Huippuasiantuntijat: Koronatartuntojen määrä on todellisuudessa viisinkertainen – epidemian huippu lähellä

1:28img
HUSin toimitusjohtaja: "Suomen terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky on huono".
Julkaistu 19.01.2022 16:46
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Koronatartuntojen määrä näyttäisi tilastojen perusteella hidastuneen, mutta tartuntatilastot eivät enää kerro todellista koronatilannetta, toteavat MTV Uutisten haastattelemat asiantuntijat.  

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in arvion mukaan tartuntoja on todellisuudessa viisikertaa ilmoitettua enemmän.

Tänään uusia tartuntoja on raportoitu lähes 8400 eli asiantuntijoiden näkemyksen mukaan tartuntoja voisi olla todellisuudessa 42 000.

– Tartunnat eivät kerro enää todellista koronatilannetta. Tämä johtuu siitä, että testauskapasiteettia ei ole enempää ja testeihin pääsevät vain riskiryhmäläiset ja sote-työntekijät, kertoo HUS:in vt.toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

Lue myös: Koronapotilaiden jälkitaudit lisääntyneet, miehiä naisia enemmän sairaalahoidossa

Tanskan lukuja kannattaa seurata

Mäkijärven mukaan Suomen koronatilanne seuraa Tanskaa, missä epidemia on kaksi viikkoa meitä edellä.

Tanskassa raportoitiin eilen yli 33 000 tartuntaa ja viimeisen seitsemän vuorokauden keskiarvo on 27 000.

– Tanskassa tartunnat nousevat pystysuoralla käyrällä ja menevät jo "katosta läpi". Tanska pystyy testaamaan huomattavasti enemmän kuin Suomi. Seuraavat seitsemän päivää ratkaisevat, kuinka lähellä tartuntahuippua Suomessa olemme.

Lue myös: THL: Rokotepassia ei voi perustella tartuntojen estämisellä – "Rokotteilla ei juuri vaikutusta omikronin leviämiseen"

Kehitys näkyy sairaalahoidon tarpeessa

HUS:in infektio-osaston ylilääkäri Asko Järvisen mukaan nyt suurennuslasin alla ovat tartuntojen sijaan sairaalahoitoa vaativat tartunnat. 

– Me teemme analyysia pitkälti sairaalaan tulevien potilaiden osalta. HUS-alueella on ollut sellaiset 30 000 laboratoriovarmistettua tartuntaa viikottain.

Jäsinen kertoo, että näissä luvuissa mennään neljättä viikkoa peräkkäin.

– Tämä tarkoittaa, että 5–10 prosenttia väestöstä saa tartunnan viikoittain. Olemme aika lähellä huippua.

Järvisen mukaan sairaalakapasiteetin tarve pysyy korkealla kevättalven ajan. HUSissa koronapotilaiden määrä on vuodeosastoilla on yhä kasvussa.

– Olemme nyt aiempien huippujen tasolla. Koronapotilaiden määrä on tasaantunut sairaalassa, mutta terveyskeskuksissa potilasmäärä jatkaa kasvuaan. En itse uskaltaisi sanoa epidemiahuipun saavutetun.

Lue myös: Epäiletkö sairastaneesi oireettoman koronan? Se on mahdollista selvittää

Järvinen toteaa myös, että tilanne on eri alueilla kovin erilainen ja erivaiheinen, mutta suuremmat asutuskeskukset, ennenkaikkea pääkaupunkiseutu painaa paljon tartuntamääriä.

THL:n arvion mukaan huippu on lähellä.

– Voi olla, että saavutamme huipun pian. Täytyy kuitenkin huomata, että varsinkin pääkaupunkiseudun tartunnanjäljitys ja testaus on pahasti ruuhkautunut ja toimintaa on ollut pakko priorisoida toimintaa. Tällä on vaikutusta tapausmääriin, toteaa THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava MTV Uutisille.

– Sairaala ja tehohoidon potilasmäärien muutokset antavat ehkä paremman kuvan siitä, mihin epidemia on kehittymässä, Jalava jatkaa.

Suomessa on sairaalahoidossa koronan vuoksi tällä hetkellä 718 ihmistä, joista 64 on tehohoidossa.

Sairaalassa on 37 koronapotilasta enemmän kuin maanantaina ja tehohoidossa olevien määrä on maanantaista kasvanut kahdella.

Lue myös: HUSin toimitusjohtaja: "Suomen terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky on huono"

Tuoreimmat aiheesta

Koronatilanne