Epäiletkö sairastaneesi oireettoman koronan? Se on mahdollista selvittää myös jälkikäteen

1:01img
Näin voidaan selvittää, onko henkilöllä ollut tietämättään koronatartunta.
Julkaistu 19.01.2022 12:58
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Vasta-ainetestillä voidaan jälkikäteenkin varmistaa, onko henkilö saanut jossain kohtaa tietämättään koronatartunnan.

Suomessa todetaan päivittäin tuhansia koronavirustapauksia. Merkittävä määrä tartunnoista jää kuitenkin todennäköisesti tilastoimatta, sillä omikronin myötä testaus on ruuhkautunut. THL:n uuden ohjeistuksen mukaan lieväoireisena ei yleisesti ottaen tulekaan hakeutua testiin.

THL:n ylilääkäri Otto Helve onkin todennut, etteivät nykyiset koronaluvut ole vertailukelpoisia aiempiin nähden.

Lue myös: THL: Rokotepassia ei voi perustella tartuntojen estämisellä – "Rokotteilla ei juuri vaikutusta omikronin leviämiseen"

Vaikka virallinen koronatesti ei koskaan positiivista näyttäisikään, on tartunnan silti voinut saada. Korona kun voi olla myös oireeton, jolloin esimerkiksi kotitestin tekeminen ei käy edes mielessä.

Jälkikäteenkin on kuitenkin mahdollista selvittää, onko käynyt läpi koronavirustartunnan, kertoo HUSin ylilääkäri Asko Järvinen.

– Meillä on vasta-ainetestejä eli verestä tutkitaan elimistön muodostamia vasta-aineita koronavirusta kohtaan. Ainakin isommat laboratoriot pystyvät erottamaan rokotteen aiheuttaman vasta-ainevasteen taudin sairastamisesta, Järvinen toteaa.

Kovin vanhaa koronaepäilyä vasta-ainetesteillä ei voida kuitenkaan todentaa.

– Tiedetään, että vasta-aineet hiipuvat ja laskevat. Kun on mennyt aikaa yli kuusi kuukautta, niin voi olla, että vasta-ainetesti jää negatiiviseksi, vaikka olisi taudin sairastanut, Järvinen sanoo.

Lue myös: Suomessa on todettu liki 8 400 uutta koronatartuntaa – tartunnoissa valtava kasvu viimeisten kahden viikon aikana

Koronapotilaiden jälkitaudit lisääntyneet, miehiä naisia enemmän sairaalahoidossa – "Ei tiedetä, mistä tämä johtuu"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus