Alkoholin tilaaminen ulkomailta aiotaan kieltää alkoholilain kokonaisuudistuksessa. Ulkomaiset toimijat ovat säännönmukaisesti jättäneet verot maksamatta Suomeen, valittelee Tulli.
Alko avasi eilen verkkokauppansa, mutta alkoholin tilaaminen verkkokaupasta on ollut mahdollista aiemminkin. Alkoholia pystyy tilaamaan Suomeen laillisesti myös toisesta EU-maasta – ainakin vielä toistaiseksi.
Alkoholilain kokonaisuudistuksessa kaavaillaan alkoholin ulkomailta tilaamisen kieltämistä. Ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi uudistuksen jälkeen myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia.
Taustalla Alkotaxi-päätös
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan linjauksen tausta on päätöksessä, jonka EU-tuomioistuin antoi Alkotaxi-jutussa.
Käräjäoikeus katsoi alkoholia suomalaisten kotioville kuljettaneen Alkotaxin syyllistyneen törkeään veropetokseen ja alkoholirikokseen.
Yrittäjä vei asian EU-tuomioistuimeen, joka päätti, ettei se puutu Suomen kansallisen oikeusistuimen päätökseen.
2:44
Käräjäoikeus: Alkotaxi syyllistyi veropetokseen ja alkoholirikokseen
Virolainen Alkotaxi toimitti suomalaisille alkoholia kotiovelle kahden viikon ajan vuonna 2009.
Käräjäoikeus totesi Alkotaxin syyllistyneen törkeään veropetokseen ja alkoholirikokseen. Yritys oli viranomaisten mukaan jättänyt verot maksamatta eikä yritys saisi Suomen lain mukaan huolehtia alkoholin kuljetuksesta asiakkaalle itse tai kuljetusliikkeen avulla.
Alkotaxi-yrittäjä vei asian EU-tuomioistuimeen ja kysyi, onko päätös EU:n elintarvikkeiden vapaan liikkuvuuden mukainen. EU-tuomioistuin linjasi, etteivät EU-säädökset ole esteenä suomalaiselle verojärjestelmälle ja jätti näin päätöksen Suomen kansalliselle tuomioistuimelle.
Yrittäjä on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen ja päätös saadaan todennäköisesti ensi vuoden alussa.
Alkoholituonnin tiukennus perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tähän päätökseen, jota on tulkittu niin, että etämyynnin kielto on EU:n lain mukainen "tietyin edellytyksin."
Ongelmia valmisteveron kanssa
Alkoholin tilaaminen ulkomailta ei suju ongelmitta, vaikka se onkin toistaiseksi laillista.
Monet alkoholia verkkokaupan kautta myyvät yritykset, esimerkiksi Belgian Beer Factory ja Gourmondo, ovat lopettaneet alkoholin tuonnin juuri Suomeen.
Päätöstä on perusteltu sillä, että Tulli on karhunnut yrityksiltä valmisteveroa.
– Toisten EU:n jäsenmaiden etämyyjien täytyy maksaa veroja Suomeen eivätkä etämyyjät ole kunnioittaneet tätä. Näin on ollut jo monta vuotta, kertoo valmisteverotukseen erikoistunut tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti.
Raitolahden mukaan etämyyjät ovat jättäneet verot maksamatta hyvin säännönmukaisesti vuosien ajan.
Valmistevero perustuu EU-direktiiviin eikä ole voimassa vain Suomessa, joten Raitolahden mielestä ei ole uskottavaa, etteivät yritykset olisi siitä tienneet asiasta.
– En usko sellaiseen selitykseen. En usko myöskään, että ongelmat liittyvät vain Suomeen, Raitolahti sanoo.
– Olemme selvittäneet asiaa ja tiedämme, että tämä on yleinen käytäntö ihan kaikissa jäsenmaissa. Jotkut maat ovat vain passiivisia ja jotkut yrittävät tehdä asialle jotain.
"Jos verot maksettaisiin, kuluttajat eivät olisi kiinnostuneita"
Raitolahti epäilee, että ennemmin kuin myyjien tietämättömyydestä, kyse on kustannuksista. Sosiaali- ja terveysministeriökin perustelee tuonnin täyskieltoa säännösten epäselvyydellä.
Vaikka valmisteveron ja ulkomailta tuotavien alkoholituotteiden arvonlisäveron saisi vähennettyä lähtömaan verotuksesta, niiden maksaminen Suomeen lisäisi hallinnollisia kustannuksia, ja verot jäävät maksamatta.
Lisäksi monet yrittäjät toimittavat moniin EU-maihin ja monien verotus vaihtuu vuosittain, joten sopivan hinnan miettiminen tuotteille olisi työlästä. Monet alkoholin verkkokaupan toimijat ovat pk-yrityksiä eikä tällaiseen olisi välttämättä mahdollisuutta.
– Voi olla tietysti niin, että jos tuotteissa olisi Suomen vero, suomalaiset kuluttajat eivät olisi kiinnostuneita myyntiin tarjotuista tuotteista, Raitolahti pohtii.
Jos verot ovat jääneet yrityksiltä maksamatta, joissain tilanteissa tulli on perinyt maksua alkoholia tilanneilta yksityishenkilöiltä.
– Jonkun verran näitä on kyllä peritty, mutta emme haluaisi kantaa veroa pullo kerrallaan yksittäisiltä henkilöiltä. Suomen oloissa se ei ole järkevää, Raitolahti kertoo.
Myös lakia olisi mahdollista muuttaa tiukentamisen sijaan esimerkiksi niin, että verot maksaisi kuluttaja. Tästä kuitenkin koituisi hallinnollisia kustannuksia Tullille.
– Se ei olisi Suomen oloissa järkevää.