Hotellien uima- ja porealtaissa lymyää ällöttäviä pöpöjä – osaatko suojautua?

0:52img
Julkaistu 19.05.2018 06:00

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Klooratustakin vedestä voi saada ripulin tai ikävän ihottuman. Tietyt varotoimet on hyvä muistaa ennen kuin sukeltaa vaikka etelänlomalla houkuttelevan turkoosiin ja lämpimään altaaseen.

Yllä olevalla videolla näytetään viime kesäistä kuvaa kemikaaleilla puhdistetun, hetkellisesti välimerellisen turkoosina hehkuneen Littoistenjärven samentumisesta.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC (Center for Disease Control and Prevention) varoittaa, että hotellien uima- ja porealtaissa voi lymytä vaikeasti hävitettäviä bakteereja.

Lähes kolmannes kaikista kloorattuihin tai muuten puhdistettuihin uima- ja porealtaisiin liitetyistä joukkosairastumisista, jotka kirjattiin Yhdysvalloissa vuosina 2000–2014, tapahtui CDC:n raportin perusteella hotelleissa.

Joukkosairastumisen määritelmänä oli, että vähintään kaksi ihmistä oli ollut samaan aikaan samaa käsiteltyä vettä sisältävässä paikassa uimassa ja saanut oireiltaan samanlaisen taudin. Kaikkiaan tällaisia tapauksia oli Yhdysvalloissa 15 vuoden aikana lähes 500. Ne aiheuttivat yli 27 000 sairastumista ja kahdeksan kuolemaa.

Tautiryppäiden syyksi nimettiin loiseläimet ja bakteerit.

poreallas (3)

Jos huonosti käy, rentoutuminen voi päättyä ripuliin.

Kryptosporidioosi laittaa mahan sekaisin

Yli puolet tapauksista, joissa tartunnan lähde varmistui, johtui Cryptosporidium-alkueläimestä. Se on erittäin tartuttava ja leviää ulosteella saastuneessa vedessä.

Lue myös: Tämän takia hotelleissa on valkoiset lakanat

Cryptosporidium voi selvitä jopa hyvin hoidetuissa ja desinfioiduissa uima-altaissa. ”Crypton” hävittäminen vaatisi, että vettä keitetään viiden minuutin ajan – tavallinen kloorikäsittely ei siihen tehoa.

Uimarille Cryptosporidium-tartunnan seurauksena voi olla raju vesiripuli. Usein ripuli alkaa muutaman päivän tai viikon kuluttua tartunnasta ja tulee ulos vetenä. Lisäksi ihminen voi kärsiä vatsakivusta, lievästä kuumeesta, pahoinvoinnista ja oksentelusta.

Kryptosporidioosi rauhoittuu tavallisesti itsekseen muutamassa päivässä, mutta pahimmillaan oireet jatkuvat viikkoja.

Suomessa Cryptosporidium on vuosittain noin 10–50 henkilön ripulin taustalla. Normaalisti tartunta tulee juomavedestä, mutta mikäli uima-allasveteä haukkoo suuhunsa, tartunta siitäkin on mahdollinen.

uima-allas

Ennen altaaseen menoa pitää käydä suihkussa.

Legionaalaistautiakin esiintyy

Kaikista CDC:n raporttiin kirjatuista sairastumisista noin 16 prosenttia ja kahdeksasta kuolemaan johtaneesta tapauksesta ainakin kuusi johtui Legionella-bakteerista.

Legionella-bakteeri kestää korkeita lämpötiloja ja viihtyy sekä luonnonvesissä että vesialtaissa.

Legionellabakteerit aiheuttavat legioonalaistaudiksi kutsuttua kuumetautia ja lievempää Pontiac-kuumetta. Oireina voi olla kuivaa yskää, kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja ja hengenahdistusta, mahdollisesti myös rinta- ja vatsakipuja. Osa kärsii myös ripulista, sekavuudesta ja keuhkokuumeesta.

Suomessa legionellabakteereiden aiheuttamat epidemiat ovat olleet lähtöisin lähinnä lämpimästä ja kylmästä käyttövedestä, mutta esimerkiksi keväällä 2017 myös hotellin poreammeen kylpyvedestä.

Myös Pseudomonas-bakteeri näkyi CDC:n raportissa: se oli vastuussa noin 13 prosentista tapauksia.

Esimerkiksi lajiin kuuluva Pseudomonas aeruginosa aiheuttaa yleisimmin karvatupen tulehdusta, korvakäytävän tulehdusta ja virtsatietulehdusta. Erityisesti porealtaat, joissa desinfektio on riittämätön ja veden lämpötila korkea, ovat tälle bakteerille suotuisia paikkoja.

poreallas (2)

Legionella-bakteeri selviää kuumassakin vedessä.

Suomessa voi uida melko turvallisin mielin

Allasvedestä tarttuu yleensä nimenomaan ihoinfektioita, kuten jalkasieni, tai ripulitauteja. Jos uimisen jälkeen kokee esimerkiksi hengitystie- tai silmä-ärsytystä, se johtuu pöpöjä todennäköisemmin siitä, että vesi on kloorattu.

Terveyskirjasto arvelee, että Suomessa uima-altaat ovat infektioiden kannalta keskimäärin varsin turvallisia. Ulkomailla infektioita saadaan juurikin hotellien uima-altaista. Yleisesti ottaen itse vettä suuremman tartuntavaaran aiheuttaa sama tekijä kuin tartuntataudeissa yleensäkin, ihmisten kokoontuminen yhteen ja läheiseen kontaktiin.

Miten voin ehkäistä omaa ja muiden kylpijöiden sairastumista?

1. Käy suihkussa ennen kuin menet uimaan.

2. Vältä haukkomasta suuhun vettä, jossa uit.

3. Ota piilolinssit pois ennen uimista. Näin ehkäiset silmätulehdusta.

4. Käytä korvatulppia. Näin korvaan ei pääse vettä ja ehkäiset korvakäytävän tulehdusta.

5. Älä mene itse uimaan sairaana äläkä vie uimaan lapsia, joilla on mahatauti tai ripuli. Oireiden häviämisen jälkeenkin on hyvä pitää varoaika ennen yleisille uimapaikoille lähtemistä.

6. Pese ja kuivaa jalat huolellisesti varpaanvälejä myöten, kun lopetat uimisen. Näin ehkäiset ihon sieni-infektioita.

7. Suomessa terveystarkastajat ottavat allasvedestä näytteitä säännöllisin väliajoin. Altaiden ylläpitäjillä on velvollisuus pitää puhdistustoimenpiteistä kirjaa ja antaa tiedot näytille. Myös ulkomailla veden laatua pitäisi tarkkailla, joten voit mahdollisesti tarkistaa tiedot netissä tai paikan päällä.

Lähteet: CNN, CBS, THL, Evira, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Hygienia