10 tapaa, joilla univaje tuhoaa terveytesi: "Mitä vähemmän nukut, sitä lyhyempään elät"

shutterstock_194688752
Väsymys on terveydelle monin tavoin tuhoisaa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 01.11.2018 20:56

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suurin osa asiantuntijoista suosittelee aikuisille 7–9 tunnin yöunia, mutta monelta tämä jää saavuttamatta esimerkiksi töiden tai perheen vuoksi. Luulet ehkä pärjääväsi alle seitsemän tunnin yöunilla, mutta kehosi on eri mieltä.

Business Insider listasi liudan asioita, joita univaje aiheuttaa elimistölle. Sivuston haastattelema uneen erikoistunut neurotieteilijä tiivistää asian seuraavasti:
– Mitä vähemmän nukut, sitä lyhyempään elät, Matthew Walker totesi.

1. Yhdistetty joihinkin syöpiin

Univaje ja epäsäännöllinen unirytmi on yhdistetty moniin syöpiin, kuten suolistosyöpiin sekä rintasyöpään. Rintasyövän kohdalla syy saattaa piillä naishormoni estrogeenissa, jolla on todettu olevan yhteys ”unihormoni” melatoniiniin.

2. Ihosi ikääntyy nopeammin

Vuonna 2008 julkaistun Wisconsinin yliopiston pilottitutkimuksen mukaan unihäiriöt ovat yhteydessä kroonisiin iho-ongelmiin.

Toisen, vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan vähäinen uni saa ihmisen ihon vanhenemaan nopeammin. Unen aikana ihmisen elimistö, mukaan lukien iho, palautuu ja uudistuu päivän aikana kokemistaan rasituksista, kuten auringon valolle altistumisesta. Kun unesta karsitaan, karsitaan siis myös ihon palautumisesta.

VIDEO: Alla olevalla videolla keskustellaan suomalaisten uniongelmista. Artikkeli jatkuu videon alla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

3. Väsymys voi johtaa epäterveelliseen elämäntyylin

Monen arkikokemus on myös tieteellisesti todeksi todistettu: väsyneenä ihmisen itsekuri ei ole parhaimmillaan. Tämä johtaa helposti epäterveellisiin elämäntapoihin, kuten terveydelle vahingollisen ruoan syömiseen sekä tupakointiin. Syy univajeen aiheuttamiin mielitekoihin liittynee hormonaaliseen epätasapainoon.

4. Huonot yöunet saavat olon yksinäiseksi

Tänä vuonna julkistetussa tutkimuksessa havaittiin, että univaje saa nuoret aikuiset vetäytymään sosiaalisista tilanteista ja tuntemaan olonsa yksinäisiksi. Erityisen ikävän asiasta tekee sen, että yksinäiseksi itsensä tuntevat ihmiset tapaavat nukkua huonommin. Ilmiö voi johtaa ikävään kierteeseen.

5. Pitkäaikainen univaje heikentää muistia

Unisuus heikentää kykyä oppia uutta ja muistaa asioita. Business Insider kertoo, että jo vuonna 1924 tutkijat huomasivat, että paljon nukkuvat ihmiset muistivat asioita paremmin.

Pidemmällä aikavälillä jatkunut univaje voi aiheuttaa aivoissa rakenteellisia muutoksia, jotka voivat heikentää ihmisen muistia. Epäsäännöllinen unirytmi ja pitkään jatkunut univaje voivat johtaa jopa Alzheimerin tautiin. Tutkijoiden mukaan uni nimittäin ”puhdistaa” aivoja beeta-amyloidi-proteiinista, joka sakkautuessaan aiheuttaa aivoihin niin sanottuja plakkeja. Alzheimerin tautia sairastavien aivoissa on paljon amyloidiplakkia.

6. Univaje lisää sydänsairauksien riskiä

Huonojen yöunien tiedetään lisäävän riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin. Uni vaikuttaa elimistön rasva-aineenvaihduntaan. Huonosti nukutun yön jälkeen rasva-aineenvaihdunnasta huolehtivat geenit passivoituvat. Tämä vähentää ”hyvän” kolesterolin määrää veressä.

Univaje kohottaa lisäksi verensokeria ja saattaa aktivoida elimistön tulehdustilaa.

LUE MYÖS: Nukutko joka yö kahdeksan tuntia? Sillä ei ole väliä, jos tämä asia ei ole kunnossa

uniongelma

7. Väsymys tekee kömpelöksi

Jo lyhytaikainen univaje hidasta ihmisen reaktioaikaa, mikä voi johtaa vakaviin tapaturmiin – kuten kaatumisiin tai liikenneonnettomuuksiin. Väsymyksen onkin sanottu alentavan ajokuntoa humalan tavoin.

8. Univaje heikentää vastustuskykyä

Pitkäaikaisen univajeen on todettu useissa tutkimuksissa heikentävän ihmisen vastustuskykyä. Liian vähän nukkuva ihminen sairastuukin tavallista helpommin esimerkiksi flunssaan. Univajeen on todettu vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa myös vähentävän influenssarokotteiden tehoa.

9. Liiallinen väsymys altistaa kakkostyypin diabetekselle

Kun ihminen on hereillä, vaikka elimistö janoaa unta, elimistön sokeriaineenvaihdunta häiriintyy. Tämä nostaa riskiä insuliiniresistenssiin, jolloin insuliinin teho on heikentynyt. Univaje ja epäsäännöllinen unirytmi onkin yhdistetty tutkimuksissa kohonneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabeteksen.

10. Lihaksesi eivät vahvistu

Treenaatko kovaa, muttet nuku? Rehkit turhaan. Unen aikana lihakset nimittäin palautuvat, kun ihminen erittää kasvuhormonia. Univaje laskee yöllä eritettävän kasvuhormonin määrää ja aiheuttaa mieshormoni testosteronin laskua. Vähäiset unet tekevätkin hallaa lihasmassan kertymiselle, mutta myös libidolle.

LUE MYÖS: Oletko aivan rätti, vaikka nukuit mielestäsi hyvin? 5 syytä aamuiseen uupumukseen

Lähde: Business Insider

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen