Huijaustekstiviestejä lähetetty Suomessa arviolta miljoonia viime viikkoina – keskusrikospoliisi käynnistänyt esitutkinnan

3:25img
Katso myös: Pornokiristys, nettikauppahuijaus – näin vuosia verkkorikollisia vastaan työskennellyttä ammattilaista huijattiin
Julkaistu 04.12.2021 06:16

MTV UUTISET – STT

Suomessa viime viikolla aktivoituneen uuden Flubot-haittaohjelmakampanjan yhteydessä on lähetetty arviolta miljoonia huijaustekstiviestejä, arvioivat Suomen suurimmat teleoperaattorit.

Tarkkaa viime viikkojen Flubot-viestien kokonaislukua on vaikea sanoa, mutta teleoperaattoreiden mukaan viestejä arvioidaan olevan liikkeellä useita miljoonia.

Teliasta kerrotaan, että Flubot-viestejä on pystytty suodattamaan useampia miljoonia. DNA ja Elisa kertovat suodattaneensa satojatuhansia huijausviestejä.

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt asiasta esitutkinnan, mutta asiasta ei ole tällä hetkellä yksityiskohtaisempaa tiedotettavaa, kertoi poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta STT:lle perjantaina. Pöyhönen suosittelee viestin saaneita ja haittaohjelman asentaneita noudattamaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen antamia ohjeita.

Haittaohjelmalla saastunut laite levittää viestejä eteenpäin

Kyberturvallisuuskeskus julkaisi varoituksen tekstiviestitse lähetettävästä haittaohjelmasta viime viikon torstaina.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan Aino-Maria Väyrysen mukaan keskukselle ilmoituksia huijaustekstiviesteistä oli tullut viime viikon tiistaista lähtien noin 1  500 perjantaiaamupäivään mennessä.

Flubot-haittaohjelma on kohdistettu Android-laitteita käyttäville. Huijaustekstiviestin linkki ohjaa asentamaan haittaohjelman.

Asennettu haittaohjelma voi varastaa puhelimelta tietoja ja lähettää haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä. Viestit tulevat jo haittaohjelmalla saastuneen laitteen aidosta puhelinnumerosta. Puhelinnumerot eivät ole siis keksittyjä tai väärennettyjä.

Itse linkin avaaminen ei vielä asenna ohjelmaa, vaan se pyytää asentamiseen käyttäjän suostumusta. Väyrynen ei kuitenkaan suosittele linkkien avaamista.

– Se on ohjenuora näissä viesteissä, ettei niitä ikinä klikata auki.

Haittaohjelma ei asennu Applen puhelimille, mutta linkki ohjaa käyttäjät muihin huijauksiin, kuten luottokorttitietojen kalasteluun.

Lue myös: Helsinkiläinen Alex lankesi salakavalaan huijaukseen myydessään iPhonea netissä – tili jäädytettiin ja poliisit soittivat

Iinan äiti joutui harvinaisen röyhkeän huijausyrityksen kohteeksi Whatsappissa – tekotapa oli viranomaisellekin uusi

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset