Huonoimmat rakenneratkaisut 1950-luvun taloissa – kosteita kellareita ja ullakkotiloja

Juttusarjassa tutustumme eri vuosikymmenten huonoihin rakenneratkaisuihin. Tässä jutussa keskitymme 1950-luvulla rakennettuihin pientaloihin.

Sodan jälkeen rintamamiestaloja alkoi nousta ympäri Suomea. Ne ovat yleensä puolitoista kerroksisia ja suurimmassa osassa on kellari.

Rakennusmestari Marit Laurinkoski Matti Eklund Oy:stä kertoo, että juuri rintamamiestalojen kellaritiloissa on rakenneratkaisuja, jotka ovat tavallisimmin vaurioituneita tänä päivänä. 

Kellarin seinien sisäpuolella kuorimuuraus ja toja-eristeet ovat maan kosteuden vaikutuksesta vaurioituneet.

– Syynä on se, että 50-luvun kellaritilojen ulkopuolinen vedeneristys, joka tehtiin bitumisivelynä, on elinkaarensa lopussa, se on haurastunut, halkeilee ja päästää kosteutta läpi.

Kellaritiloja on usein lisäksi otettu käyttöön 1980- ja 1990-luvulla kuitenkaan uusimatta talon ulkopuolista vedeneristystä ja salaojia.

– Lähes kaikissa tutkimani tämän aikakauden talojen kellaritiloissa on mikrobivaurioita, mikäli sokkelin ulkopuolista korjausta ei ole tehty kunnolla, Laurinkoski kertoo.

Ullakkotiloja on myöhemmin eristetty liikaakin

Toinen seikka, jossa on yleensä vaurioita, on Laurinkosken mukaan ullakkotilat.

– Ullakkotilojen rakenteet ovat alkuperäisinä yleensä toimineetkin hyvin. Purueristeiden läpi tapahtuva lämpövuoto on kuivattanut rakenteita eikä vaurioita ole syntynyt.

Ullakkotilojen vauriot liittyvät tavanomaisesti lisärakentamiseen ja lisäeristysten asennuksiin yläpohjassa.

– On unohdettu, että vesikatteen ja lämmöneristeen väliin pitää rakentaa tuuletusväli. Tuuletusvälin puuttuminen ja yläpohjan puutteellinen tuuletus sekä kattovuodot ovat tavallisimmat vaurioiden aiheuttajat 50-luvun talon yläpohjiin.

Laurinkoski lisää, että myös lisälämmöneristysten asentaminen 50-luvun yläpohjiin on aiheuttanut pahoja vaurioita. Rakenteen lämpöteknistä toimintaa ei ole suunniteltu ennen eristysten asentamista.

Laurinkoski tarkentaa, että aina ei kuitenkaan voida puhua virheistä rakentamisessa.

– Yleensä ei ole kyseessä virheestä vaan siitä, että sen aikakauden rakenneratkaisut ovat riskialttiita vaurioille ja tämä on selvinnyt vasta viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, että näin on. Useat rakennetyypit ovat sen ajan ohjeiden mukaisesti suunniteltu ja rakennettu.

Lue myös:

    Uusimmat