Hukkumisia työkseen tutkiva äiti kertoo vinkit lapsiperheiden turvallisiin uimaretkiin: "Terve veden pelko on hyvä asia"

shutterstock_84989578
Shutterstock/Monkey Business Images
Julkaistu 30.05.2020 12:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Entinen uimavalvoja ja nykyään hukkumistapauksia tutkiva amerikkalaisäiti jakoi vinkkinsä turvallisiin uimaretkiin.

Lämpimät päivät uimarannalla tai -altaalla ovat monelle lapselle kesän kohokohtia, mutta aikuista veden vaarat voivat kauhistuttaa – eivätkä syystä. Jos lapsi joutuu vahingossa veden varaan, ui liian pitkälle tai menee kahlaamaan tai uimaan liian syvään veteen, voivat seuraukset olla traagiset. 

Uimataito ja vanhempien valistus ovat tärkeimpiä tapoja estää lasten hukkumiskuolemia. Kaliforniassa Yhdysvalloissa asuva Natalie Livingston haluaa omalta osaltaan valistaa perheitä kaikkien uimareiden turvallisuuden vuoksi.  Livingston tietää, mistä puhuu, sillä hän työskenteli 25 vuotta uimavalvojana ja 10 vuotta vesipuiston toimitusjohtajana. Kahden lapsen äiti kouluttaa nykyään uimavalvojia ja tutkii hukkumistapauksia.

Livingston jakoi seuraavat turvallisuusvinkit Facebookissa, jossa ne ovat saaneet ylistävän vastaanoton. Naisen kirjoitus on kerännyt yli 37 000 jakoa ja vinkkejä on jakanut edelleen esimerkiksi Good Morning America -uutissivusto.

1. Muistuta turvallisesta rannalla olosta

Livingston kehottaa vanhempia aloittamaan rantapäivän lyhyellä turvallisuuspuheella. Lapsille tulee linjata, että heidän pitää kysyä lupa aina ennen veteen menoa. Lapsille pitää kertoa myös, missä he voivat uida ja hyppiä sekä miten he hyppivät veteen turvallisesti. Jos lapset eivät noudata sääntöjä, siitä seuraa rangaistus.

Hyvä hetki muistuttaa lapsia rannalla olemisen säännöistä on vaikkapa aurinkorasvan levittäminen.

2. Opeta lasta suhteuttamaan pituutensa veden syvyyteen

Saman syvyinen vesi on vaarallisempaa lyhyemmille kuin pidemmille lapsille. Vaikka uimakaverin jalat yltäisivät pohjaan, toisen lapsen hengitystiet voivat samassa kohdassa jäädä pinnan alle.

Livingston kehottaa vanhempia opettamaan lapsilleen, kuinka tärkeää on huomioida oman pituutensa suhde veden syvyyteen.

shutterstock_227194498

Lapsen on hyvä ymmärtää, miten pituus vaikuttaa siihen, kuinka syvää vesi kullekin on. Kuvituskuva.

3. Kerro, kuinka päästä irti toisen otteesta

Vaikka lapsi olisi hyvä uimaan, voivat muut uimarit asettaa hänet hengenvaaraan. Livingston kertoo nähneensä useita hukkumistapauksia, joissa veden armoilla kamppaileva ihminen tarttuu kiinni toiseen uimariin, joka ei enää pääse irti otteesta.

Livingston suosittelee vanhempia opettamaan lapsilleen tilanteita varten ”hengitä, sukella, työnnä” -taktiikan. Jos joku tarraa kiinni vedessä, tulee vetää syvään henkeä, sukeltaa pinnan alle ja työntää toinen ihminen pois käsillä ja jaloilla. Pinnalle päästyä paikalle pitää huutaa heti apua.

4. Huomioi häiriötekijät

Pulikoivaa lastaan vahtivan vanhemman tulee keskittyä ensisijaisesti siihen, missä lapsi on ja mitä hän tekee. Puhelin, muut ihmiset, syöminen ja muut häiriötekijät voivat kuitenkin harhauttaa huomion toisaalle. 

Livingston kertoo itse pitävänsä puhelintaan lentotilassa, kun hän on uimassa lastensa kanssa. Hän on ladannut puhelimeensa muistutussovelluksen, joka hälyttää minuutin välein tarkastamaan, miten lapset voivat. 

– Keksi, mikä auttaa sinua keskittymään ja pitäydy siinä koko uinnin ajan, Livingston kirjoittaa.

Päihtyneenä ei lapsia tule uimarannalla tai -altaalla valvoa.

LUE MYÖS: Asiantuntija peräänkuuluttaa valvomisen tärkeyttä rannalla – näin välttäisi vaaratilanteet: "Vanhemmilla pitäisi olla uimaretkillä kännykkäkielto"

shutterstock_696856984

Älä räplää kännykkää, jos lapsesi on vedessä. Kuvituskuva.

5. Pidä taukoja

Lapset voisivat uida koko päivän, mutta vanhemman keskittymiskyky ei riitä valvomaan vedessä olijoita niin pitkään. 

Livingston kehottaa vanhempia pitämään säännöllisiä taukoja, esimerkiksi 20–30 minuutin välein, jotta heidän mielensä pysyy virkeänä. Tauon ajaksi lapset tulee komentaa pois vedestä.

6. Älä luota liikaa

Livingston ei anna muiden kuin itsensä ja miehensä valvoa veden äärellä olevia lapsiaan. Muiden valvojien, kuten isoäidin, seurassa lasten tulee pitää pelastusliivejä. Livingston ei halua luottaa lastensa henkeä muiden käsiin saati pistää muita vastuuseen, jos jotain tapahtuisi.

Livingstone toivoisi muutenkin, että lapset käyttäisivät uidessaan enemmän pelastusliivejä. Lelumaiset kellukkeet, kuten uimapötköt tai -renkaat, eivät ole riittävän vahvoja pitämään lasta vedenpinnan yläpuolella, jos uimataito ei ole riittävä. Pahimmillaan lapsi voi joutua kellukelelun kanssa asentoon, jossa pää joutuu pinnan alle.

LUE MYÖS: Hurja kamppailu elämästä tallentui videolle: Vauva oli hukkua Kiinassa – huomioi tämä vaara, jos lapsesi käyttää uimarengasta!

shutterstock_237511264

Uimarengas on lelu, ei turvaväline. Kuvituskuva.

7. Valista

Lasten on syytä tietää, miltä hukkuminen näyttää, kuinka nopeasti se voi tapahtua, ja että hyvätkin uimarit voivat hukkua.

Lapsille tulee tehdä selväksi, että he eivät kykene hengittämään veden alla ja että ihminen tarvitsee taukoja jaksaakseen uida. Lapsille pitää kertoa, miksi veteen pitää mennä jalat edellä ja miksei tule leikkiä pelejä, joissa pyritään pidättelemään hengitystä pitkään. Leveily uima- tai sukellustaidoilla voi koitua kohtaloksi.

– Terve veden pelko on hyvä asia, Livingston kirjoittaa.

8. Pidä huolta myös toisista

Lapsia on syytä kannustaa huolehtimaan itsensä lisäksi myös muista ja kertomaan huolestuttavista havainnoista. Livingston suosittelee opettamaan lapsille viiden sekunnin säännön. Jos näet ihmisen olevan pinnan alla, laske viiteen. Mikäli sukeltaja ei ole tuossa ajassa ilmestynyt takaisin pintaan, tulee paikalle hälyttää apua. 

Hätätapauksia varten kaikkien on syytä osata painelu-puhalluselvytys. Katso lapsen elvytysohjeet alla olevalta videolta.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lue myös: Askarruttaako julkiselle uimapaikalle suuntaaminen tänä kesänä? Amerikkalaiset asiantuntijat kertovat, mikä on suurin riski

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Good Morning AmericaAquatics Tribe/Facebook

Tuoreimmat aiheesta

Kesä