Nämä kolme ilmiötä vaikuttavat hurrikaanien voimakkuuteen ja kehittymiseen

0:53imgSeitsemän uutiset: Milton oli pelättyä heikompi, mutta silti poikkeuksellinen
Julkaistu 10.10.2024 20:17
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Hurrikaanin syntymiseen ja voimakkuuteen vaikuttavat ympäröivät olosuhteet ja El Niño -ilmiö.

Yhdysvalloissa Hurrikaani Milton on riepotellut Floridaa. Äärimmäisen vaaralliseksi kuvailtu hurrikaani rantautui Floridaan keskiviikkona illalla noin puoli yhdeksältä paikallista aikaa.

Milton rantautui kategorian kolme hurrikaanina, mutta paikallista aikaa puolen yön jälkeen hurrikaanin voimakkuuden raportoitiin laantuneen kategoriaan kaksi. Aamuyön aikana hirmumyrsky heikentyi kategoriaan yksi.

LK Tropicana Field Florida MiltonAFP / Lehtikuva

Floridassa Milton-hurrikaani repi mennessään muun muassa baseball-stadionin katon.

Hurrikaanien voimakkuutta kuvataan tuulennopeuteen perustuvalla Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikolla.

Kolmoskategorian hurrikaanit voivat aiheuttaa merkittäviä ihmishenkien menetyksiä ja vahinkoja. Luokkien 1 ja 2 myrskyt ovat kuitenkin niin ikään vaarallisia ja vaativat ennaltaehkäiseviä toimia.

Voimakkaimmillaan Miltonin tuulet ovat puhaltaneet noin 70 metriä sekunnissa.

Saffir-Simpson hurrikaaniasteikko
(suurimmat tuulen nopeudet)

1. kategoria: 33–42 m/s
2. kategoria: 43–49 m/s
3. kategoria: 50 -58 m/s
4. kategoria: 59–70 m/s
5. kategoria: yli 70 m/s

Lähde: Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA

Hirmumyrskyn taustalla kolme tekijää

Ympäröivät olosuhteet määrittävät sen, että miten voimakkaaksi hurrikaani ylipäätään pääsee kehittymään, MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.

– Yksi tekijä on meriveden lämpötila, jonka pitäisi olla vähintään 27 astetta, että hurrikaani pääsee syntymään. Ei riitä, että pinnassa on 27 astetta vaan monen metrin syvyydessä pitää olla vähintään yhtä lämmintä.

Tämän lisäksi ilmakehän tuuliolosuhteiden tulee olla stabiileja ilmakehän eri kerroksissa lähtötilanteessa. Puhutaan pienestä tuuliväänteestä, eli tuulisuus ei eri ilmakerroksissa vaihtele kovinkaan paljoa.

– Silloin trooppinen matalapaine pääsee hyvin voimistumaan lämpimän meren yllä ja voi yhä voimistua hirmumyrskyksi saakka.

Kolmantena tekijänä hurrikaanin syntymiseen ja voimistumiseen vaikuttaa Tyynellä valtamerellä syntyvä El Niño -ilmiö, joka näkyy koko maapallon säässä tavalla tai toisella.

El Niño syntyy, kun Tyynellä valtamerellä tropiikissa olevat merivirrat heikkenevät ja meriveden lämpötila pääsee kohoamaan Etelä-Amerikan länsirannikolla ja vastaavasti laskemaan Tyynen valtameren länsiosassa Indonesiassa. El Niño -ilmiö toistuu 3–7 vuoden välein ja sen kesto on keskimäärin 1–1,5 vuotta. Vaiheen aikana syntyy vähemmän hurrikaaneja.

– Se tekee Pohjois-Atlantin ilmakehästä epävakaan. Siellä on enemmän pyörteisyyttä ja tuuli vaihtelee eri kerroksissa, mikä tarkoittaa sitä, että kun hurrikaani yrittää syntyä, niin sen rakenne ikään kuin hajoaa, mikä vaikeuttaa hurrikaanin syntymistä.

– Nythän ollaan juuri sen kynnyksellä, että La Niña -vaihe on alkamassa. Sen aikana hurrikaaneja on enemmän ja ne ovat voimakkaampia.

La Niña vaikuttaa päinvastoin kuin El Niño. La Niñan aikana muun muassa merivedet viilenevät Tyynenmeren rannikolla.

Lue myös:
Näin suuren osan Suomea Milton-myrsky peittäisi

Jalkansa menettänyt "Luutnantti Dan" selvisi Milton-hurrikaanista

Milton-hurrikaani riepotteli urheiluseuran kotiareenaa – kuva tuhoista

Tuoreimmat aiheesta

Hirmumyrskyt