Suomalaistutkijat: Koronaviruksen uusi mutaatio huomattavasti tartuttavampi, tällaiset toimet saavat kannatusta – "Näin nopeaa muutosta ei olla aikaisemmin nähty"

3:53imgKatso myös: Tanskassa ja Britanniassa siirretään toisen koronapistoksen antamista, jotta ensimmäinen rokote saadaan heti mahdollisimman monelle. Näin THL arvioi vastaavan järkevyyttä Suomessa.
Julkaistu 07.01.2021 07:07
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Suomalaistutkija pitää todennäköisenä, että Britanniasta lähtöisin oleva koronavirusmutaatio on poikkeuksellisen nopeasti muuntunut tartuttavammaksi. Uusille, välittömille rajoitustoimille ei silti tutkijoiden mukaan ole Suomessa tarvetta. 

Helsingin yliopiston evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan tuoreimpien tietojen valossa näyttää siltä, että koronan brittimuunnos tarttuu huomattavasti edeltäjiään tehokkaammin.

– Kaiken todistusaineiston perusteella siltä vaikuttaa. Tämä yllätti myös evoluutiotutkijat, sillä näin nopeaa muutosta viruksen tartuttavuudessa ei olla aikaisemmin nähty.

Brittitutkimuksen mukaan muunnos nostaa tartuttavuuslukua 0,4-0,7 yksikköä ja tarttuu 50-70 prosenttia aiempaa helpommin. Tartuttavuusluku kertoo, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut keskimäärin tartuttaa.

Lue lisää: Ruotsalaistutkijat epäileväisiä Britannian koronamuunnoksen uhasta: "Mikään ei todista mutaation olevan tarttuvampi"

Aivelon mukaan viruksen muuntumista aiempaa tartuttavammaksi pidettiin etukäteen epätodennäköisenä.

– Toisaalta, koronavirus leviää ympäri maailmaa, jolloin viruksella on paljon mahdollisuuksia muuntumiseen.

Myös Euroopan tautivirasto arvioi viikko sitten, että uusi muunnos on mahdollisesti aiempaa tartuttavampi.

Britannian muunnos jää haaviin tehokkaasti 

Britannian virusmuunnos havaittiin ensimmäisenä Kaakkois-Britanniassa Kentin kreivikunnassa, jossa tartunnat eivät lähteneet laskuun joulukuussa rajoituksista huolimatta.

Aivelon mukaan virusmuunnoksen tartuttavuudesta kielii se, että uusi muunnos levisi nopeasti kaikkialle Britanniaan ja alkoi aiheuttaa yhä suuremman osan tartunnoista ilman selvää yhteyttä sosiaalisten kontaktien määrään.  

– Samanlaisia löydöksiä on tehty Tanskassa joulukuussa otetuissa satunnaisnäytteissä. Lisäksi on saatu selville, että uuden muunnoksen mutaatio parantaa viruksen sitoutumista ihmisen solun proteiineihin, mikä voi lisätä tartuttavuutta, Aivelo kertoo.

Viruksen leviämistä mallintava Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen muistuttaa, että tartuttavuusluvun arvioiminen on vaikeaa, sillä siihen vaikuttavat myös rajoitustoimet.

– Rajoituksia yleensä tiukennetaan, kun tapausmäärät alkavat nousta, mikä vaikeuttaa tartuttavuuden arviointia. Britannian tartuntamäärien ja tutkimusten perusteella ero muunnoksen tartuttavuudessa on kuitenkin huomattava. 

Lue lisää: Britannia sulkeutuu täysin koronamuunnoksen takia – koulut siirtyvät etäopetukseen, kotoa saa poistua vain tietyistä syistä

Ei tarvetta välittömille toimille

Tuomas Aivelo, oma kuvaUusi muunnos ei ainakaan toistaiseksi ole levinnyt laajasti Suomessa, joten Tuomas Aivelo ei näe tarvetta uusille rajummille rajoitustoimille.

Britanniassa uuden muunnoksen aiheuttamat tartunnat havaittiin nopeasti, sillä Aivelon mukaan maassa käytössä oleva PCR-koronatesti erottaa muunnoksen muiden viruslinjojen aiheuttamista tartunnoista. 

– Esimerkiksi Suomessa muunnoksia ei havaita koronatestauksen yhteydessä, vaan ne tunnistetaan satunnaisnäytteistä erikseen sekvensoimalla eli viruksen perimää tutkimalla.

Suomessa brittimuunnosta on toistaiseksi todettu 17 henkilöllä. Tutkijoiden mukaan Suomessa ei tällä hetkellä ole syytä ottaa käyttöön uusia rajoituksia virusmuunnoksen vuoksi.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että uusi muunnos ei leviä laajasti Suomessa. Jos tapauksia on vain vähän, niin eivät ne saman tien räjähdä käsiin. Lisäksi näyttää onneksi edelleen siltä, että uusi muunnos ei aiheuta vakavampaa tautia eikä myöskään tartu aiempaa helpommin lapsiin ja nuoriin, Aivelo kertoo.

Lue lisää: Marinin hallitus pohtii koronastrategian muutosta – STM:n Varhila MTV:lle: Voisi tarkoittaa esimerkiksi ravintoloiden ja koulujen sulkemista

Myöskään Ilmonen ei kannata välittömästi uusia toimia. 

 – En näe mitää syytä ryhtyä välittömästi suuren luokan toimiin. Jos uusi muunnos leviää laajasti Suomeen, siihen tehoavat samat rajoitteet, kuin muihinkin virusmuotoihin. Fyysisten kontaktien vähentäminen on kaiken a ja o, Ilmonen sanoo.

"Lista maista, joissa uusi muunnos leviää, kasvaa jatkuvasti"

Suomi on kieltänyt matkustajalennot Britanniasta 11. tammikuuta saakka. Aivelon mukaan lentojen keskeyttämisellä voidaan pelata aikaa mutta ei ratkaista tilannetta pitkällä aikavälillä.

– Lista maista, joissa uusi muunnos leviää, kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi Irlannissa tapausmäärät ovat nousseet jyrkästi, emmekä vielä tiedä, onko taustalla Britanniasta levinnut muunnos. 

Siksi Aivelon mukaan tärkein toimi on kaikkien Suomeen saapuvien testaaminen sekä ympäri Suomea otettujen satunnaisnäytteiden testaaminen uuden muunnoksen varalta.

– Kaikkia rajalle tulevia ei voida testata uuden muunnoksen varalta. Siksi olisi tärkeintä ylipäätään tunnistaa kaikki tartunnat, niin vanhat kuin uudetkin muunnokset.

Lue lisää: Helsinki-Vantaan lentoasemalla ryhdytään tiukkaan seulontaan: "Haaviin jää massatestauksissa enemmän kuin vapaaehtoisissa testauksissa"

Ilmosen mukaan Britannian lentojen keskeyttäminen on ollut oikea toimi. Hänen mukaan kaikkein tärkeintä on kuitenkin seurata jatkuvasti mittareita, kuten tartuntamääriä ja tartuntamäärien kasvua.

– Epidemiatilanteessa on tällä hetkellä niin monta liikkuvaa osaa, että ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Siksi on huomattavan tärkeää seurata jatkuvasti lyhyen aikavälin mittareita. Jos huomaamme, että tartuntamäärät kasvavat nopeasti, voimme reagoida jo siinä vaiheesssa, kun tartuntamäärät ovat maltillisia. Muutoin tilanne voi lähteä niin sanotusti lapasesta hyvinkin nopeasti, Ilmonen arvioi.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus