Hoitajamitoituksen voimaantuloa lykättiin myös viime vaalikaudella.
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona lain, jonka perusteella ikääntyvien ihmisten ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen kiristämistä lykätään vuoden 2028 alkuun. Siirtymäaikaa jatketaan, ja tämänhetkinen 0,65 työntekijän henkilöstömitoitus asiakasta kohden pysyy voimassa koko vaalikauden ajan.
Hoitajien määrän lisäämisestä on väännetty jo vuosia. Lakiin sidottu henkilöstömitoitus säädettiin viime hallituskaudella. Silti myös edellinen hallitus lykkäsi 0,7:n henkilöstömitoituksen voimaantuloa.
Nykyinen hallitus halusi jatkaa siirtymäaikaa, koska sen mukaan mitoitusta ei ole mahdollista saavuttaa alkuperäiseen määräaikaan mennessä.
– Väestön ikääntyessä eläköityminen ja palvelutarpeiden kasvu ovat aiheuttaneet kasvavia vaikeuksia henkilöstön saatavuudelle, todetaan esityksen perusteluissa.
Hallitusohjelmassa todetaan, että lähivuosikymmeninä ikäihmisten palveluja tarvitaan selvästi nykyistä enemmän.
Puhuttaa yhä
Tiistaina asia herätti eduskunnassa vielä keskustelua, vaikka se oli istuntosalissa jo toisessa käsittelyssä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Pia Sillanpää totesi, että hoitajamitoituksen nosto ei ole tässä hetkessä mahdollista.
– Minä, erityisesti hoitajana ja lisäksi kansanedustajana, haluan ilman muuta lisää henkilökuntaa hoitoalalle. Sitä ei kuitenkaan tule tapahtumaan niin kauan kun hoitajien palkat ja työolot ovat mitä ovat.
Sillanpää on ammatiltaan kätilö.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että koko lainsäädännössä on kyse työoloista.
– Tällä on parannettu työoloja hoitajille ympärivuorokautisessa hoivassa, ja nyt te olette siirtämässä näiden työolojen parantamista eteenpäin ajassa neljällä vuodella, Andersson syytti.
Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho vastasi tähän, että hänen mielestään hyvinvointialueille pitää antaa työrauha mitoituksen täyttämiseen ja henkilöstön saatavuuden parantamiseen.