Nuorten keskuudessa leviää erittäin vaarallinen ilmiö, joka voi aiheuttaa näön menetyksen tai kuulovaurion. Lisäksi nuori voi syyllistyä rikokseen.
Pohjois-Espoon Niipperissä sijaitsevan Juvanpuiston koulun pihalla on viime viikkojen aikana räjäytelty useita pullopommeja, kirjoittaa Juvanpuiston koulun vanhempainyhdistys ry Facebook-sivullaan.
Räjäyttelyt ovat tapahtuneet vanhempainyhdistyksen mukaan kouluajan ulkopuolella ja ovat aiheuttaneet todellisia vaaratilanteita näitä räjäytteleville henkilöille sekä sivullisille.
Pullopommien räjäyttelyn vahvistaa MTV Uutisille komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista ja kertoo, että poliisilla on tällä hetkellä yksi juttu tutkinnassa asiaan liittyen.
Lue myös: Kouluväkivalta ei ole enää "happy slappingia" – raa'an väkivallan kuvaamiselle järjestetään jopa sessioita: "Osa saa niistä tyydytystä"
Pullopommissa tyhjän pullon sisään laitetaan kaasua muodostavaa ainetta, jonka jälkeen pullo käytännössä räjähtää.
Väänänen sanoo, että tällaisten pullopommien räjäyttely on erittäin vaarallista sekä itselle että muille.
– Ne ajat, missä pullo räjähtää, ovat täysin hallitsemattomia. Sitten lisäksi on yleensä vaarallisia aineita, ja kun puhutaan voimakkaista emäksistä, niin siinä on monta kohtaa missä homma voi mennä pieleen ja seuraukset voivat olla hyvinkin traagisia.
Pullopommissa käytetyt kemikaalit voivat aiheuttaa näön menetyksen, kuulovaurion tai ihovaurion.
– Jos se jätetään sellaiseen paikkaan tai viskataan esimerkiksi paikkaan missä joku voi olla sen lähellä, niin siitä voi tulla vakavia vammoja.
Nuori saattaa syyllistyä rikokseen
Pullopommin räjäyttävä henkilö saattaa helposti syyllistyä myös rikokseen.
Väänäsen mukaan pullopommin räjäyttänyt henkilö voi vaaran aiheuttamisen lisäksi syyllistyä pahoinpitelyyn, jos räjähdyksestä aiheutuu kuulovaurio tai jos pullon sisällä olleita voimakkaita kemikaaleja lentää esimerkiksi ihmisten silmiin, vaatteisiin tai iholle.
– Ja jos kyse on suuresta määrästä ihmisiä tai vakavista vammoista, se voi olla törkeä pahoinpitely. Kyllä siinä useampi rikosnimike voi täyttyä, kun tällaista harrastaa.
– Sitten tietenkin korvausvelvollisuus on kaikenikäisillä. Eli jos jotain menee rikki tai jollekin tulee vammoja tai mitä tahansa, niin niin korvausvelvollisuus on aina olemassa lapsella.
Lue myös: Miksi koulukiusaamista ei saada kitkettyä? Näille tahoille vastuu kuuluu: "Iso riski on, että kun alle 15-vuotiaista tehdään rikosilmoitus, asia jää siihen"
Väänänen sanoo, että poliisin näkökulmasta katsottuna kyseessä on liian yleinen ilmiö.
– Ihan liian yleinen harrastus, ja jos poliisina sanon niin liian usein näitä tulee meidän tietoon. Lapset saavat jostain sen tiedon ja sitten halutaan kokeilla, että miten se poksuu ja pamahtaa.
Väänäseltä löytyy asiaan myös ymmärrystä.
– Kyllähän itsekin voin sanoa, että lapsena kiinnosti kaikki, mikä paukkuu, poksuu ja mistä lähtee ääntä. Sillä tavalla ymmärrettävää, mutta ei missään nimessä hyväksyttävää.
Väänänen toivoo, että lapsille ja nuorille jäisi ainakin jotain asioita päähän.
– Kaikki sellainen pitäisi jättää tekemättä, missä joku toinen ihminen voi vahingoittua tai voi itse vahingoittua.