HS:n Rydman-paljastusjutussa "Oonana" tarinansa kertonut missi Adelaide avoimena kohun vaikutuksesta elämäänsä: "Ansaitsen parempaa"

Adelaide Botty van den Bruele kertoo Maria Veitolan julkaisemassa sometekstissä pelkäävänsä, että Rydman-kohu seuraa häntä koko hänen loppuelämänsä.

Toimittaja-juontaja Maria Veitola julkaisi perjantaina Instagram-tilillään "Rakkaudella "Oona", eli Adele" -otsikolla varustetun postauksen. Postauksessa vuoden 2022 Miss Suomi -kilpailun toinen perintöprinsessa Adelaide Botty van den Bruele eli Adele kertoo kokemuksistaan kansanedustaja Wille Rydmanin kanssa sekä siitä, miten Helsingin Sanomien vuoden 2022 paljastusjuttu sekä sen jälkipyykki vaikuttivat hänen elämäänsä.

– En ollut pitkään aikaan ajatellut Wille Rydmania, Kokoomusnuoria tai edes politiikkaa. Se oli jotain, mikä kuului menneisyyteni ja oli lähinnä ahdistavaa. Halusin tehdä kaikkea muuta, unohtaa. Kunnes Helsingin Sanomien toimittajat soittivat minulle, Adele aloittaa Veitolan jakamassa tekstissä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä. Voit selata kuvia painamalla nuolikuvakkeesta. 

Adele kertoo tekstissään, että toimittajat olivat tekemässä laajaa artikkelia silloisen Kokoomuksen kansanedustajan nuoriin naisiin kohdistamasta ahdistavasta käytöksestä. Kyseessä on Helsingin Sanomien kesällä 2022 julkaisema juttu Kokoomuksen salaisuus, jossa useat naiset kertoivat Rydmanin (nyk. ps) ahdistavasta käytöksestä. Yksi juttuun haastatelluista naisista oli "Oona", eli Adele. 

Adele kertoo Veitolan julkaisemassa tekstissä, että HS:n toimittajat olivat kuulleet hänellä olleen ikävä kokemus Rydmaniin liittyen. 

– Olimmekin tapailleet hetken muutama vuosi sitten. Olin silloin 22, hän minua kymmenen vuotta vanhempi, Adele kertoo tekstissään.

Ajatus haastattelun antamisesta ei innostanut Adelea. Hän kirjoittaa olleensa peloissaan, mitä Rydman tekisi hänelle ja hänen uralleen, mikäli hän kertoisi, mitä heidän välillään oli tapahtunut. 

– Toisaalta minua itseäni auttoi tieto siitä, etten ollut ainoa, eikä Rydmanin kanssa tapahtunut ollut minun vikani, hän kirjoittaa.

Lopulta Adele päätti antaa haastattelun. Hän lupasi osallistua, jos saisi kertoa tarinansa nimimerkin takaa. 

– Turvallisuuteni ja tulevaisuuteni vuoksi, hän perustelee.

Adele kertoo pyrkineensä kertomaan kokemuksistaan mahdollisimman suurpiirteisesti ja piilottelemaan yksityiskohtia, jottei hänen henkilöllisyytensä paljastuisi. Hänen mukaansa toimittajat sanoivat, ettei häntä voitaisi tunnistaa jutusta. 

– Minä olisin turvassa, he sanoivat. He olivat väärässä, Adele kirjoittaa.

Adele osallistui vuonna 2022 Miss Suomi -kilpailuun ja ylsi kisassa toiseksi perintöprinsessaksi. Hän kuvaa olleensa perintöprinsessana "vapaata riistaa", koska hänen yksityisyydensuojansa oli alentunut. Julkisuus oli hänelle uutta. Hän ei ollut kirjoittamansa mukaan osannut varautua siihen, mitä tuleman piti.

Adele kertoo, että muutama kuukausi kruunauksen jälkeen hänen nimensä ja kuvansa julkaistiin Seiskassa

– Minun paljastettiin olevan Hesarin jutun "Oona". Olin antanut Helsingin Sanomille haastattelun nimimerkillä siksi, etten missään nimessä ollut halunnut tulla esiin omilla kasvoillani ja nimelläni suhteessa Rydmaniin. Rydman oli kuitenkin vuotanut viestejämme Seiskalle, minkä seurauksena lehden paparazzi julkisti nimeni, ilman lupaani, Adele kirjoittaa.

– Wille Rydman luovutti siis useita yksityisiä tekstiviestejämme Seiskalle. Ne oli valikoitu tarkoitushakuisesti. Niitä viestejä Rydman ei luovuttanut, joista käy esimerkiksi ilmi, että ahdistavan illan jälkeen suostuin tapaamaan häntä enää vain julkisella paikalla, jolloin lopetin tapailun. Tai miten yritin välttää Rydmanin viesteihin vastaamista pian sen jälkeen, kun tapailumme päättyi. Tai sitten Rydman luovutti kaikki viestit, mutta lehti ei niitä julkaissut, Adele veikkaa.

Adele kirjoittaa linnoittautuneensa tapahtuman seurauksena kotiinsa ja pysytelleensä siellä pitkiäkin aikoja. 

Adele jatkaa tekstiään kertoen, että samoihin aikoihin tekstiviestien julkaisemisen kanssa Rydman teki rikosilmoituksen hänestä sekä muista HS:n jutussa kokemuksistaan kertoneista naisista. Adele kirjoittaa kokeneensa, ettei voinut rikostutkinnan vuoksi "sanoa julkisesti mitään".

– Minusta leivottiin valtakunnan uusin julkkisbimbo. Julkinen työni kävi lähes mahdottomaksi ja menetin hetkessä suurimman osan yhteistyökumppaneistani. Kollegat karttoivat minua ja missiorganisaatiosta sanottiin, etteivät he olleet koskaan kokeneet vastaavaa, Adele kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä. Voit selata kuvia painamalla nuolikuvakkeesta.

Poliisikuulustelujen alkaessa Adele kertoo piilotelleensa edelleen kotonaan. Hän kertoo saaneensa osakseen arvostelua, vihaviestejä ja jopa tappouhkauksia. 

Kesäkuussa 2024 syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen Helsingin Sanomien toimittajien, juttuun haastateltujen naisten sekä Wille Rydmanin osalta. Adele kuvaa sen olleen yksi hänen elämänsä onnellisimmista päivistä. 

– Syyttäjä totesi sen, minkä olin itse tiennyt koko ajan: en ollut valehdellut. Oikeus tapahtui ja uskoin kaiken olevan vihdoin ohi, Adele kirjoittaa. 

Näin ei kuitenkaan Adelen mukaan ollut.

Syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen alkoi viritä keskustelua siitä, voisiko Rydman toimia enää ministerinä. 

– Minut vedettiin mukaan keskusteluun, vaikka en ollut sanonut mitään, Adele kirjoittaa.

– Rydmanin toiminnan mahdollistaja, Kansallinen Kokoomus, ei noussut puolustamaan meitä. He ja niin monet muut pysyttelivät hiljaa, hän jatkaa.

Adele kirjoittaa pelkäävänsä, että asia seuraa häntä koko hänen loppuelämänsä ajan. 

– Kun nimeni googlaa, kertovat tulokset kaikkea muuta kuin minun totuuteni. Ne eivät kerro edes minusta. Siltä se ainakin nyt tuntuu, turhauttavalta ja loputtomalta. Siksi halusin kirjoittaa tämän ja se pelottaa aivan valtavasti, Adele kirjoittaa.

– Naisten kokemuksia ei edelleenkään tässä yhteiskunnassa juuri kuunnella. Naisia ei vieläkään uskota ja minä olen siitä esimerkki. Minä kuitenkin ansaitsen parempaa. Me kaikki ansaitsemme. Minäkin ansaitsen tulevaisuuden. Rakkaudella, Adele, hän päättää tekstinsä. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vihreät, SDP ja vasemmistoliitto jättivät juhannuksen tienoilla hallitukselle välikysymyksen, jossa puolueet vaativat hallitukselta vastauksia siihen, nauttiiko ministeri Rydman hallitusryhmien luottamusta.

Rydman sai eduskunnan luottamuksen äänin 92–76. Tyhjää äänesti kolme. Poissa oli 28 kansanedustajaa.

Juttua korjattu 19.7.2024 klo 19.39: Korjattu Adelen sijoittuneen Miss Suomi -kilpailussa toiseksi perintöprinsessaksi, ei ensimmäiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat