Huippuosaajia houkutellaan Suomeen uuden nopeutetun menettelyn avulla. Useat yritykset ovat useaan otteeseen nostaneet esille, että tarvittavien osaajien saaminen Suomeen voi kestää kestämättömän pitkiä aikoja.
Erityisasiantuntijat ja startup-yrittäjät saavat tästä päivästä alkaen hakea oleskelulupaa suomeen pikakaistan kautta, kertoo maahanmuuttovirasto. Hakijalla täytyy olla odottamassa työsuhde erityisasiantuntijana tai Business Finlandin hyväksymä startup-yritysidea Suomessa.
Mikäli hakija täyttää ehdot, maahanmuuttovirasto on nyt sitoutunut käsittelemään oleskelulupahakemuksen kahdessa viikossa sen jättämisestä.
Pikakaista helpottaa suomalaisten yritysten rekrytointia ulkomailta sekä mahdollistaa työntekijän nopean siirtymisen Suomeen. Oleskelupa annetaan myös maahanmuuttajan perheelle ja heihin pätee sama kahden viikon käsittelyaika.
Maahanmuuttovirastoa on kritisoitu hitaista käsittelyajoista ja jonoista. Esimerkiksi kaksi päivää Migrin edessä jonottaneen akatemiatutkijan tapaus herätti ihmetystä viime vuonna.
– Pikakaistalla halutaan parantaa käsittelyn tehokkuutta sekä läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta asiakkaan näkökulmasta, kertoo maahanmuuttoviraston ylijohtajan sijainen Elina Immonen Kauppalehdelle.
– Osaajista käydään kansainvälistä kilpailua ja on keskeistä, että hankala lupaprosessi ei ole syy olla tulematta Suomeen.
Uutta prosessia nopeuttaa se, että hakemus tehdään verkossa ja sen käsittelyssä hyödynnetään automaatiota. Hakija saa myös automaattiviestejä, jotka ohjeistavat häntä prosessissa.
Lue myös: Mohammed Musah tienaa Wolt-kuskina 5 600 euroa kuussa – se on liikaa, ja nyt hänet karkotetaan Suomesta
Jokaisen hakijan henkilöllisyys varmennetaan ulkomailla lähetystössä, jonka jälkeen he voivat perheineen muuttaa Suomeen.
Immonen arvio, että kaistan kriteerit täyttäviä hakijoita tulee Suomeen vuosittain noin 1500, suurin osa heistä IT-alalle. Kaistan käyttö kuitenkin määräytyy yritysten rekrytointihalun mukaan ja vielä ei voida sanoa, lisääkö se erityisasiantuntijoiden palkkausta ulkomailta.
Video: Wolt-ruokalähettinä toimiva Mohammed Musah kertoo tienaavansa 5600 euroa kuussa, ja nyt hänet karkotetaan Suomesta vedoten liian suuriin tuloihin.
2:20