Huomasitko, viime yö oli tavallista pidempi - tässä syy

kello
Shutterstock
Julkaistu 01.07.2015 11:42
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tiesitkö, että vuorokausi pitenee jatkuvasti? Viime yönä aikaan lisättiin taas yksi sekunti lisää. 

Tuntuuko sinusta että nukuit viime yönä tavallista paremmin? Syynä voi olla puolenyön aikaan lisätty ylimääräinen sekunti.

Tutkijat lisäävät parin vuoden välein aikaan sekunnin lisää, jotta niin sanotut tavalliset kellot saataisiin synkronoitua maapallon pyörimisen kanssa. Tätä ajanlisäystä kutsutaan yleisesti nimellä karkaussekunti. Viimeksi kelloihin karkaussekunti lisättiin vuonna 2012. 

Maapallon pyöriminen hidastuu joka päivä

Karkaussekunti on ratkaisu jolla tavalliset kellot pysyvät täysin samassa ajassa tarkkojen atomikellojen kanssa. Maapallon pyöriminen nimittäin hidastuu joka päivä noin kaksi sekunnin tuhannesosaa, jolloin myös kellot jätättävät saman verran. 

Maapallon epäjohdonmukainen pyöriminen ymmärrettiin täysin 1950 -luvulla, kun tutkijat loivat supertarkan atomikellon seuraamaan oikeaa aikaa. Sekunteja on lisätty jo 26 kertaa vuodesta 1972 lähtien.

Sekunti on lyhyt aika vuodessa, mutta miltä kuulostaa ajatus, että neljä miljardia vuotta sitten päivä planeetalla kesti vain 22 tuntia?

Sekunti on pitkä aika monilla aloilla

Aikaan lisättävä ylimääräinen sekunti on erityisen tärkeää esimerkiksi gps-laitteiden kannalta. GPS kertoo käyttäjälleen missä hänen paikkansa on suhteessa GPS avaruusalukseen. Jos GPS -laitteet eivät tietäisi tarkkaa aikaa, ne saattaisivat erehtyä olinpaikastasi ja nopeudestasi.

Arjessa tällä ylimääräisellä sekunnilla ole suurempaa merkitystä, mutta monilla aloilla, kuten osakemarkkinoilla, tällä ajanmuutoksella on suurempi merkitys kuin moni luulee.

Tietokoneille ongelmia

Täysin mutkatonta karkaussekunnin lisääminen ei ole, vaan sen on todettu aiheuttavan harmia muun muassa tietokoneille, jotka eivät aina ymmärrä ajan muutosta.

Suuret yhtiöt, kuten hakukone Google, ovat vuosien varrella kehittäneet toimintaansa niin, ettei ylimääräisestä sekunnista pitäisi aiheutua suurempaa haittaa. 

Jos tänä vuonna ylimääräinen sekunti jäi hyödyntämättä, voit jo valmistautua seuraavaan, parin vuoden päästä lisättävään karkaussekuntiin. Mitä sinä tekisit ylimääräisellä sekunnilla? 

Lähteet: Dailymail, USAtoday

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle