Huoltovarmuuskeskus nostaa hälytystasoa Suomessa ensimmäistä kertaa – syynä merikaasuputken vaurio

Huoltovarmuuskeskus nostaa hälytystasoa kaasun toimintavarmuuden osalta, koska merikaasuputki Balticconnector on poissa käytöstä talvella kuukausia.

Huoltovarmuuskeskus arvioi, että kaasuputki on poissa käytöstä talvikaudella vähintään viisi kuukautta. Huoltovarmuuskeskus kuvailee Balticconnectoria ”merkittäväksi tuontiyhteydeksi” maakaasulle. 

– Hälytystaso on keskimmäinen askel kolmiportaisella asteikolla. Se otetaan käyttöön tilanteessa, jossa kaasun toimitushäiriö tai poikkeuksellisen suuri kaasun kysyntä heikentää merkittävästi kaasun toimitustilannetta, mutta markkinat pystyvät edelleen hoitamaan häiriön tai kysynnän ilman, että on tarpeen turvautua muihin kuin markkinapohjaisiin toimenpiteisiin, Huoltovarmuuskeskus luonnehtii tiedotteessa.

 Huoltovarmuuskeskuksen mukaan kaasumarkkinan tilanne on vakaa ja maakaasua tulee Suomeen Inkoon ja Haminan LNG-terminaaleista. Päätös riskitason nostosta perustuu siihen, että infrastruktuuri poikkeaa normaalista, kun yksi tuontiyhteys on poissa käytöstä.

– Hälytystasolla HVK ja muut viranomaiset seuraavat entistä tiiviimmin kaasumarkkinoita ja kaasuinfrastruktuurin turvallisuutta. HVK voi myöntää yrityksille luvan käyttää kaasun velvoitevarastojaan. Suomen kaasun siirtoverkon haltija Gasgrid Finland valvoo kaasumarkkinan toimintaa aktiivisesti, Huoltovarmuuskeskus kuvailee hälytystason vaikutuksia. 

HVK:n vanhempi varautumisasiantuntija Timo Vapalahti kertoi STT:lle perjantaina, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomi nosti riskiarvion hälytystasolle.

Video: Orpo: Kiina osoittanut yhteistyöhalukkuutta kaasuputkirikon selvittämiseksi – katso kaasuputken vauriot tästä

Lue myös:

    Uusimmat