Luksuskylpylän vedestä löytyi vaarallista legionellabakteeria Rantasalmella – terveystarkastaja kertoo, mikä tilanne on nyt

Hotel & Spa Resort Järvisydän tiedotti toissa päivänä, että kylpylän vesijohtovedestä tehdyissä tutkimuksissa löytyi legionellabakteeria kesäkuun alussa. Tiedotteen mukaan torjuntatoimenpiteet ovat parhaillaan käynnissä.

Kylpylän vesijohtoveden ylläpitoklooraus on Järvisydämen tiedotteen mukaan aloitettu maanantaina 12. kesäkuuta. Kylpylä on pidetty normaalisti auki asiakkaille, sillä bakteeri löytyi suihkuvedestä, ei altaasta.

Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnon vesissä ja maaperässä. Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan. Rakennuksessa aerosoleja syntyy erityisesti suihkun yhteydessä ja porealtaissa. Legionellabakteeri voi aiheuttaa vakavaa legioonalaistautia, jos sitä päätyy kehoon hengitysteiden kautta.

Höyrystyminen voi tapahtua esimerkiksi suihkussa. Juotuna bakteeri ei aiheuta tautia, eikä legionelloosi tartu ihmisestä toiseen. Kuivan yskän, kuumeen, pääsäryn, lihaskipujen ja hengenahdistuksen lisäksi taudinkuvaan voi kuulua myös rinta- ja vatsakipua. Yli neljänneksellä potilaista esiintyy ripulia ja puolella sekavuutta. 

Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkokuumeeseen, jota kutsutaan myös legioonalaistaudiksi.

Järvisydämestä löytynyt bakteeri ei ole aiheuttanut kylpylän sulkemista, sillä Savonlinnan ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Mika Merisen mukaan bakteeria ei löytynyt altaista otetuista näytteistä.

– Tartuntavaaraa ei ole kylpylän puolella.

Vaikka legionella ei tartu ihmisestä toiseen, tai juomavedestä, mutta Järvisydämen tiedotteessa kuitenkin kerrotaan, että varatoimenpiteenä asiakkaat voivat saada kylpylästä myös pullovettä juotavaksi. Merinen painottaa, että terveysviranomaiset eivät ole siihen kehottaneet.

– Kylpylässä on varmaankin tehty tällainen varatoimenpide asiakkaiden viihtyvyyden kannalta.

Valvontaa jatketaan

Terveystarkastaja Merinen kertoo, että yhtenä syynä legionella-bakteerilöytöihin lienee tarve säästää kustannuksista. 

– Joensuun Scandic-hotellin käyttövedestä löytyi keväällä legionellaa, samoin Pieksämäeltä uimahallista.

Joensuun Scandicin legionella-löydöksestä tiedotti huhtikuussa Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun Sote.

– Valtakunnan tasolla tapauksia en tiedä enempää lähiajalta, mutta Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto osallistui legionella-projektiin, joka oli suunnattu uimahalleihin ja kylpylöihin. Meidän valvonta-alueelta legionellaa löytyi vain Järvisydämen osalta, Mika Merinen kertoo.

Ojasta allikkoon

Viime vuonna alkanut energiakriisi sai aikaan sen, että monet kunnat ja toimijat alkoivat miettiä, miten säästää energiakustannuksissa. Etenkin uimahallit ja hotellit kamppailivat kohonneiden energiakustannusten kanssa.

Tammikuusta alkaen legionellan testaukset ovat olleet Suomessakin lakisääteisiä. Merinen arvioi, että lisääntynyt testaus ja kustannussäästöt voivat olla yhtenä syynä lisääntyneisiin legionella-löydöksiin.

– Energiansäästössä mennään kyllä ojasta allikkoon. Kustannustehokkuus häviää, kun joudutaan tekemään järeät puhdistustoimenpiteet.

Merisen mukaan kylpylätoiminnanharjoittajia on nyt ohjeistettu, että käyttöveden lämpötilaa on jatkossa pidettävä korkeammalla.

– Sitä seurataan tehostetusti ja teemme myös vesijärjestelmän arviointia jatkossa. 

Merisen mukaan vastuu julkisissa tiloissa on aina toiminnanharjoittajilla, että esimerkiksi kylpylässä asioiminen on turvallista.

– Legionella-bakteeri tarrautuu haaleassa vedessä biofilmi-kalvoon. Sitä voi olla erittäin vaikea saada pois. Kyllä toiminnanharjoittajien tulee olla tietoisia siitä, millaiselle riskille altistuu, jos lämpötiloja lasketaan.

Veden lämpötilalla on merkittävä vaikutus legionellabakteerien kasvu- ja selviytymismahdollisuuksiin. 50 lämpöasteinen vesi tappaa legionelloista 90 prosenttia muutamassa tunnissa, 55 asteinen vesi muutamassa kymmenessä minuutissa, ja 60 asteinen vesi muutamassa minuutissa.

Legionellat säilyvät viileissä veden lämpötiloissa pidempiäkin aikoja, vaikka alle 20 asteinen vesi ei vielä yleensä mahdollista legionellapitoisuuden kasvua.

– Olisi hyvä tiedottaa ihmisiä ihan yleisestikin, että myös kotona tehtävät energiansäästötoimet voivat johtaa legionella-bakteerin syntyyn. Jos omakotitalo on rakennettu ennen vuotta 2007, lämpimän käyttöveden alin lämpätila on 50 astetta. Sitä uudemmissa 55. 

Puhdistustoimet käynnissä

Järvisydämen varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Pajunen kertoo MTV Uutisille, että puhdistustoimet kylpylässä jatkuvat nyt neljättä päivää.

– Tänään otetaan uudet näytteet, jotka lähetetään analysoitavaksi. 

Kustannussyihin bakteerilöydös ei Pajusen mukaan liity, sillä veden lämpötiloja ei ole Järvisydämessä laskettu.

– Selvitämme parhaillaan, mistä tämä johtuu.

Pajunen arvelee, että syynä löydökseen on, että tammikuun 12. päivä muuttui laki, jonka mukaan legionellaa tulee testata säännöllisesti. 

– Sitä löytyykin nyt sitten sieltä ja täältä.

Pajusen mukaan asiakkailta on tullut jonkin verran kysymyksiä, mutta majoitusperuutuksia on tullut hyvin vähän.

– Vesi on juomakelpoista tälläkin hetkellä, mutta bakteeri ei edes tartu juomalla.

Pajusen mukaan kylpylässä halutaan varmistua, että bakteeri saadaan tuhottua, joten muutoksia on tulossa vedenlämmityslaitteistoihin.

– Tehostamme lämpöpumppuja, jotka tuottavat lämmintä vettä. 

Puhdistaminen maksaa Pajusen mukaan kymmeniä tuhansia. 

– Kylpylässä on turvallista uida, mutta jos on astmaa tai muuta ongelmaa keuhkoissa, bakteeri saattaa tarttua höyryävästä suihkuvedestä. Muuten se on täysin turvallista, järvivesi on puhdasta ja kylpylässä voi olla, mutta jos kärsii astmasta tai keuhkosairaudesta, kannattaa mennä majoitustiloihin suihkuun, joissa on oma vesijärjestelmä.

Juttua päivitetty 16.6. kello 7.14: Tarkennettu viimeistä sitaattia.

Lue myös:

    Uusimmat