Toimittaja ja somevaikuttaja Laura Haimila kertoo avoimesti omasta masennuksestaan ja mielenterveyteen liittyvistä tabuista.
Toimittaja ja somevaikuttaja Laura Haimila avautui viime kesänä sometilillään masennusdiagnoosistaan ja sen herättämistä ajatuksista. Haimila kertoi tuolloin myös aloittaneensa ensimmäistä kertaa mielialalääkkeet.
Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.
– Pelotti ja jännitti. Tuli epäonnistunut olo. Nyt pari kuukautta myöhemmin en ajattelisi niin. En todellakaan. Mähän olin super hyvä itselleni, koska nyt mä nään jo vähän hyvää minussa. Oon antanut aikaa palautua, levännyt paljon, tehny kivoja juttuja, panostanut ihmissuhteisiin, jotka antaa iloa ja voimaa. Alku on näyttänyt ihan lupaavalta, mutta matka on vielä kesken. Tärkeintä on kuitenkin, että just tänään ja just nyt on oikein hyvä ja aattelin et hyvä kirjoittaa se ylös, etten unohda, Haimila kirjoitti heinäkuussa 2022.
Lue myös: Joka viides suomalaisnuori on itsetuhoinen – tällaisia varoitusmerkit voivat olla: "Kaikki itsetuhoinen puhe täytyy ottaa vakavasti"
"Meillä on aivan liian vähän puhetta siitä, että mielen ja mielentilan vaihtelut ovat normaaleja"
Nyt, melkein vuotta myöhemmin, Haimila kertoo voivansa jo paremmin, vaikkakin toipuminen sairaudesta on edelleen kesken. Somevaikuttaja arvelee monen pitävän masennusdiagnoosia henkilökohtaisena epäonnistumisena vääristyneen ajattelutavan vuoksi.
Tarvitsetko keskustelutukea?
MIELI ry tarjoaa apua:
- Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.
- Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille
- Voit varata keskusteluajan kriisityöntekijälle oman alueesi kriisikeskukselle tai etävastaanotolle, jos tarvitset keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa.
- Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön. Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille.
- Itsemurhien ehkäisykeskukset antavat tukea itsemurhaa yrittäneille, mutta myös heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille.
– Vaikka puhumme yhteiskunnassa koko ajan enemmän mielenterveyden haasteista, elämän muuttuvista tilanteista ja kriiseistä, niin meillä on silti aivan liian vähän puhetta siitä, että mielen ja mielentilan vaihtelut ovat normaaleja, Haimila totesi Huomenta Suomen haastattelussa ja kertoi vielä omista tuntemuksistaan:
– Kun itse elää suhteellisen etuoikeutetussa paikassa, ja menestystä on monin tavoin ympärillä, niin sitä ajattelee, että on ollut muita heikompi tai herkempi niin, että on masentunut.
Lue myös: Masennus ja itsetuhoisuus eivät ole vain mielen sairauksia, yhteys myös aivojen fyysiseen toimintaan – tällainen on "aivoissa leimahtava hätätila"
Harva kertoo mielen voinnista kysyttäessä kuulumisia
Haimila kertoi havainneensa oman masennuksensa myötä sen, että ihmiset kertovat harvoin aitoja kuulumisiaan: oman mielen voinnin sijaan monet kertovat lähinnä siitä, miten kiireistä elämässä on ollut, miten paljon töitä on tehty ja mitä muuta on saatu aikaiseksi.
– Siinä kohtaa, kun elämä lyö sinulle diagnoosiksi masennuksen huomaat, että resurssit menevät mielen hyvinvointiin. Siinä vaiheessa ei kiinnosta se, millaista työtä on tarjolla ja minkälaisia projekteja tekisi.
Lue myös: "Mitä kuuluu?" – näin voit tukea itsetuhoisten ajatusten kanssa kamppailevaa lähimmäistä
Haimila haluaa myös rikkoa masennuslääkitykseen liittyviä tabuja.
– Mielialalääke on jo sanana hieman ongelmallinen, joten sanon mieluummin mielilääke. Ne ovat olleet ratkaisevassa roolissa siinä, että olen jaksanut läpikäydä omia sipulinkuoriani ja tutustua itseeni uudelleen.
Masennusdiagnoosin myötä somevaikuttaja törmäsi myös monille tuttuun sairauden vähättelyyn.
– Minäkin olen kokenut paljon perinteistä persuksille potkimista, että ei muuta kuin lenkille ja raitista ilmaa nauttimaan, siitä se lähtee eteenpäin.
Laura Haimila kertoi Huomenta Suomen haastattelussa masennusdiagnoosinsa taustoista. Millaiset elämäntapahtumat johtivat masennukseen ja miksi mielen sairaudet ovat Haimilan mielestä edelleen ihmisille tabu? Katso videolta jutun yltä Huomenta Suomen haastattelu.
Lue myös: Katri, 33, on elänyt vuosia itsetuhoisten ajatusten kanssa väsyttyään äitiyden vaatimuksiin: "Olen vain kellunut mustassa mönjässä"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Nuorten naisten itsemurhat ovat lisääntyneet – tässä huolestuttavat syyt
19:31