Koronakeskustelu kummastuttaa lääkäriä: "Pelottelua"

Koronatautiin liittyy aina enemmän ongelmia kuin koronarokotteisiin, infektioylilääkäri toteaa.

Jotkut asiantuntijat pyrkivät vähättelemään koronarokotusten merkitystä, sanoo Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broas MTV Uutisille.

Broaksen mukaan julkisuudessa on esitetty koronarokotteista väitteitä, jotka eivät tutkitun tiedon valossa pidä paikkaansa. Kehitys on huolestuttava, Broas toteaa.

– Annetaan ikään kuin viesti, ettei koronarokote ole kovin tehokas tai turvallinen, hän sanoo.

– On tullut mieleen rokotekriittisyys. On jopa peloteltu sivuvaikutuksilla ja sillä, että tiheillä rokotuksilla voisi olla haittoja. Nämä kaikki ovat virheellisiä tietoja.

Kyse on "huolestuttavasta asiasta", Broas sanoo.

Järvinen: "Saattaa liittyä riskejä"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen totesi aiemmin MTV Uutisille, että "emme hyödy juurikaan koronarokotteesta".

– Siitä saa lyhytkestoisen, noin pari kuukautta kestävän ja ehkä 50-prosenttisen suojan tautia vastaan, mutta siihen saattaa liittyä riskejä, kun kovin tiuhaan rokotetaan, kertoo Järvinen.

Järvisen mukaan on viitteitä, että tiuhan rokottamisen myötä rokotevaste hiipuu, ja uudet rokotteet eivät jatkossa antaisi enää samanlaista vastetta. Broasin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Nuoremmille en itse suosittelisi koronarokotteita, koska jos myöhemmässä vaiheessa tarvitaan rokotteita, niin elimistö ei olisi sitten liian tiuhaan rokotukseen totutettu, jatkaa Järvinen.

Lisää Järvisen näkemyksiä voi lukea alla olevasta linkistä.

"Tautiin liittyy enemmän ongelmia"

Maailmalla on annettu yli 13 miljardia koronarokoteannosta. Ne ovat osoittautuneet "erittäin turvallisiksi", Infektiotausairauksien erikoislääkäri Broas toteaa.

Broas kritisoi sitä, että ne tahot, joiden pitäisi puolustaa ihmisten terveenä pysymistä, alkavat kritisoida keinoja, joilla se voidaan tutkitusti tehdä.

– Koronatautiin liittyy aina enemmän ongelmia kuin koronarokotteisiin, Broas sanoo.

– Koronarokote on verrattavissa influenssarokotteeseen, joita annetaan joka vuosi riskiryhmien lisäksi runsaasti myös työntekijöille, joiden keskuudessa ne ovat hyvin suosittuja, hän jatkaa.

Kansallisen rokotusohjelman mukaan influenssarokotteen saa maksutta sellainen terve henkilö, jonka lähipiiriin kuuluu vakavalle influenssalle erityisen altis henkilö.

Koronarokotteiden tarpeellisuutta kyseenalaistavat ulostulot voivat johtaa siihen, että koronarokotteiden ottaminen jopa riskiryhmissä voi vähentyä, Broas katsoo. 

Syksyllä sairastetaan

Tulevasta syksystä ennustetaan tautien osalta rajua, kun useampi eri hengitystieinfektioepidemia on iskemässä Suomeen samanaikaisesti.

Broaksen mukaan on ihmeellistä, että koronarokotteen tarpeellisuutta väheksytään samalla kun influenssarokotteen ottamiseen kannustetaan. 

Influenssarokotteen teho on samaa luokkaa koronarokotteella, Broas sanoo.

– Influenssa on tautina lievempi kuin korona, joka on ehdottomasti vakavin hengitystieinfektioista, Broas sanoo.

– Lisäksi korona aiheuttaa noin 5–10 prosentilla long covidia eli pitkäaikaisia oireita, jotka voivat pahimmillaan johtaa työkyvyttömyyteen, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat