Hoitajamitoituksen purkaminen esillä hallitusneuvotteluissa – hyvinvointialueiden tehtäviä voidaan joutua karsimaan

Hyvinvointialueiden lakisääteisten velvoitteiden karsiminen on yksi keinoista, joilla sote-menojen kasvua voitaisiin hillitä.

Hoitajamitoituksen keventäminen on pöydällä hallitusneuvotteluissa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Hyvinvointialueiden lakisääteisiä tehtäviä olisi tärkeää vähentää. Rahojen leikkaaminen ilman, että tehtäviä vähennetään lainsäädännöllisesti ei ole mielekästä. 

Hoitajamitoitus määrää, kuinka paljon työntekijöitä on oltava hoidettavia kohden vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa. Nyt mitoitus on 0,65, ja se on kiristymässä 0,7:än joulukuun alussa.

Hoitajamitoitus on kiristynyt asteittain viime vuosina. Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoite oli alun perin nostaa hoitajamitoitusta vieläkin nopeammin, mutta eduskunta lykkäsi mitoituksen kiristämistä hoitajapulan vuoksi.

Ministeriö: Tehtäviä tulisi keventää

Hallitusneuvotteluissa yritetään löytää keinoja, joilla sote-menojen kasvua hillitään lähivuosina.

Hyvinvointialueiden sote-menot ovat kasvamassa kuudella miljardilla eurolla neljässä vuodessa. Tavoitteena on hillitä kasvu 4,5 miljardiin euroon.

Tänä vuonna hyvinvointialueiden menot ovat noin 23,5 miljardia euroa.

Myös valtiovarainministeriö (VM) totesi jo maaliskuussa, että hyvinvointialueiden tehtäviä ja velvoitteita tulisi keventää.

VM:n mukaan hyvinvointialueiden rahoituksen vähentäminen ei käytännössä onnistu ilman, että lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita karsitaan.

VM on listannut menokartoituksessaan mahdollisia säästökohteita sote-menoista. 

Esimerkiksi 0,7:n hoitajamitoituksesta luopuminen säästäisi arviolta 240 miljoonaa euroa vuodessa, ja perusterveydenhuollon hoitotakuun höllentäminen 130 miljoonaa euroa vuodessa.

Ministeriö ei suoraan ota kantaa siihen, mitä velvoitteita hyvinvointialueilta tulisi karsia. VM:n mukaan hoitajamitoitus vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa on kuitenkin palvelujärjestelmään "monenlaisia häiriöitä".

– Tehostetun palveluasumisen paikkoja on jouduttu ja joudutaan edelleen supistamaan henkilöstöpulan ja kiristyvän henkilöstömitoituksen vuoksi, menokartoituksessa todetaan.

Henkilöstöpula vaikeuttaa tehtävien toimeenpanoa

Marinin hallitus lisäsi sosiaali- ja terveydenhuoltoon useita tehtäviä ja velvoitteita, kuten hoitajamitoituksen, perusterveydenhuollon kiristyvän hoitotakuun ja lastensuojelun henkilöstömitoituksen. 

VM:n mukaan päätökset lisäävät hyvinvointialueiden menoja yhteensä noin 630 miljoonalla eurolla vuoteen 2026 mennessä, jolloin niiden kaikkien on tarkoitus olla voimassa.

– On olemassa riski, ettei hyvinvointialueilla ole henkilöstöpulan takia tosiasiallisia mahdollisuuksia toimeenpanna kaikkia niille asetettuja tehtäviä, menokartoituksessa todetaan.

Hoitajamitoituksen keventämisen ohella VM:n menokartoituksessa listattuja muita mahdollisia säästökohteita ovat muun muassa asiakasmaksujen korottaminen ja lastensuojelun henkilöstömitoituksen keventäminen.

Myös hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoi perjantaina, että hoitajamitoituksen lykkääminen tai peruminen on pöydällä neuvotteluissa.

– Jos hoitajia ei ole, se (mitoitus) vain pahentaa tilannetta. Arvioisin, että hoitajamitoituksen kanssa ei ole edellytyksiä edetä. Voidaanko ottaa lisäaikaa tai peruuttaa, sitä tullaan arvioimaan.

Juttua muokattu 19.5. 2023 kello 17.20: Lisätty Petteri Orpon kommentti.

Juttua korjattu 19.5.2023 kello 16.28: Jutussa mainittiin aiemmin, että hoitajamitoitus kiristyi vuoden alussa 0,7:än. Kyseinen mitoitus astuu kuitenkin voimaan vasta joulukuun alussa, sillä eduskunta lykkäsi sen voimaantuloa siirtymäajalla.

Lue myös:

    Uusimmat