Hovioikeuskin piti autokauppafiasko Sunny Car Centerin ex-pomon roimaa palkankorotusta perusteettomana

sunny car center
Julkaistu 15.05.2020 15:49

MTV UUTISET–STT

Turun hovioikeus pienensi perjantaina hieman korvauksia, jotka Hämeenlinnaan kaavaillun autokauppakeskus Sunny Car Centerin ex-toimitusjohtajan pitää maksaa yhtiön konkurssipesälle.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime kesänä Markku Ritaluoman maksamaan takaisin konkurssipesälle liikaa maksettuja palkkoja yli 430 000 euroa ja muita yhtiön varoilla tehtyjä ostoja, nostoja ja puolestamaksuja yli 450 000 euroa. Kaikkiaan korvaussumma konkurssipesän oikeudenkäyntikuluineen nousi lähemmäs miljoonaan euroon.

Surullisenkuuluisan Sunny Car Centerin tarina alkoi 2010-luvun alussa, kun Ritaluoma ryhtyi kaavailemaan autokauppakeskusta Hämeenlinnaan. Arviolta sadan miljoonan euron hankkeeseen lähti mukaan Hämeenlinnan kaupunki ja useita yrityksiä. Lopulta hanke meni konkurssiin vuonna 2015.

Yhtiön alkuvuosina Ritaluomalle maksettiin 9  000 euron nettopalkkaa kuukaudessa. Toukokuussa 2013 tehdyssä uudessa johtajasopimuksessa nettopalkka ponnahti 20 000 euroon.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, ettei Ritaluoman palkankorotukselle ollut perusteita ottaen huomioon muun muassa yhtiön heikon taloudellisen tilanteen. Näin ollen hovioikeus piti palkkoja koskevan korvaussumman entisellään.

Lue myös: Sunny Car Centerin Ritaluoma hävisi oikeusjutun hovissa

Kalliita autoja Ritaluomalle

Muita kuluja koskevia korvauksia hovioikeus arvioi jonkin verran eri tavoin kuin käräjäoikeus. Hovioikeus pienensi korvauksia noin 85  000 eurolla, jolloin Ritaluoman maksettavaksi tuomittiin runsaat 365  000 euroa. Samalla Ritaluoma määrättiin kuitenkin myös maksamaan konkurssipesän oikeudenkäyntikuluja lähes 25  000 euroa, koska hän hävisi asiansa hovioikeudessa pääosin.

Ritaluoman valituksen mukaan kuluilla oli liiketaloudelliset perusteet. Niiden joukossa oli muun muassa Ritaluoman lähiomaiselle maksettuja maksuja aitiosta Hartwall Areenalla sekä useita autoja.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että aitiomaksuista hyväksyttyinä voitiin pitää vain kymmenen vuosittaisen tapahtuman maksamista yhtiön edustus- ja markkinointikuluina. Hovioikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että erityisesti Ritaluoman käyttöön oli hankittu hyvin kalliita autoja tilanteessa, jossa yhtiö oli ollut ylivelkainen tai jo maksukyvytön.

Miljoonia katosi ulkomaille

Käräjävaiheessa Ritaluoma kertoi, että uusi johtajasopimus oli perusteltu, koska projektin käynnistämiselle oli löytynyt ulkomainen sijoittaja, joka oli luvannut rahoittaa sitä 70 miljoonalla eurolla. Lopulta rahoitusta ei tullut, vaan päinvastoin yhtiön rahoja katosi ulkomaille miljoonia.

Kadonneet rahat olivat Ritaluoman mukaan muun muassa vakuus- ja konsulttimaksuja sijoituksista, joita ei koskaan tullut. Ritaluoma on kertonut tajunneensa vasta keväällä 2015, että yhtiö oli joutunut taitavan kansainvälisen huijauksen uhriksi.

Tuoreimmat aiheesta

Tuomiot