Huhut puhelimen selaamisen vaikutuksista ovatkin liioiteltuja? Instagram ei ehkä masennakaan nuoria: "Aikuisten voisi olla aika lopettaa riiteleminen..."

0:20img
Sosiaalinen media syö nuorten aikaa tuntikausia joka päivä, paljastaa uusi suomalaiskysely. Osa selaa somea puhelimella päivässä käsittämättömän kahdeksan tunnin ajan.
Julkaistu 22.01.2020 16:42

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Aikuisten osoittamista huolista huolimatta puhelimen käyttö ei kenties masennakaan nuoria.

Jatkuva Instagramin plärääminen tuntuu vanhemmasta sukupolvesta terveysriskiltä, mutta huhut puhelimen vaikutuksista saattavat olla vahvasti liioiteltuja. Selvityksen mukaan puhelimen käyttö ei kenties masennakaan nuoria, kertoo Cnet.

Älypuhelinten vaikutuksista mielenterveteen on aiemmin julkaistu huolestuttavia selvityksiä. Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan älypuhelimen käytön ja masennuksen välistä yhteyttä ei kuitenkaan ole toistaiseksi kyetty tieteellisesti todistamaan vedenpitävästi.

Havaintoja, jotka ovat ristiriidassa toistensa kanssa

Tutkimusta varten analysoitiin 40 erilaisen selvityksen tietoja. Tutkimuksissa oli havainnoitu nuorten puhelimenkäyttöä.

Tutkijoiden mukaan suurin osa aiheesta tehdyistä selvityksistä on keskittynyt nuorten ja aikuisten vastakkainasetteluun ja tutkimuksissa on yleensä saatu aikaan sekalainen kattaus positiivisia, negatiivisia ja neutraaleja havaintoja, jotka saattoivat myös olla ristiriidassa toistensa kanssa.

Toisen samansuuntaisen tutkimuksen mukaan ruutuaika itsessään ei ole vahingollista lapselle.

"Saattaa olla aika lopettaa aikuisten kesken riiteleminen"

Tutkimusta tehnyt Candice Odgers on aiemminkin tutkinut samaa aihetta.

Instagram muija

Tutkimuksissa oli havainnoitu nuorten puhelimenkäyttöä.

Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, ettei paljon puhelimia käyttävien nuorten mielenterveys ollut todistettavasti huonompi kuin sitä vähemmän käyttävien.

– Aikuisten voisi olla aika lopettaa riiteleminen siitä, ovatko älypuhelimet ja sosiaalinen media hyviä vai pahoja asoita teinien mielenterveydelle, ja alkaa keksiä parhaita tapoja tukea nuoria sekä nettielämässä että netin ulkopuolella, Odgers totesi toisen tutkimuksensa ohessa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Child Psychology and Psychiatry -lehdessä.

LUE MYÖS: Kenen bikinikuva sallitaan? Pornotähdet syyttävät Instagramia syrjinnästä: "Vaikka noudattaisit sääntöjä, tili poistetaan silti"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähteet: Cnet.com, Onlinelibrary.wiley.com

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media