Hulppeaa 300 neliön omakotitaloa lämmittävä Pekka Piri vaihtoi sähkösopimuksensa: "Hinnannousu järkyttävää"

2:08img
Julkaistu 19.12.2021 19:23
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Ennätyksellisen korkeaksi noussut sähkön hinta on saanut tuhannet pörssisähköä käyttävät asiakkaat vaihtamaan sähkösopimuksensa kiinteähintaiseksi.

Yksi heistä on espoolainen Pekka Piri. Pelkästään hänen omakotitalossa on jo kolmisen sataa asuinneliötä lämmitettävänä. Sähkönhinnan nousua hän seurasi pelonsekaisin tuntein.

– Kauhulla on oikea sana. Ennen hinta oli 5–6 senttiä kilowattitunnilta, nyt se on voinut mennä jo 120 senttiin. Se on ihan järkyttävää, Piri sanoo.

Piri ei ole tehnyt tarkkoja laskelmia siitä, kuinka suuren loven pörssisähkössä pysyminen olisi tehnyt hänen kukkaroonsa.

– Mutta huomattavasti kalliimpaa se olisi. Jo ennen sähkösopimuksen muutosta hankimme kolme ilmalämpöpumppua keventämään sähkölaskua. Lisäksi meillä on kolme tulisijaa.

– Pörssisähkön aikana latasimme autoamme yöaikaan, jolloin sähkö oli selvästi halvempaa, mutta nyt yösähkökin on jo niin kallista, Piri päivittelee.

Lue myös: Kurkkutilallinen ajautui epätoivoiseen tilanteeseen – sähkölasku ampaisi pilviin, vihanneskasvusto joutuu tunkiolle

Poikkeuksellisia sopimusmuutoksia

Sähkönhinnan nousu on saanut asiakkaat ottamaan yhteyttä sähköyhtiöihinsä. Helenissä viisi prosenttia asiakkaista käyttää pörssisähköä ja heistä noin 15 prosenttia on muuttanut sopimuksensa kiinteähintaiseen viime kuukausien aikana.

– Puhutaan joistakin tuhansista asiakkaista, Helenin myynnin ja asiakaspalvelun johtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Fortumissa asiakkaiden on annettu vaihtaa määräaikaisia pörssisähkösopimuksia kiinteähintaisiin, vaikka sopimusta olisi ollut vielä jäljellä.

– Olemme antaneet asiakkaillemme mahdollisuuden muuttaa myös määräaikaisia sopimuksia toiseen sopimustyyppiin siitä hetkestä eteenpäin, kun he ovat olleet asian tiimoilta meihin yhteydessä. Takautuvasti emme ole sopimuksia muuttaneet, Fortumin kuluttajaliiketoiminnan johtaja Tomi Hänninen sanoo.

Mikä olisi nyt edullisin ja kannattavin vaihtoehto?

Ennätyksellisen kalliiksi noussut pörssisähkön hinta näkyy myös kiinteähintaisten sähkösopimusten tarjouksissa.

– Jos verrataan noin puoli vuotta taaksepäin, kiinteähintainen toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on meillä nyt noin sentin kalliimpi per kilowattitunti ja määräaikainen noin pari senttiä, Hintsa sanoo.

Mutta mikä olisi tässä markkinatilanteessa kaikkein edullisin ja kannattavin vaihtoehto sähkösopimukseksi?

– Yksi vaihtoehto olisi, että vaihtaa kiinteähintaiseen mutta toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen ja odottelee hetken aikaa, että markkinoiden hintataso tasoittuu ja mahdollisesti alenee ja nappaa sitten kiinni vuoden tai kahden vuoden määräaikaiseen sopimukseen. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää, miten tilanne tulee kehittymään, Hintsa painottaa.  

Säästöä vai tasaisuutta?

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin mukaan kuluttajaliittoon ei ole tullut paljoakaan yhteydenottoja sähkösopimuksien muutoksia miettiviltä kuluttajilta.

Omaa sähkönkulutustaan kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan.

– Mihinkään äkkiliikkeisiin ei yleensä ole aihetta, ei tässäkään tapauksessa, Neurling-Pomoell rauhoittelee.

Kuluttajan kannattaa aina miettiä millainen kuluttaja on tai haluaa olla.

– Mikäli on erittäin säästäväinen ja tehdä pitkällä aikavälillä taloudellisesti hyvän diilin, niin kannattaa pysyä pörssisähkössä. Jos haluaa painottaa sitä, että kuukausittaiset sähkömenot ovat tasaiset, niin kannattaa tehdä kiinteähintainen sopimus.

Beurling-Pomoell muistuttaa, että määräaikaista sopimusta ei normaalioloissa pysty vaihtamaan.

– Täytyy ymmärtää se, että kesken kaiken ei siirrytä toiseen sopimukseen vaikka niin haluaisi. Määräaikaisuuden päättämiselle kesken määräaikaa on kuitenkin tiettyjä laillisia edellytyksiä, esimerkiksi muutto.

Markkina odottavat pörssisähkön hintojen jatkuvan korkeana talven yli.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö