Huolestuttavaa tietoa julki deltamuunnoksen leviämisestä, rokotetuillakin virusta limakalvoilla – näin THL:n Salminen kommentoi käännettä

9:21imgKatso nyt: Huolestuttava tieto deltavariantin leviämisestä tuli julki – näin Mika Salminen kommentoi virusmuunnosta ja koronatilannetta MTV Uutiset Livelle.
Julkaistu 31.07.2021 17:00

Pilvi Pitkäranta

pilvi.pitkaranta@mtv.fi

Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Yhdysvaltain tautikeskuksen sisäisen raportin mukaan koronaviruksen deltamuunnos tarttuu yhtä herkästi kuin vesirokko. Deltavariantti myös murtaa rokotteen tarjoaman suojan aiempia muunnoksia tehokkaammin. THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan tiedot eivät muuta Suomen tilannearviota. 

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) sisäisen raportin sisältö kuohutti eilen. Raportissa muun muassa luonnehditaan, että koronaviruksen deltamuunnos on yhtä tartuttava kuin vesirokko. Raportista uutisoivat ensimmäisenä yhdysvaltalaismediat kuten Washington Post.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen mukaan CDC:n raportti ei sinänsä muuta Suomen tilannearviota koronasta. 

– Tämä tartuttavuustieto ei periaatteessa ole uusi. On kyllä tiedetty, että tartuttavuusluku on näin korkea sellaisissa olosuhteissa, joissa tavallaan mitään jarrutusta ei ole, Salminen toteaa MTV Uutiset Livelle.

Siitä ei Salmisen mukaan päästä mihinkään, että deltavariantin tartuttavuus näyttää suuremmalta kuin muiden virusvarianttien. Tämäkään ei kuitenkaan sinällään ole uusi tieto – deltavariantin korkeasta tartuttavuudesta on tiedetty jo pitkään.

– Tärkein huomio on se, että tartuttavuuteen voi vaikuttaa sillä, mitä itse tekee. Vanhat keinot ovat yhä hyvät: vältetään isoja ihmismassoja, joissa riskit ovat korkeampia. 

Salmisen mukaan nyt on hyvä muistaa, että Yhdysvaltain tautitilanne on toisenlainen kuin Suomessa. 

– Siellä iso osa väestöstä, lähes puolet, ei halua rokotetta. He joutuvat käyttämään kaikki keinot sen vahvistamiseksi, jotta ihmiset ymmärtävät, että rokote tuo erittäin merkittävän muutoksen vakavan taudin ja kuoleman riskiin.

Lue myös: Koronan deltamuunnos on tarttuvampi kuin flunssa ja yhtä tarttuva kuin vesirokko, kertoo Yhdysvaltain tautikeskuksen raportti 

Suomessa ei suurta muutosta

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan koronaviruksen deltavariantti voi aiheuttaa enemmän vakavaa tautimuotoa kuin koronaviruksen muut muunnokset. Salmisen mukaan asiasta on nähty monenlaisia arvioita, ja asia vaatisi hänestä vielä lisää selvitystä. 

– Emme ole nähneet suurta muutosta Suomessa ainakaan niiden tietojen perusteella, mitä THL:lle on tullut. 

– Itseasiassa kun sairastuvuus ja kuolleisuus ovat olleet kovassa laskusuunnassa, siinä on ollut taustalla se, että rokotteen avulla vakavan sairastumisen riski laskee 25-kertaisesta ihan näiden samojen CDC:n arvioiden mukaan.

Virusta rokotettujenkin limakalvoilla

CDC:n raportissa myös tuodaan ilmi, että rokotetuillakin ihmisillä voidaan havaita koronavirusta esimerkiksi limakalvoilla. 

Tämä on Salmisen mukaan uusi havainto, sillä asiasta ei ole ennen tiedetty näin laajasti. On kuitenkin pidettävä mielessä, että kyseessä on alustava tieto.

– Me emme voi tietää, onko kyseessä erityistapaus, jossa on ollut supertartuttaja, vai onko kyseessä laajempi havainto.

Tästäkin tarvitaan siis lisätietoa. 

Vaikuttaako deltavariantin ärhäkkä luonne maskikäytäntöihin?

Yhdysvaltain tautikeskus suosittaa löydöstensä pohjalta, että myös kaksi rokotetta saaneet yhdysvaltalaiset käyttäisivät edelleen maskia.

Suomeen CDC:n muuttunut linjaus ei sinänsä vaikuta, sillä THL ei ole missään vaiheessa muuttanut perussuositustaan. Maskin käyttöä suositellaan yhä. 

– Kun tavataan pienemmässä porukassa, jossa kaikki on rokotettu, voidaan harkita, tarvitaanko maskia vai ei, Salminen lisää. 

– Oikeastaan tätäkään tilannetta varten niitä [suosituksia] ei haluttu silloin alkukesästä kauheasti muuttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus