EU-maiden johtajien huippukokous on venähtänyt jo neljänteen päivään. Neuvotteluiden keskiössä on ollut 750 miljardin euron elpymispaketti koronakriisin runtelemille EU-maille ja lisäksi monivuotinen budjetti. MTV:n Uutisaamun haastattelema tutkija muistuttaa, että neuvottelujen venymisellä voi olla merkittäviä seurauksia.
Lue myös: EU:n rahavääntö venyi jälleen yöhön, neuvottelupöytään palataan tänään iltapäivällä – kiistakysymyksenä elpymispaketin avustusten ja lainojen suhde
Suomen tilanne tulevan elpymispaketin suhteen on se, että Suomi maksaa enemmän kuin tulee saamaan.
– Kyllä se logiikka on aika pitkälti sama kuin EU-budjetissa, jossa Suomi myös maksaa enemmän kuin saa. Jos sillä tuetaan tärkeimmän myyntimarkkinamme – eli Euroopan elpymistä – niin kyllä ne hyödyt tulevat olemaan sitä kautta paljon suuremmat kuin erotus maksun ja saamisen välillä, vakuuttaa Helsingin yliopiston tutkija Timo Miettinen MTV:n Uutisaamussa.
Jos sopua budjetista ei saada aikaiseksi, seuraukset voivat olla vakavat.
– Tässä on kaksi kokonaisuutta: EU-budjetti ja sitten on elpymisrahasto. Jos EU-budjettia ei saada ensi vuoden alkuun mennessä sovittua, niin kyllä sillä on merkittäviä vaikutuksia koko EU:n toimintaan. Elpymisrahasto on monimutkaisempi. Se luultavasti tarkoittaisi sitä, että elvytystä jouduttaisiin tekemään enemmän kansallisesti.
Miettinen vihjaa siihen, että tilanne saattaisi käydä hankalaksi Suomen kaltaisissa pienissä maissa.
– Suomen kannalta ongelmallisuus tulee siinä, että kun tätä tehdään kansallisesti, niin ne maat, joilla on talouspoliittista liikkumavaraa, pystyvät sitä elvytystä tekemään. Varsinkin koronakriisin alkuvaiheessa nähtiin, että kun elvytystä tehdään kansallisesti, niin suuret maat pelastavat aika helposti omia yrityksiään, Miettinen toteaa.
Neuvotteluja budjetista ja elpymispaketista jatketaan tänään neljältä iltapäivällä Suomen aikaa.