Moni viininettikauppa lopettanut toimittamisen Suomeen: ”Konfliktit viranomaisten kanssa eivät tunnu järkeviltä”

Viini_kuvitus_2
Muun muassa espanjalainen Decántalo ja ranskalainen Vinatis ovat päättäneet keskeyttää viinin etämyynnin Suomeen.
Julkaistu 28.05.2017 19:44
Toimittajan kuva

Nelly Rauhala

nelly.rauhala@mtv.fi

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan ainakin kolme suurta viininettikauppaa on päättänyt keskeyttää viinin toimittamisen Suomeen vedoten Suomen alkoholilainsäädäntöön. Viiniharrastajat pelkäävät lain karkottavan loputkin toimittajat.

Espanjalainen yritys Decántalo ilmoittaa nettisivuillaan lopettaneensa määräajaksi alkoholin toimittamisen Suomeen. Syyksi yhtiö kertoo Suomen hallituksen alkoholin maahantuontiin liittyvän monopolin. Niin ikään ranskalainen Vinatis ilmoittaa, ettei toimita tällä hetkellä Suomeen viinejä.

Italialainen XtraWine kertoo MTV Uutisille sähköpostitse, että syy viinintoimittamisen lopettamiseen on Suomen alkoholimonopoli sekä muuttuva alkoholilainsäädäntö.

– Koska tuotot Suomessa ovat todella pienet, konfliktit suomalaisten viranomaisten kanssa eivät tunnu järkeviltä, Alessandro Pazienza XtraWinesta kertoo MTV Uutisille.

– Tämän vuoksi olemme päättäneet lopettaa myynnin (Suomeen) ja suunnata markkinat alueille, joilla on selkeä sääntelykehys, jonka puitteissa voimme toimia rauhallisesti ja selkeästi lakien mukaan.

Valikoiman, ei rahan takia

Suomalainen viiniharrastaja Johan Lindberg pitää tilannetta ikävänä. Vuosia viiniä netistä tilanneen miehen mukaan viiniharrastajat pelkäävät, että verotus karkottaa loputkin viinitoimittajat.

– Onhan se aika surkeaa, jos tällainen mahdollisuus loppuu. Valikoima on aivan erilainen, kun voi eurooppalaisesta viinivalikoimasta valikoida viinejä, jotka kiinnostavat. Nyt Suomen viranomaiset haluavat syystä tai toisesta poistaa tämän mahdollisuuden, Lindberg toteaa.

Lindbergin mukaan viiniharrastajat eivät tilaa viinejä sen vuoksi, että ne olisivat ulkomailla halvempia. Hinta ei ole tilauksien päätekijänä.

– Kyse on nimenomaan valikoimasta, ei siitä, onko siinä veroa tai ei. Kalliimman viinin hinnassa vero ei tunnu, Lindberg vakuuttaa.

Selvitys: Veroja jäänyt maksamatta

Viiniharrastajien piirissä uskotaan, että suomalaiset viranomaiset olisivat lähettäneet ”vihaisia” viestejä ulkomaalaisille viinintoimittajille.

Tullin mukaan "vihaisia" viestejä ei ole lähetetty, mutta viinintoimittajiin on oltu yhteydessä vuonna 2015, jolloin tarkoituksena oli selvittää ulkomaalaisille viinintoimittajille suomalaista verojärjestelmää.

Viini_kuvitus_1

Tulli teki kaksi vuotta sitten selvityksen, jossa kävi ilmi, että osa ulkomaalaisista viinitoimittajista ei ollut maksanut Suomen lain vaatimia veroja.

Yhteydenotot tehtiin sen jälkeen, kun tullin laajassa selvityksessä kävi ilmi, etteivät Suomeen alkoholia toimittavat yritykset maksa Suomen lain vaatimia veroja. Alkoholin maahantuontia sääntelevät valmisteverotus ja alkoholilaki.

– Selvityksessä kävi ilmi, että alkoholimyynti on 90-prosenttisesti etämyyntiä, jolloin verovelvollinen on alkoholin toimittaja, tulliylitarkastaja Anna Kallio kertoo ja selvittää, etteivät ulkomaaliset viinintoimittajat olleet välttämättä tietoisia tästä, minkä vuoksi veroja ei oltu maksettu.

Veroja peritään takautuvasti

Tämän vuoden alussa valmisteverotus siirtyi verohallinnon kontolle.

Verohallinnon ylitarkastaja Seppo Raitolahden mukaan verohallinto alkoi tänä keväänä verottaa alkoholin etämyyjiltä vuosina 2014-2016 laiminlyötyjä arvonlisä- ja valmisteveroja. Tiedot laiminlyönneistä ilmenivät tullin selvityksen sekä aikaisempien tietojen perusteella.

Verohallinnon maaliskuussa julkaiseman tiedotteen mukaan laiminlyötyjä veroja oli kyseisinä vuosina noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa.

Verohallinnolla on oikeus periä veroja takautuvasti kolmen vuoden ajan.

– Jos tilaa alkoholia niin, että etämyyjä toimittaa tuotteen tilaajalle, myyjä on verovelvollinen ja hänen pitää maksaa kaukomyynnin arvonlisävero, alkoholivero ja juomapakkausvero Suomeen. Näinhän nämä eivät pääsääntöisesti ole tehneet, Raitolahti selvittää.

Koska verotus siirtyi vuoden alusta tullilta verohallinnolle, verohallinto jatkaa konkreettisesti siitä, mihin tulli viime vuonna pääsi.

– Tulli keräsi viime vuonna jo pari miljoonaa ja verohallinto jatkaa mihin tulli jäi, kun verotustehtävät siirtyivät tänne, Raitolahti selvittää.

Raitolahden mukaan tiedossa on parisataa Suomeen viiniä toimittavaa yritystä, joista noin sata on jossakin vaiheessa toimittanut alkoholia Suomeen.

Mikäli viinitoimittajat eivät vaatimuksista huolimatta maksa verojaan, verohallinnon on mahdollista saada apua muilta EU-mailta, Raitolahti kertoo.

viinipullot

Suomen lain mukaan suomalainen saa tilata etämyynnissä viiniä, mutta suomalaiselle sitä ei saada ulkomailta myydä.

Etämyynti laitonta

Suomen alkoholilain mukaan Alkolla on hallussaan alkoholin myyntimonopoli Suomessa. Lain mukaan esimerkiksi viinin etämyynti Suomeen on jo nyt kiellettyä.

Etämyyntikielto on kuitenkin ollut kiistan aiheena jo pitkään ja sitä on puitu sekä EU-tuomioistuimessa että kotimaan käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Oikeus on halunnut selvittää, onko etämyyntikielto laillista.

– Asia on riitautettu, koska on ajateltu, että se olisi vastoin EU:n tavaroiden vapaata liikkuvuutta, sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen selvittää.

Muutama viikko sitten Helsingin hovioikeus antoi tapauksesta ratkaisun, jonka mukaan Suomen alkoholilain mukainen alkoholietämyynti on EU-oikeuden mukainen.

viinipullot

Mahdollisuus tilata viiniä ulkomaalaisilta viinitoimittajilta uhkaa päättyä.

– Hovioikeus toteaa nerokkaasti, että jos olisi sellainen monopoli, että ulkomaalaiset saisivat myydä, silloin suomalaistenkin pitäisi, mutta sitten ei olisi enää monopolia, Tuominen selvittää sekavaa lakia.

Hovioikeuden tuomiosta on vielä mahdollista valittaa Korkeimpaan oikeuteen. Jos asiasta valitetaan, ratkaisu asiaan saadaan Tuomisen mukaan vasta vuonna 2018 tai 2019.

Suomalainen saa tilata alkoholia

Sen sijaan alkoholin tilaaminen on kuitenkin laillista ja Tuomisen mukaan se aiotaan myös sellaisena pitää alkoholilakia uudistettaessa.

– Nyt joudutaan miettimään kompromissia siihen, miten suomalainen, joka haluaa ostaa viiniä ulkomailta, voisi sitä tilata, Tuominen selvittää.

Hänen mukaansa lakiuudistuksella yritetään löytää tasapaino alkoholin etämyynnin ja –oston välille.

– Yksi tasapainottelun elementti on se, että jatkossakaan ei sallittaisi sellaista järjestelmää, joka loogisesti tarkoittaisi sitä, että suomalaistenkin pitäisi saada myydä alkoholia, koska Suomessa on Alkon alkoholimonopoli. Emme me voi olla tässä asiassa sisäisesti ristiriidassa, Tuominen täsmentää.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa