aivan samanlainen. Peloton. Minut kiidätettiin ensiapuun nelivuotiaana päävamman kanssa, koska putosin aidalta naapurin kiviselle pihalle, Gregory muistaa.
Lapsuus on jättänyt Gregoryn kehoon arpia ja naarmuja, mutta hän uskoo silti, että suojelevien vanhempien pitäisi hellittää vähän. Ja kyllä – hän kuuluu itse näihin samaisiin vanhempiin.
"Täydellisen lapsen kasvattamista korostetaan suuresti"
Kanadalaisen ulkona leikkimistä edistävän projektin mukaan riskejä sisältävillä leikeillä on etuja: ne ovat jännittäviä, niissä saa testata itseään ja selvittää, mitä riskinotosta seuraa. Tutkimusten mukaan riskejä sisältävä leikki auttaa lasta käsittelemään riskejä ja parantaa motorisia ja avaruudellisia kykyjä.
Aktiivisia leikkejä edistävän Matt Leungin mukaan organisoidut aktiviteetit ja sosiaaliset odotukset vievät jotakin pois.
– Mielestäni täydellisen lapsen kasvattamista korostetaan suuresti, sen varmistamista, että lapsi pääsee kaikille musiikkitunneille, urheilutunneille, luistelemaan, uimaan – kaikkia noita kriittisiä, käsin kosketeltavia taitoja vanhempien odotetaan jollain tasolla kultivoivan lapsissaan, Leung kuvaa.
– Meiltä jää väliin mahdollisuus antaa lasten kehittää pehmeämpiä taitoja: tilaisuuksia ratkaista ongelmia, tehdä ryhmätöitä ja kehittää aitoja suhteita toisten lasten kanssa vain kaverileikkien kautta.
"Jätän puistossa sanavarastostani pois sanat 'ole varovainen'"
Matt Leungin yritys järjestää päiväleirejä, joilla esimerkiksi hypitään kannoilta, kiivetään kiville ja leikitään kepeillä.
Kyllä – tällainen yritys todella on olemassa.
Lapsia kehotetaan esimerkiksi kiipeämään kivelle eri tavalla ja saada heidän kokeilemaan mielikuvituksellisia asioita. Gregory kokeili taktiikoita lapsensa kanssa: hän piiloutui puistossa pusikkoon, jotta lapsi joutuisi ”hukkaan” etsiessään häntä.
Lapsi ei koskaan tullut etsimään Gregorya.
Hän aikoo yrittää myöhemmin uudelleen.
– Tällä viikolla kokeilen uudelleen ja jätän puistossa sanavarastostani pois sanat "ole varovainen". Kun hän hyppää puun kannolta liukumäkeen, minusta ei kuulu pihaustakaan. On vain äänetön tykytys rinnassani, sitä ei voi välttää.
Lähde: Globalnews.ca
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.