Hurrikaani Oscar rantautui Kuubaan – sähköverkko romahti jälleen

Kuuban energiaministeriön mukaan maan sähköverkko romahti jälleen sunnuntaina kesken sen korjausoperaation.

Ensimmäisen kerran perjantaina romahtanutta saarivaltion sähköverkkoa on yritetty saada takaisin toimintaan koko viikonlopun ajan, mutta verkko on romahtanut jälleen useampaan otteeseen korjaustöiden edetessä.

Kuubaa hallitsevan kommunistisen puoleen virallinen lehti Granma kertoi, että tuoreimman verkon romahduksen aikoihin maan pääkaupungissa Havannassa sähköt oli saatu palautettua noin kolmasosalle talouksista.

Kuuban presidentinkanslia kertoi aiemmin sunnuntaina, että maanlaajuisesti 16 prosenttia asiakkaista oli saatu jälleen sähkönjakelun piiriin.

Vielä sunnuntaina Kuuban hallitus oli arvioinut, että sähköt olisi saatu palautettua valtaosaan maata maanantai-iltaan mennessä.

Perjantaina alkanut sähköverkon romahdus johtui viasta Kuuban suurimmalla sähköntuontantolaitoksella.

Jo torstaina Kuuban pääministeri Manuel Marrero varoitti maan olevan energiahätätilassa, minkä vuoksi osasta maasta katkaistiin sähköt jopa 20 tunniksi.

Hallitus perui kaiken ei-välttämättömän julkisen sektorin toiminnan, jotta sähköä jäisi kotitalouksien käyttöön.

Hurrikaani vaikeuttaa korjaustöitä

Sähköverkon korjaustöitä vaikeuttaa hurrikaani Oscar, joka rantautui Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Kuuban itäosaan Suomen aikaa varhain maanantaina.

Oscar oli rantautuessaan Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon matalimmalla tasolla eli ykköskategorian hurrikaani.

Hurrikaanin rantautuminen vain muutama päivä Kuuban sähköverkon romahduksen jälkeen kasvattaa maassa paineita entisestään.

Kuuba kamppailee jo valmiiksi korkean inflaation kanssa ja kärsii elintarvikkeiden, lääkkeiden, polttoaineen sekä veden puutteesta.

Sunnuntaina sotilaspuvussa maan televisiossa esiintynyt Kuuban presidentti Miguel Diaz-Canel varoitti hallituksen puuttuvan voimakkaasti järjestyshäiriöitä aiheuttaviin henkilöihin.

Presidentin mukaan lauantaina jotkut ihmiset olivat yrittäneet "häiritä yleistä järjestystä".

Diaz-Canel on syyttänyt Yhdysvaltojen kauppasaartoa maan energiaongelmista, sillä saarivaltio ei ole saanut sähköntuotantoonsa tarpeeksi polttoainetta.

Lue myös:

    Uusimmat