Kuinka kauan teinisi viettää aikaa ruutujen edessä? Voi kaksinkertaistaa masennusriskin

shutterstock_383565967
Shutterstock
Julkaistu 04.11.2018 12:56

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yli seitsemän tuntia ruutujen äärellä viettäneillä nuorilla on jopa kaksi kertaa enemmän masennusta ja ahdistuneisuutta kuin vain tunnin ruutuja tuijottaneilla verrokeillaan. Yhdysvaltalaistutkimuksesta kertoo muun muassa Time-lehti.

Yllä olevalla videolla masennuksen monet kasvot.

Asia selviää uudesta Preventive Medicine Reports -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta. Siinä analysoitiin yli 40 000 yhdysvaltalaislapsesta vuonna 2016 kerättyjä tietoja. Otanta koski 2–17-vuotiaita henkilöitä.

Viidennes teineistä riskiryhmässä 

Tutkimukseen osallistuneista 14–17-vuotiaista nuorista karkeasti laskien viidennes käytti päivästään yli seitsemän tuntia erilaisia ruutuja, kuten puhelinta, tietokonetta tai televisiota, tuijottaen. Ruutuajaksi ei laskettu koulutöiden tekemiseen liittyvää ruutujen katselua.

Löydös käy yksiin Pew Research Centerin maaliskuussa julkaiseman raportin kanssa. Siinä todettiin, että 45 prosenttia teineistä on verkossa lähes jatkuvasti.

LUE MYÖS: Onko televisio alati päällä? Professori varoittaa "heinäsirkkamieliksi" kasvavista lapsista: "Voi syntyä rauhattomia mieliä"

shutterstock_505250587Shutterstock

Kohtuullinenkin käyttö lisäsi ongelmia

Yli seitsemän tuntia verkossa päivittäin aikaa viettävillä lapsilla oli masennuksen ja ahdistuneisuuden lisäksi muita useammin keskittymisongelmia, tunne-elämän epävakautta sekä vaikeuksia suorittaa tehtäviä loppuun ja luoda ystävyyssuhteita.

Ongelmat näkyivät tutkimuksen mukaan myös silloin, kun ruutuaikaa oli kohtuullisesti, neljän tunnin verran päivässä.

Kaksinkertainen riski masennukseen?

Nuorison kohdalla ongelmia ilmeni enemmän kuin pienempien lasten kohdalla. Yli seitsemän tuntia päivässä ruutujen äärellä aikaansa viettävillä 14–17-vuotiailla oli kaksi kertaa todennäköisemmin masennusta, ahdistuneisuutta tai muita mielenterveydellisiä ongelmia kuin vain tunnin näyttöpäätteitä tuijottaneilla.

Aiemmin runsas ruutuaika on yhdistetty esimerkiksi lapsen heikentyneeseen ajattelukykyyn ja muistiin, kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin sekä ylipainon kertymiseen ja diabeteksen kehittymiseen.

Lähde: Time

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys