Hollantilainen nainen saamassa eutanasian henkisen kärsimyksen vuoksi: "Minulla on kumppani, perhe ja ystäviä"

LKS 20240502 LKS 20220227 LKS 20151222 Masentunut nuori Espoossa
Psyykkisesti sairaiden henkilöiden avustettu kuolema on Alankomaissa edelleen epätavallista vaikka niiden määrät ovat olleet nousussa. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 16.05.2024 16:29
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Hollantilaisnaiselle myönnettiin eutanasia henkisten kärsimysten vuoksi, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Kroonisesta masennuksesta, ahdistuneisuudesta, traumasta ja määrittelemättömästä persoonallisuushäiriöstä kärsivä Zoraya ter Beek, 29, sai viime viikolla lopullisen hyväksynnän avustettuun kuolemaan eli eutanasiaan.

Alankomaat laillisti eutanasian maailman ensimmäisenä maana vuonna 2002. Lain mukaan eutanasian edellytyksenä on, että henkilö kärsii "sietämättömistä kärsimyksistä, eikä paranemista ei ole näkyvissä".

Lisäksi henkilön on oltava täysin tietoinen ja kykenevä tekemään eutanasiapäätöksen.

Lue myös: Masennus ja itsetuhoisuus eivät ole vain mielen sairauksia, yhteys myös aivojen fyysiseen toimintaan – tällainen on "aivoissa leimahtava hätätila"

Ter Beekin tapaus on herättänyt myös keskustelua, sillä psyykkisesti sairaiden henkilöiden avustettu kuolema on Alankomaissa edelleen epätavallista vaikka tapausten määrät ovat olleet nousussa.

Ter Beek sanoo pitävänsä ymmärrettävänä sitä, että tämän kaltaiset tapaukset nostavat esiin laajemman kysymyksen siitä, että pitääkö eutanasian olla laillista.

– Ihmiset ajattelevat, että kun on mieleltään sairas, ei voi ajatella järkevästi, mikä on loukkaavaa, ter Beek sanoo Guardianille.

– Ymmärrän joidenkin vammaisten ihmisten pelot avustettua kuolemaa kohtaan ja huolet siitä, että ihmisiä painostetaan kuolemaan, hän lisää.

Ter Beekin vaikeudet alkoivat jo varhaislapsuudessa. Hänellä on krooninen masennus, ahdistuneisuus, trauma ja määrittelemätön persoonallisuushäiriö. Hän on saanut myös autismidiagnoosin.

Arvioi kuolevansa lähiviikkoina

Ter Beekiä on hoidettu aiemmin puheterapialla, lääkityksellä ja sähkösokkiterapialla, mutta näistä ei naisen mukaan ollut apua.

– Terapiassa opin paljon itsestäni ja selviytymiskeinoista, mutta se ei ratkaissut tärkeimpiä ongelmia. Ajattelin, että paranisin, mutta mitä pidempään hoito jatkuu, sitä enemmän alkaa menettää toivoa, ter Beek sanoo.

Viimeisimmät hoitonsa ter Beek lopetti syksyllä 2020. Eutanasiaa hän haki saman vuoden joulukuussa.

– Kun olin hyväksynyt, ettei hoitoa enää ole.

Ter beekin mukaan kyseessä on pitkä ja monimutkainen prosessi.

– Olin pitkään jonotuslistalla arviointia varten, koska on niin vähän lääkäreitä, jotka ovat halukkaita osallistumaan avustettuun kuolemaan henkisesti kärsivien ihmisten kohdalla.

Ter Beek sanoo, ettei ole kertaakaan epäillyt päätöstään kolme ja puoli vuotta kestäneen prosessin aikana.

– Olen tuntenut syyllisyyttä. Minulla on kumppani, perhe ja ystäviä, enkä ole sokea heidän tuskalleen. Olen tuntenut myös pelkoa, mutta olen ehdottomasti päättänyt tehdä tämän.

Ter Beek on tavannut lääkäriryhmänsä ja arvioi kuolevansa lähiviikkoina.

– Tunnen helpotusta. Tämä on ollut pitkä taistelu.

Tarvitsetko keskustelutukea?

MIELI ry tarjoaa apua:

 

  • Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. 
  • Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille
  • Voit varata keskusteluajan kriisityöntekijälle oman alueesi kriisikeskukselle tai etävastaanotolle, jos tarvitset keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa.
  • Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön. Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille.
  • Itsemurhien ehkäisykeskukset antavat tukea itsemurhaa yrittäneille, mutta myös heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille.

Tuoreimmat aiheesta

Alankomaat