Huippujengin mukana niin henkisenä kuin fyysisenä tukena matkustava lääkäri Heikki Karinen on itsekin kokenut hengenvaarallisia tilanteita matkoillaan.
Huippujengin lääkäri Heikki Karinen on ollut retkikuntalääkärinä niin vuorilla kuin pohjoisnapa-, aavikko- ja viidakkoretkikunnissakin.
Kokenut lääkäri on auttanut Huippujengiä monessa kohtaa matkan varrella. Hän on muun muassa lääkinnyt Cristal Snow’ta matkan alkumetreillä sekä mitannut happisaturaatioita vuoristotautiin sairastuneilta Lola Wallinkoskelta ja Janne Niinimaalta.
Karinen on matkoillaan myös itse joutunut hengenvaaraan. Eräs niistä tapahtui vuosia sitten Nepalissa ja se oli samalla myös hänen vakavin hoitotilanteensa.
– Löysin vakavan vuoristotaudin potilaan tajuttomana 5800 metrin korkeudesta. Potilas oli jo kuolemaisillaan aivo- ja keuhkoödeemaan. Hän oli kävelykyvytön ja täysin tajuton, hän oli ollut jo muutaman päivän ajan siellä, Karinen muistelee.
Hänen mukaansa keuhkoödeemaan pitää reagoida nopeasti, sillä se saattaa viedä jalat alta muutamassa tunnissa. Taudissa keuhkot täyttyvät nesteestä. Aivoödeema on toinen vuoristotaudin hankala muoto, joka kehittyy varkain. Tajuttomana löytyneellä potilaalla oli molemmat.
Karinen sai pidettyä potilaan hengissä helikopterin tuloon saakka, vaikka se viivästyi ja saapui vasta kahden päivän päästä hälytyksestä. Karisen mukaan potilas ei olisi enää selvinnyt montaa tuntia kauempaa.
– Tietysti se oli itsellenikin tiukka tilanne, kun jouduin häntä kantamaan ja kuljettamaan selässä. Sellainen ponnistus tuotti keuhkoödeeman oireita itsellenikin, Karinen kertoo.
– Keuhkoödeema oli omalta osaltani hallinnassa. Tunsin, että keuhkot täyttyvät nesteellä, mutta pystyin arvioimaan, mihin saakka nestettä oli keuhkoissa sekä kauanko vielä on toimintakykyä ja -aikaa jäljellä, Karinen kertoo.
Hänen olonsa kuitenkin parani pian, kun hän suuntasi alaspäin vuorelta.
"Kolmessa viikossa lähti 15 kiloa"
Karisella on vahvassa muistissa myös toinen matka, jonka aikana hänelle oli käydä köpelösti.
– Se ei ollut kiipeilyretken takia, vaan kun aikanaan olin Sudanissa opiskelemassa. Sotilasvallankaappauksen jälkeinen sota puhkesi pahimmilleen, kun olin siellä ja minulla oli yritys päästä liftaamalla tai maitse Sudanista Keniaan Etelä-Sudanin läpi. Se oli huono idea siihen aikaan.
– Olin huonossa kunnossa ja laihduin, kun ruokaa ei löytynyt mistään. Se oli sellaista henkiinjäämiskamppailua muutenkin. Kolmessa viikossa lähti 15 kiloa painoa, Karinen kertoo.
Hänellä kesti yhteensä kuukausi päästä Etelä-Sudanin läpi, mutta lopulta se onnistui turvallisesti. Kokemus ei kuitenkaan vähentänyt Karisen matkustusintoa.
– Muutama vuosi myöhemmin päätin mennä johonkin vähän sivistyneempään paikkaan ja olinkin sitten Zimbabwessa opiskelemassa parin vuoden päästä. Se oli hyvin miellyttävä paikka ja tavallaan paratiisi maan päällä sen Sudanin reissun jälkeen, Karinen kertoo.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Videolla Heikki Karinen ja Jukka Hildén puhuvat vuoristotaudin vakavimmista muodoista.