Vuorokaudet muuttumassa mystisesti pidemmiksi – tutkijat hämillään

Atomikellojen kaltaiset tarkat mittalaitteet ovat paljastaneet, että maapallon vuorokaudet ovat alkaneet tulla yllättäen pidemmiksi. Tutkijat eivät ole kuitenkaan saaneet selville, mistä on kyse.

Maapallon vuorokausi on tunnetusti 24 tuntia, mutta aivan tarkkaan syynättynä vuorokauden kestossa on alituista pientä heittelehtimistä.

Phys.org-tiedejulkaisussa kerrotaan, että parin viime vuosikymmenen aikana oli havaittu, että maapallon pyöriminen akselinsa ympäri oli kiihtynyt. Nopeampi pyörimisnopeus on tehnyt vuorokausista lyhyempiä. Mutta vuodesta 2020 lähtien pyöriminen onkin hidastunut ja vuorokaudet ovat taas pitenemässä. Syy Maan pyörimisen hidastumiselle on mysteeri.

Miljoonien vuosien mittakaavassa katsottuna maapallon pyörimisnopeus on ollut hidastumasssa Kuun aiheuttamien vuorovesivoimien takia. Tämän takia vuorokausien pituus on lisääntynyt noin 2,3 millisekunnilla  vuosisadassa. Joitakin miljardeja vuosia sitten Maan vuorokausi oli vain noin 19 tuntia.

Myös muun muassa jäätiköiden sulaminen tai vaikkapa maanjäristykset voivat vaikuttaa Maan pyörimisnopeuteen.

Tämänhetkinen vuorokausien pidentyminen saattaisi johtua sääilmiöistä tai tulivuorenpurkauksista. Tutkijat pitävät yhtenä vaihtoehtona myös sitä, että tilanteeseen ei liity mitään tiettyjä muutoksia Maan sisuksissa tai ympäristössä. Kyseessä olisivat lähinnä useiden erilaisten pitkäaikaisten prosessien vaikutukset Maan pyörimisnopeuteen.

Joka tapauksessa maapallon pyörimisnopeuden tarkka tietäminen on elintärkeää useille teknisille sovelluksille. Esimerkiksi GPS-navigaatio vaatii toimiakseen tarkan tiedon maapallon pyörimisnopeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat