Holokaustista selvinneelle 89-vuotiaalle Liliana Sergelle jouduttiin asettamaan poliisisaattue äärioikeiston ja uusnatsien uhkailujen vuoksi Italiassa – jopa 200 vihaviestiä päivässä

Italian viranomaiset ovat torstaina joutuneet asettamaan keskitysleiriltä pelastuneen Liliana Segren poliisin suojeluun äärioikeistolaisten esittämien uhkausten vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

89-vuotias senaattori Segre ehdotti viime kuussa, että Italian parlamentin tulisi muodostaa valiokunta, joka tutkii ääriliikkeiden levittämää vihaa, rasismia ja antisemitismiä eli juutalaisuusvastaisuutta. Myös Segre itse on joutunut päivittäisen vihapuheen kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

Parlamentti oli myönteinen Sergen ehdotukselle ja hyväksyi sen, mutta jäi ilman maan oikeistopuoleiden tukea. BBC:n mukaan äänestyksestä pidättäytyivät nationalistinen Lega-puolue, keskustaoikeistolainen Forza Italia ja kansalliskonservatiivinen Fratelli d’Italia (suom. Italian veljet).

Oikeistopuoleiden ulosjääminen aiheutti kiistan Italiassa, ja Sergen kohtaama uhkailu paheni entisestään. BBC:n mukaan hän on saanut päivittäin jopa 200 vihaviestiä sen jälkeen, kun ehdotti komission perustamista. Uusnatsiryhmän on nähty tällä viikolla myös levittävän omaa propagandamateriaaliaan lähelle paikkaa, jossa Segren oli tarkoitus esiintyä julkisesti.

Uhkailut kävivät sen verran vakaviksi, että Milanon kaupungin prefekti Renato Saccone järjesti keskiviikkona kaupungin turvallisuustyöryhmän kanssa tapaamisen, jossa todettiin Segren tarvitsevan lisäturvatoimia.

Tästä lähin Segren liikkumista julkisissa tilaisuuksissa turvaa kaksi karabinieeriä eli puolisotilaallista poliisia.  Häntä ei siis valvota ympäri vuorokauden, vaan ainoastaan liikkuessaan julkisesti.

Hämmentynyt reaktio italialaisilta

Oikeistopuolueiden pidättäytyminen äänestämästä rasismia tutkivan valiokunnan perustamisesta on saanut monet italialaiset, mukaan lukien Segren itsensä hämmentyneeksi.

– Vetosin kaikkien omaantuntoon ja ajattelin rasismia vastustavan työryhmän olevan kaikkien hyväksymä periaate, Segre sanoi italialaiselle La Repubblica-lehdelle.

Muut parlamenttipuolueet ovat osoittaneet tukeaan Sergelle.

– Anna anteeksi meille, Liliana. Vihan politiikka ei saa sinun sitoutumistasi loppumaan, eikä meidän, maatalousministeri Teresa Bellanova sanoi Twitterissä. 

Milanon yleinen syyttäjä on kertonut aloittaneensa tutkinnan Segreen kohdistuneista uhkauksista ja vihaviesteistä ja on pyytänyt virka-apua maan terrorisminvastaiselta poliisilta.

Vain 25 italialaislasta selvisi

Liliana Segre syntyi vuonna 1930 Milanossa, josta hän isänsä kanssa pakeni natseja vuonna 1943 ollessaan 13-vuotias. Segre kuitenkin päätyi Auschwitzin keskitysleirille Puolaan, ja sitten saksalaisille keskitysleireille, kunnes venäläisarmeija vapautti vangit vuonna 1945.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Italiasta lähetettiin keskitysleireille yhteensä 776 alle 14-vuotiasta lasta, joista vain 25 selvisi hengissä.

Segre on viime vuosina esiintynyt julkisesti ja kertonut esimerkiksi kouluissa holokaustin hirveyksistä. Hänelle myönnettiin elinikäinen paikka Italian senaatissa vuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat