Humalaisen tuuri on myytti, väittää HUS: "Jos viina häviäisi maailmasta, Töölön sairaalasta tulisi melkein tarpeeton"

16:19img
Tunnetko sähköpotkulautailun pelisäännöt? Näin huonon maineen saaneet laudat puhuttivat vuosi sitten, katso!
Julkaistu 09.09.2020 15:23

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Helsingin yliopistollisen sairaalan asiantuntijoiden mukaan alkoholi näyttelee suurta osaa useissa esimerkiksi päähän kohdistuvissa vammoissa. 

Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet kaupunkien katukuvissa, minkä vuoksi myös potkulautoihin liittyvät onnettomuudet ovat olleet kuluneena kesänä uutisotsikoissa. 

Syitä onnettomuuksin on ollut monia, mutta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksikön toimialajohtaja Jarkko Pajarisen mukaan onnettomuuksien syy ei ole itse potkulaudoissa vaan niiden käyttäjissä. 

– HUS:n neurokirurgian teho-osastolla vuonna 2019 hoidetuista vakavista pään vammoista yli puolet tapahtui reilussa humalassa, HUSin osastonylilääkäri Jari Siironen havainnollistaa Helsingin yliopistollisen sairaalan tiedotteessa. 

Lue myös: Sähköpotkulautailijat tuntevat heitä itseään koskevat liikennesäännöt huonosti – paina nämä asiat kaaliisi ennen kuin rysähtää

Ilman alkoholia sairaalahoitoa vaativat vammat vähenisivät huomattavasti

Helsingissä sijaitsevassa Töölön sairaalan neurokirurgian osastolla on hoidettu vakavia pään vammoja vuosittain noin 190. 

Näistä selvästi suuri osa, noin 80 prosenttia on aiheutunut kaatumisen tai putoamisen seurauksena. 

Kyseistä seurantaa on tehty yli kahden vuosikymmen ajan, aina vuodesta 1998 lähtien.

– Jos viina häviäisi maailmasta, tulisi koko Töölön sairaalasta melkein tarpeeton. Pientraumat, pää-, käsi- ja palovammat vähenisivät huomattavasti, Siironen tokaisee. 

Lue myös: Tässäkö ratkaisu sähköpotkulautojen aiheuttamaan riivattuun ongelmaan? Kuvan skuuttimaatti pistää kaduilla pitkin poikin makaavat laudat kuriin

Alkoholin iso rooli onnettomuuksissa havaittu jo aiemminkin

Liikenneturvan viimekesäisessä kyselyssä ilmeni, että jopa kaksi kolmesta vastaajasta on sitä mieltä, että sähköpotkulaudat aiheuttavat turvattomuutta liikenteeseen aiempaa enemmän. 

Liikenneturvan mukaan kyse on osittain siitä, etteivät ihmiset tunne sähköpotkulautailun liikennesääntöjä riittävän hyvin. 

Kuten HUS, myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimus osoittaa, että onnettomuuksien yksi suurimmista aiheuttajista on päihtyneenä ajaminen. 

– Kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon ja nopeasti, joten sähköpotkulaudankin päällä on keskityttävä ajamiseen ja oltava, tietysti, selvin päin, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu muistutti lautailijoita heinäkuussa. 

Lue myös: Kolmessa päivässä sähköpotkulaudalla koko Suomen halki! Timo kertoo hurjasta reissusta Utsjoelta Helsinkiin: "Se oli sellainen F1-tyylinen vaihto"

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi